BEKREFTER:  Spesialist i psykiatri, Agnar Aspaas, bekrefter at han er blitt spurt om å utrede Anders Behring Breiviks helse. FOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX.
BEKREFTER: Spesialist i psykiatri, Agnar Aspaas, bekrefter at han er blitt spurt om å utrede Anders Behring Breiviks helse. FOTO: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX.Vis mer

Her er de tre nye Breivik-psykiaterne

- Vanskelig å si ja, enda vanskeligere å si nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten og bistandsadvokatene er blitt enige om hvilke tre sakkyndige som bør vurdere Anders Behring Breiviks helse på nytt.

Den første konklusjonen fra psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Huseby om at massemorderen fra regjeringskvartalet og Utøya ikke er strafferettslig tilregnelig har skapt bølger, som er i ferd med å fjerne fokus fra selve straffesaken. 

Den er berammet til å starte i Oslo tinghus 16. april.

Det er ventet at Oslo tingrett på i dag offentliggjør om de vil oppnevne nye psykiatere eller ikke.

De tre psykiaterne som ifølge Aftenposten er foreslått, er Agnar Aspaas, spesialist i psykiatri fra Tønsberg, Terje Tørrisen, spesialist i psykiatri fra Hamar og Jon Geir Høyersten, spesialist i psykiatri og dr.philos. fra Bergen.

- Nei verre enn ja - Jeg vet at jeg er blitt foreslått. Det er noe det er vanskelig å si ja til, og enda vanskeligere å si nei til. Dette er noe jeg nå må vurdere, sier Aspaas.

Aspaas er de siste årene kjent som psykiatrisk sakkyndig i to mediafokuserte saker i Vestfold.

Han har utredet - og funnet friske - både mannen som skjøt mot tidligere narkomane i Badeparken i Sandefjord i januar 2011 og tryllekunstneren og klovnen som ble dømt for drap på sin kone Anne Sofie Blom-Pettersen i 2005.

Høyersten sier han ikke har fått noen forespørsel og ønsker ikke å kommentere saken.

 ALVDAL-SAKEN:  Spesialist i psykiatri, Terje Tørrisen, var en av de sakkyndige i overgrepssaken i Alvdal, som kom for retten i fjor. Han vil ikke kommentere om han skal utrede Anders Behring Breivik. FOTO: MORTEN HOLM, SCANPIX.
ALVDAL-SAKEN: Spesialist i psykiatri, Terje Tørrisen, var en av de sakkyndige i overgrepssaken i Alvdal, som kom for retten i fjor. Han vil ikke kommentere om han skal utrede Anders Behring Breivik. FOTO: MORTEN HOLM, SCANPIX. Vis mer

Han er blant annet kjent som psykiatrisk sakkyndig i saken om det såkalte parkeringshusdrapet i Bergen.

En tidligere marineoffiser ble dømt til lovens maksimumsstraff for å ha drept sin ekskone Ingse Rønnestad

Alvdal-psykiater Tørrisen, som blant annet har jobbet med overgrepssaken i Alvdal, ønsker heller ikke å uttale seg.

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, sier til Aftenposten at hans klient ikke har endret syn på en eventuell ny undersøkelse av rettspsykiatrisk sakkyndige.

- Siktede har sagt han ikke ønsker å bli undersøkt på nytt, og vi har derfor sagt til retten at vi ikke ønsker en ny vurdering.

- Derfor vil vi ikke ha noen mening om disse navnene, sier Lippestad.

(NTB/Dagbladet).

 INGEN KOMMENTAR:  Spesialist i psykiatri, Jon Geir Høyersten, sier han ikke er blitt spurt om å jobbe med Anders Behring Breivik. FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX.
INGEN KOMMENTAR: Spesialist i psykiatri, Jon Geir Høyersten, sier han ikke er blitt spurt om å jobbe med Anders Behring Breivik. FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX. Vis mer