Her er de syriske «spøkelsene»

Ny video viser de pågående grusomhetene i Syria. - Det er et uutholdelig blodbad, sier en fransk fotograf til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Noen bilder skulle man ønsket at man aldri hadde sett.

Videoen til den franske fotografen, Johann Rousselot, er fulle av dem. I videoen «Syrial killing» ser man maltrakterte barn, unge gutter som blir torturert og mennesker som blir drept. Videoen og bildene er tatt av amatører og den dokumenterer at i Syria har ikke den arabiske våren begynte å blomstre ennå. I stedet er prøver Syrias diktator Bashar al-Assad å drukne den i blod.

- Blodbad Dette er ikke bilder man ønsker å se. Men som man kanskje likevel bør se. For å forstå hvor grusomt det er, ifølge Rousselot.

ASSADS VENNER: Videoen til Johann Rousselot inneholder også bilder av noen enorme muskelbunter som man ikke har lyst til å møte i en syrisk bakgate. Ifølge Rousselot er dette «Shabeeha». - Dette er de farligste og skumleste personene og Assads (Syrias diktator red.anm.) personlige sikkerhetstyrker, forteller han. Foto fra filmen.
ASSADS VENNER: Videoen til Johann Rousselot inneholder også bilder av noen enorme muskelbunter som man ikke har lyst til å møte i en syrisk bakgate. Ifølge Rousselot er dette «Shabeeha». - Dette er de farligste og skumleste personene og Assads (Syrias diktator red.anm.) personlige sikkerhetstyrker, forteller han. Foto fra filmen. Vis mer

- Jeg vet ikke om noen mer skånsom måte å fortelle om dette uutholdelige blodbadet i Syria på. Dette er det eneste materialet som er tilgjengelig, sier den franske fotografen til Dagbladet.

Egentlig skulle han gjøre noe helt annet. Planen var å reise til Jemen, Bahrain, Egypt og Algerie for å fortelle om hvordan ungdom bruker ny teknologi for å forsøke å kvitte seg med de despotiske regimene. Men så møtte han en gruppe syriske flyktninger på veien. De kunne ikke fortelle så mye om twitter, facebook og ny teknologi - men de hadde timevis med blodige opptak som de ville han skulle se. De hadde begynt å tvile på internetts evne til å forandre verden og har i stedet begynt å drømme om en militær intervensjon. Han startet arbeidet med å samle videoene til de syriske flyktningene i Tyrkia

I et intervju med Vice
for to dager siden forteller Rousselot at grusomhetene du ser i videoen er daglige, vanlige hendelser siden opptøyene i Syria startet.

BANDITTER: Ifølge wikipedia er «Shabeeha» den syriske betegnelsen på en paramilitær gruppe som ble startet rundt 1975 og som ble kjent på 90-tallet for å smugling sigaretter og dop, landveisrøveri, ran og utpressing. I vår har de blitt kjent for å angripe sivile demonstranter under opptøyene. Foto fra filmen.
BANDITTER: Ifølge wikipedia er «Shabeeha» den syriske betegnelsen på en paramilitær gruppe som ble startet rundt 1975 og som ble kjent på 90-tallet for å smugling sigaretter og dop, landveisrøveri, ran og utpressing. I vår har de blitt kjent for å angripe sivile demonstranter under opptøyene. Foto fra filmen. Vis mer

- Dette er grunnen til at jeg, før jeg dro tilbake til Paris, bestemte meg for å klippe en egen film basert på amatøropptakene. Det var viktig å få dem ut nå og spre informasjonen bredest mulig, sier Rousselot.

- Brent alle bruer Da Dagbladet tar kontakt med Rousselot gir han oss gladelig rett til å viderepublisere bildene og videoen.

- Det viktigste er å spre denne informasjonen til flest mulig, sier han. Rousselot tror ikke det franske folket har gitt opp.

AMATØRVIDEOER: Flere av videoen i filmen har logoen til den illegale syriske undergrunns tv-stasjonen «Ugarit News», som Rousselot har samarbeidet med. Det er ikke mulig for Dagbladet å verifisere ekteheten av bildene, men Rousselot har benyttet seg av mange forskjellige kilder og han har også snakket med flere av aktivistene som har skaffet bildene. Foto fra filmen.
AMATØRVIDEOER: Flere av videoen i filmen har logoen til den illegale syriske undergrunns tv-stasjonen «Ugarit News», som Rousselot har samarbeidet med. Det er ikke mulig for Dagbladet å verifisere ekteheten av bildene, men Rousselot har benyttet seg av mange forskjellige kilder og han har også snakket med flere av aktivistene som har skaffet bildene. Foto fra filmen. Vis mer

- De har allerede brent alle bruer og det er ingen vei tilbake. De sier «hvis vi stopper nå så vil det være en katastrofe for det syriske folk. Undertrykkelsen vil ikke stoppe, regimet vil bare fortsette å drepe og arrestere». De har ingenting å tape - de må fortsette helt til slutten, sier Rousselot til Dagbladet.

Pressen slipper ikke inn - Hvorfor tror du at opprørere i Syria har fått mindre oppmerksomhet enn i land som Tunis, Egypt og Libya?

- Jeg tror det er fordi media ikke slipper inn i landet. Nesten all pressedekning er basert på amatørvideoer. Vi får takke Gud for at disse finnes, hvis ikke ville den vært like ukjent som massakren i Hama 1982 som faren til Bashar gjennomførte, sier Rousselot. I dag finnes det nesten ikke bilder fra massakren.

BLIR MISHANDLET OG DREPT: - De har allerede brent alle bruer og det er ingen vei tilbake. De sier «hvis vi stopper nå så vil det være en katastrofe for det syriske folk. Undertrykkelsen vil ikke stoppe, regiment vil bare fortsette å drepe og arrestere». De har ingenting å tape - de må fortsette helt til slutten, sier Rousselot til Dagbladet. Foto fra filmen.
BLIR MISHANDLET OG DREPT: - De har allerede brent alle bruer og det er ingen vei tilbake. De sier «hvis vi stopper nå så vil det være en katastrofe for det syriske folk. Undertrykkelsen vil ikke stoppe, regiment vil bare fortsette å drepe og arrestere». De har ingenting å tape - de må fortsette helt til slutten, sier Rousselot til Dagbladet. Foto fra filmen. Vis mer

- Det er også en sterk følelse av maktesløshet - både i internasjonale medier og i verdenssamfunnet. Jeg tror også media ikke ønsker å vise for mye av grusommehetene. Man er redd for at de skal bli lei, forteller Rousselot, som samtidig tror de fleste nå har fått med seg at noe grusomt pågår i landet.

- Men å ikke komme inn i landet betyr at det blir færre egne historier og dermed mindre dekning i pressen, sier den franske fotografen.

Skumle menn Flere av videoene i filmen bærer logoen til den illegale syriske undergrunns tv-stasjonen «Ugarit News», som Rousselot har samarbeidet med. Det er ikke mulig for Dagbladet å verifisere ektheten av bildene, men Rousselot har benyttet seg av mange forskjellige kilder og han har også snakket med flere av aktivistene som har skaffet bildene.

GRUSOMME SCENER: Grusomhetene du ser i videoen er daglige, vanlige hendelser siden opptøyene i Syria startet. Foto fra filmen.
GRUSOMME SCENER: Grusomhetene du ser i videoen er daglige, vanlige hendelser siden opptøyene i Syria startet. Foto fra filmen. Vis mer

Videoen til Johann Rousselot inneholder også bilder av noen enorme muskelbunter som man ikke har lyst til å møte i en syrisk bakgate. Ifølge Rousselot er dette «Shabeeha».

- Dette er de farligste og skumleste personene og Assads (Syrias diktator red.anm.) personlige sikkerhetstyrker, forteller han.

Syriske spøkelser Ifølge wikipedia er «Shabeeha» den syriske betegnelsen på en paramilitær gruppe som ble startet rundt 1975 og som ble kjent på 90-tallet for å smugling sigaretter og dop, landveisrøveri, ran og utpressing. I vår har de blitt kjent for å angripe sivile demonstranter under opptøyene. I april ble de blant annet beskyldt for å stå bak drapene på 21 demonstranter i den syriske byen Homs.
 
Bildene i videoen skal være fra en mobiltelefon som en av Shabeehaen mistet under opptøyene. Demonstrantene la bildene ut på Youtube.

FARLIGE: Ifølge den franske fotografen betyr Shabeeha «spøkelse» og nesten alle i Syria er livredde for dem. Han mener bare en hær kan stoppe dem. Foto fra filmen.
FARLIGE: Ifølge den franske fotografen betyr Shabeeha «spøkelse» og nesten alle i Syria er livredde for dem. Han mener bare en hær kan stoppe dem. Foto fra filmen. Vis mer

Ifølge den franske fotografen betyr Shabeeha «spøkelse» og nesten alle i Syria er livredde for dem. Han mener bare en hær kan stoppe dem.

«Shabeeha» består av tidligere fanger, arbeidsledig ungdom. De blir tilbudt lønn langt over gjennomsnittet, jenter, mye makt, biler og leilighet. «De kan gjøre hva de vil og de vil gjøre alt de kan for å beholde diktatoren ved makta», forteller Rousselot.  

Vil ikke gjøre nok - Så hva kan land som Norge gjøre for å hjelpe det syriske folket?

DREPER: I vår har Shabeeha blitt kjent for å angripe sivile demonstranter under opptøyene. I april ble de blant annet beskyldt for å stå bak drapene på 21 demonstranter i den syriske byen Homs. Foto fra filmen.
DREPER: I vår har Shabeeha blitt kjent for å angripe sivile demonstranter under opptøyene. I april ble de blant annet beskyldt for å stå bak drapene på 21 demonstranter i den syriske byen Homs. Foto fra filmen. Vis mer

- Hovedproblemet i dag er Kina og Russland holdning i FNs sikkerhetsråd. Russland fordi de er mer opptatt av business enn å hjelpe og Kina tør ikke å fordømme Syria når de selv har et så undertrykkende system, sier Rousselot, som tror Kina er redd for at det også skal bli opptøyer i deres eget land.

- Hva bør Norge gjøre? Hm... Jeg vet ikke. Kanskje presse medlemslandene i Sikkerhetsrådet. Jeg er ikke politiker eller diplomat, men jeg syntes det var bra at den britiske og franske ambassadøren deltok i en begravelse til en av de drepte demonstrantene. Dette var modig og svært velkomment, sier Rousselot.

KRIMINELLE: «Shabeeha» består av tidligere fanger, arbeidsledig ungdom. De blir tilbudt lønn langt over gjennomsnittet, jenter, mye makt, biler og en leilighet. «De kan gjøre hva de vil og de vil gjøre alt de kan for å beholde diktatoren ved makta», forteller Rousselot. Foto fra filmen.
KRIMINELLE: «Shabeeha» består av tidligere fanger, arbeidsledig ungdom. De blir tilbudt lønn langt over gjennomsnittet, jenter, mye makt, biler og en leilighet. «De kan gjøre hva de vil og de vil gjøre alt de kan for å beholde diktatoren ved makta», forteller Rousselot. Foto fra filmen. Vis mer
MOBILBILDER: Bildene i videoen skal være fra en mobiltelefon som en av Shabeehaen mistet under opptøyene. Demonstrantene la bildene ut på Youtube.  Foto fra filmen.
MOBILBILDER: Bildene i videoen skal være fra en mobiltelefon som en av Shabeehaen mistet under opptøyene. Demonstrantene la bildene ut på Youtube. Foto fra filmen. Vis mer
TORTUR:Planen var å reise til Jemen, Bahrain, Egypt og Algerie for å fortelle om hvordan ungdom bruker ny teknologi for å forsøke å kvitte seg med de despotiske regimene. Men så møtte Johann Rousselot en gruppe syriske flyktninger på veien. De kunne ikke fortelle så mye om twitter, facebook og ny teknologi - men de hadde timevis med blodige opptak som de ville han skulle se. Foto fra filmen.
TORTUR:Planen var å reise til Jemen, Bahrain, Egypt og Algerie for å fortelle om hvordan ungdom bruker ny teknologi for å forsøke å kvitte seg med de despotiske regimene. Men så møtte Johann Rousselot en gruppe syriske flyktninger på veien. De kunne ikke fortelle så mye om twitter, facebook og ny teknologi - men de hadde timevis med blodige opptak som de ville han skulle se. Foto fra filmen. Vis mer
DRUKNER I BLOD: Videoen og bildene er tatt av amatører og den dokumenterer at i Syria har ikke den arabiske våren begynte å blomstre ennå. I stedet er prøver Syrias diktator Bashar al-Assad å drukne den i blod.
Foto fra filmen.
DRUKNER I BLOD: Videoen og bildene er tatt av amatører og den dokumenterer at i Syria har ikke den arabiske våren begynte å blomstre ennå. I stedet er prøver Syrias diktator Bashar al-Assad å drukne den i blod. Foto fra filmen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer