Her er de såkalte monstermastene

- Det skriker i mine øyne, sier motstander-ordfører.

MASTER: Delene mastene består av blir fraktet til Eikedalen med helikopter.
Det er det kroatiske selskapet Dalekovod som utfører arbeidet med å montere mastene.

 Foto: Jan Petter Svendal
MASTER: Delene mastene består av blir fraktet til Eikedalen med helikopter. Det er det kroatiske selskapet Dalekovod som utfører arbeidet med å montere mastene. Foto: Jan Petter SvendalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var på en pressekonferanse den 1. mars i år at Terje Riis-Johansen bekreftet at det vil bli kraftlinjer mellom Sima og Samnanger.

Omkring 30 personer jobber nå på spreng for å montere mastene. Bildene viser arbeidet som pågår i Eikedalen i Kvamskogen.

- Vi er nå ferdig med å lage fundamentet til rundt 30 master, og neste skritt blir å montere mastene på disse fundamentene, opplyser prosjektleder Steinar Bygdås i Statnett overfor Dagbladet.

Han forteller at den første strekningen i alt vil bestå av 54 master når arbeidet er ferdig.

- Skriker i mine øyne Ordfører i Granvin kommune, Jan Ivar Rødland har kjempet mot regjeringens vedtak om å bygge kraftlinjer over Hardangerfjorden i nesten sju år.

Han har ennå ikke gitt opp kampen, sier han.

- I mitt hode vil jeg alltid kjempe for mitt syn, men verktøykassa begynner å bli litt skral, sier han til Dagbladet.

Ordføreren mener det er flere grunner til at mastene ikke bør opp, og sier at han synes betegnelsen «monstermaster», er svært passende.

MOTSTANDER: Ordfører i Granvin kommune, Jan Ivar Rødland er leder av folkeaksjonen for sjøkabel. Han mener behovet for å bygge kraftlinja fremdeles ikke er diskutert godt nok.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
MOTSTANDER: Ordfører i Granvin kommune, Jan Ivar Rødland er leder av folkeaksjonen for sjøkabel. Han mener behovet for å bygge kraftlinja fremdeles ikke er diskutert godt nok. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

- Det skriker i mine øyne. For meg er det et stort monsterinngrep i vårt naturlandskap å bygge linja, så ordet monstermaster er absolutt betegnende slik jeg opplever det, sier ordføreren.

Pause i arbeidet Anleggsarbeidet med skogrydding og fundamentering på de første 10 kilometerne av den nye overføringsforbindelsen mellom Sima og Samnanger startet i oktober i fjor på strekningen mellom Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen. I en periode nå stoppet arbeidet imidlertid helt opp, opplyser Bygdås i Statnett.

- Vi har hatt en lengre pause, som følge at det var mye snø i området, men nå er jobben i gang igjen for fullt. Etter påske starter arbeidet på resten av strekningen og da kommer det mer mannskap. Planen er å bli ferdig innen 2012. Om været er på vår side og byggesesongen lang, håper jeg vi rekker det, sier han.

- Ikke diskutert godt nok I påvente av endelig beslutning i kraftlinjesaken, er det kun på strekningen Børdal i Samnanger og Mødal på Kvamskogen det er blitt utført arbeid foreløpig.

Arbeidet har ennå ikke nådd Gradvin kommune, hvor Jan Ivar Rødland er ordfører. Han gruer seg til det når hans kommune.

- Mastene vil gå tvers igjennom våre viktigste landskapsbilder. Her snakker vi om en 90 kilometer lang kraftlinje som krysser Hardangerfjorden tre steder. Hardanger er et av de internasjonale fjordlandskapene, som bør bevares. Jeg mener at behovet for å bygge kraftlinja ikke er diskutert godt nok, heller ikke alternativet om å erstatte dem med sjøkabler, sier Rødland.

- Blir utarma Han legger til at han ikke er imot kraftlinjer for en hver pris.

- Men jeg er som sagt skeptisk når det, som i dette tilfellet, finnes andre alternativer.

Kraftlinja vil også bli et symbol på at hans kommune blir utarma, mener Rødland.

- Energien som produseres her vil gå til storbyene og ut i Europa. Vi sitter ikke igjen med noe, men må betale prisen, sier han.

Sikker strømforsyning Statnett, er på sin side er svært fornøyde med regjeringens vedtak om å bygge kraftlinja.

STARTET ARBEIDET IGJEN: Etter en lengre pause, har arbeidet med å montere mastene i Eikedalen nå igang igjen for fullt. Foto: Jan Petter Svendal
STARTET ARBEIDET IGJEN: Etter en lengre pause, har arbeidet med å montere mastene i Eikedalen nå igang igjen for fullt. Foto: Jan Petter Svendal Vis mer

- Det er positivt at det nå er avklart at vi kan bygge ledningen fra Sima i Eidfjord kommune til Samnanger som planlagt. Dette betyr at sentralnettet i denne regionen om noen år har en standard på det nivå som gir en sikker strømforsyning, og som gir muligheter for videre verdiskaping og satsing på ny fornybar energi i Hordaland, sa Statnetts konsernsjef Auke Lont i en kommentar da regjeringen ga klarsignal til å fortsette arbeidet den 1. mars.

STARTET I OKTOBER: Prosjektleder i Statnett, Steinar Bygdås var til stede da arbeidet med å sette opp mastene startet i oktober i fjor.
Foto: Marit Hommedal / Scanpix .
STARTET I OKTOBER: Prosjektleder i Statnett, Steinar Bygdås var til stede da arbeidet med å sette opp mastene startet i oktober i fjor. Foto: Marit Hommedal / Scanpix . Vis mer