Her er de nye representantene

Høyre-Nikolai blir rikest på tinget. Frp-Mette (22) visste ikke hva innkjøpsordningen var. SV-Snorre spiller i elektronikaband.

YNGSTE PÅ STORTINGET: Mette Hanekamhaug er valgt inn fra Møre og Romsdal. Foto: Frp
YNGSTE PÅ STORTINGET: Mette Hanekamhaug er valgt inn fra Møre og Romsdal. Foto: Frp Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Venstres Lars Sponheim og Gunnar Kvassheim og SVs Bjørn Jacobsen er blant flere profilerte politikere som nå er ute av Stortinget. Inn kommer det en rekke nye navn, og du kan se alle som har kommet inn her.

Den yngste nykommeren er Mette Hanekamhaug (22), som var tredjekandidat for Frp i Møre og Romsdal og som kom inn med et utjevningsmandat.

Som tjueåring var hun trainee i partiet og personlig assistent for Siv Jensen.

I valgkampen fikk hun nasjonal omtale da hun i en skoledebatt omtalte Jens Stoltenberg som «Lommemannen» fordi han «har hendene så dypt i lommebøkene til folk». Valgforsker og AP-medlem Frank Aarebrot kalte sammenlikningen grotesk.

- Stort talent

Hanekamhaug har også skapt debatt i sosiale medier etter at hun i et intervju innrømmet at hun ikke vet hva innkjøpsordningen er, og at hun ikke tenker på bøker som kultur. 22-åringen studerer PR og kommunikasjonsledelse på BI i Oslo.

Frps førstekandidat Harald Tom Nesvik fra fylket karakteriserer kollegaen som et politisk funn.

- Hun er det største politiske talentet jeg har sett, sier han til Sunnmørsposten.

NB: Hanekamhaug mener hun er feilsitert i intervjuet det refereres til overfor. Intervju med henne publiseres i løpet av ettermiddagen.

Nest yngst på tinget blir Kjell Ingolf Ropstad (KrF) fra Evje med sine 24 år. Han ble tidenes yngste KrFer som møtte på Stortinget da han stilte opp som vararepresentant for Åse Gunhild Woie Duesund i 2006, som 20-åring.

En tredje ung representant er SVs Snorre Valen (24) som er valgt inn fra Sør-Trøndelag. Valen var aktiv i forsøket på å gjenopplive Arbeideravisa i Trondheim og spiller i elektronika-gruppa Amish 82 og bluesbandet Peevish Penfriend.


Høyre-håp

En annen ung nykommer er Nikolai Astrup (31), tidligere leder av Oslo Unge Høyre. Han var Høyres fjerdekandidat i Oslo, og føk inn på Stortinget med Høyres gode valgresultat. Astrup, som har en mastergrad fra London School of Economics, ligger an til å bli Stortingets rikeste representant. Han er sønn av investor Eivind Astrup, og var 2007 oppført i skattelistene med en formue på 66,4 millioner kroner.

Et annet Høyre-håp som er inne, er Torbjørn Røe Isaksen fra Telemark,  som tidligere ledet Unge Høyre. Røe Isaksen blir hyppig nevnt som en framtidig partileder.

Ap-stjerneskuddet Hadia Tajik er valgt inn fra sin 6. plass på Oslo-lista, og blir den eneste representanten med innvandrerbakgrunn. Du møter Tajik til nettmøte her på Dagbladet.no senere i dag. Den profilerte Venstre-politikeren Abid Raja var 10 000 stemmer unna å komme inn fra Akershus.

Et annet partihåp som er inne, er KrFs Knut Arild Hareide. Den tidligere miljøvernministeren kom inn med et nødskrik fra Akershus. Før valget sa han at han vurderte å gi seg i politikken hvis han ikke ble valgt inn. Nå er han i posisjon til å kunne bli partiets neste leder.

En annen interessant nykommer er Henning Warloe som er valgt inn for Høyre i Hordaland. Warloe er byråd i Bergen og har trylling som hobby. I 2008 ble Warloe valgt til president i Magiske Cirkel Norge, en landsomfattende forening for tryllekunstnere

Støre valgt inn
Mange i Frp var skuffet over valgresultatet. En som personlig har grunn til å være fornøyd, er Tønsberg-ordfører Per Arne Olsen, som har kommet inn fra Vestfold. Han er andre nestformann i sentralstyret i partiet.

En annen nykommer på Stortinget er faktisk Jonas Gahr Støre, men det er lite trolig at han vil møte som representant, da han etter alle solemerker vil fortsette som utenriksminister. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) er også valgt inn på Stortinget for første gang.

Fra Hedmark er Aps fjerderepresentant Tone Sønsterud ny. Sønsterud, som er bosatt på Kongsvinger, er nestleder i fagforeningen LO stat.

Andre nye navn er på tinget er Thor Erik Forsberg (28), Ap-representant fra Østfold, Wenche Olsen (43), også Ap-representant fra Østfold og Peter N. Myhre (54), Frp-representant fra Oslo.

STØRST FORMUE PÅ TINGET: Nikolai Astrup, Høyre. Foto: Morten Holm/Scanpix
STØRST FORMUE PÅ TINGET: Nikolai Astrup, Høyre. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer
MUSIKER: Snorre Valen fra Sør-Trøndelag. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
MUSIKER: Snorre Valen fra Sør-Trøndelag. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer