Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er de seks ulveungene på Langedrag

Samt gratistips til hundeiere om hvordan de kan kommunisere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da det hørtes små kny fra ulvegården på Langedrag i går, visste Tuva Thorson hva det betydde.

For da den daglige lederen på Langedrag Naturpark kikket inn, så hun at seks ulveunger var født.

De seks valpene er en krysning mellom den ville ulvestammen og ulver fra Langedrag. Thorson forklarer hvordan det gikk til.

- Den nybakte ulvemoren ble født etter at en villulv i 2001 løsrev seg fra flokken på jakt etter en make. Hun vandret utenfor innhengningen og ville ikke gå herfra. Dermed fikk vi tillatelse til å ta henne inn. Og ikke lenge etter parret hun seg maken hun hadde pekt seg ut.

Siden det finnes så få ulver både i fangenskap og fritt ute i naturen er det bra for den genetiske bredden at de krysses. Da er det ifølge Thorson lettere å unngå innavl.

Sendes til andre parker

Så snart valpene nærmer seg kjønnsmoden alder skal de sendes til andre dyreparker i Norge og Sverige. Det skjer når de er blitt ett og et halvt år gamle.

Men for de som planlegger å ta en tur til Langedrag i sommer er det slett ikke umulig at de får et glimt av ulveungene.

Her er de seks ulveungene på Langedrag

Thorson selv har ennå ikke rukket å se så mye til valpene. Hun er redd hun ikke får lov av ulvemor.

- Akkurat nå gjør vi minst mulig for ulvevalpene. Vi er redde for at ulvemor vil finne på å flytte på dem til et mindre gunstig sted.

Men om noen dager blir Thorson nødt til å ta en tur inn i ulvegården for å sjekke kjønn og merke ulvene, slik hun er pålagt.

Hundeeiere kan lære

Langedrag har en av Europas største ulveinnhengninger. På den over 40 mål store innhengningen har de hatt ulv siden 1981.

Daglig leder Thorson mener at ulveskuet ikke bare er for rovdyrinteresserte. Også hundeiere har et og annet å lære av å studere ulver.

- Hundens språk er tuftet på ulvens måte å kommunisere på. Og den er igjen bygget på at de er flokkdyr. Derfor handler masse av kommunikasjonen med hund og ulver om kroppsspråk.

- Når jeg skal inn i ulvegården passer jeg på å signalisere med store øyne og høyt hode for å gjøre meg viktig og vice versa. Og så gjesper jeg.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

- Gjesper?

- Ja, gjesp er veldig avstressende - også på dyr, sier Thorson til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling