Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er de nye tiltakene mot sykefravær

Skal gi like store innsparinger i sykelønnsutbetalingene som det svært omstridte forslaget fra september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen og partene i arbeidslivet er enige om tiltak som skal gi like store innsparinger i sykelønnsutbetalingene som det første og svært omstridte forslaget fra september.


En tiltakspakke på rundt en milliard kroner kombinert med endrede anslag for både sykefravær og skatteinntekter gjør at regjeringens regnestykke går i balanse. Den opprinnelige målsettingen om å kutte sykeutbetalingene med 2,5 milliarder kroner er innfridd uten mer bruk av oljepenger.

- Regjeringen har ikke investert noen prestisje i virkemidlene. Derfor har vi sett positivt på mulighetene til å skaffe tilsvarende reduksjon med andre grep. Alle parter tar nå et større ansvar og gjør en felles anstrengelse for å få sykefraværet ned, i tråd med avtalen om inkluderende arbeidsliv, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
Topptungt utvalg
Han har selv ledet utvalget der regjeringen og lederne for de åtte største organisasjonene i arbeidslivet har diskutert seg fram til nye tiltak for å få ned sykefraværet. Mandag kveld presenterte de avtalen.

Arbeidsgiverne mister den rabatten de i dag har på folketrygdsavgift for arbeidstakere på over 62 år. Denne er på 932 millioner kroner.


Motytelsen er at regjeringen kjøper helse- og rehabiliteringstjenester for 631 millioner kroner for å få sykmeldte raskere tilbake i arbeidslivet. Dette utgjør den største delen i en tiltakspakke som summerer seg opp til rundt en milliard kroner.

Finansiering av denne pakken består av flere elementer. Tiltakene vil ifølge Stoltenberg redusere sykefraværet i 2007 med 2,5 prosent. Dette alene gir en reduksjon i sykelønnsutbetalingene på 775 millioner kroner. Andre anslagsendringer utgjør en innsparing på 815 millioner. Avvikling av sykelønnsrabatten gir en spareeffekt på 932 millioner.

Målet nådd


Til sammen gir disse postene er innsparing på 2,522 milliarder kroner, nesten på millionen det regjeringen først vil oppnå med sitt svært omstridte forslag om å legge en større del av kostnadene for sykeutbetalingene på arbeidsgiverne.

På toppen av dette kommer så regjeringen utgifter til tiltakspakken. I sum blir regjeringens inndekningsbehov på 3,7 milliarder kroner på statsbudsjettet for 2007.

Differansen mellom 3,7 milliarder og innsparingen på 2,522 milliarder velger regjeringen å dekke ved å forskuttere økte skatteinntekter neste år. Dette tallet er stipulert til 1,190 milliarder, og dermed går det overordnede regnestykket opp.

- Dette er ikke et politisert regnestykket, men nøytrale beregninger som er gjort det såkalte embetsmannsutvalget. Det er et enstemmig utvalg som legger fram innstillingen, forsikret Stoltenberg.

Utvalget går inn for en mye tettere oppfølging av sykemeldte enn i dag. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) tar utgangspunkt i tiltak som ble introdusert av Bondevik-regjeringen i juli 2004, men strammer inn frister og rutiner.

Dessuten blir det sterkere kontroll- og sanksjonsmuligheter ved manglende oppfølging, blant annet gjennom en dobling av dagens tvangsmulkter overfor arbeidsgiverne.

(NTB)

Hele Norges coronakart