FERDEN: Dette er det vi så langt vet om ferden til det malaysiske flyet.
FERDEN: Dette er det vi så langt vet om ferden til det malaysiske flyet.Vis mer

Her er de tre teoriene om hvem som skjøt ned flyet

298 uskyldige sivile ble offer for en blodig og storpolitisk konflikt. Men hvem hadde fingeren på avtrekkeren?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet på Malaysia Airlines flight MH17 med 298 personer om bord. Amerikansk etterretning bekrefter at det ble skutt ned av en rakett, men hvem som hadde fingeren på avtrekkeren er ikke klart.

Mye tyder ifølge Pentagon på at det massive passasjerflyet ble tatt ut av lufta med et SA-11 Buk-missil. Våpensystemet er sovjetiskbygget, svært avansert og i stand til å treffe mål i 10 000 meters høyde, altså marsjhøyden til denne maskinen.

Tre aktører i regionen har denne typen missiler:

PRORUSSISKE SEPARATISTER: Tungt væpnede og Russland-støttede opprørere kontrollerer området hvor MH17 styrtet og traff bakken i Øst-Ukraina. Ifølge president Barack Obama ble også raketten skutt opp herfra, og vestlige myndigheter går langt i å antyde at de har skylda. Ukrainske myndigheter gikk kort tid etter katastrofen ut og la skylda på separatistene, som en rekke ganger har vist at de er i stand til å angripe flymål.

Bare i løpet av den siste uka har de skutt ned et militært lastefly av typen Antonov An-26 og et Su-25 jagerfly. Samme dag som flyet gikk ned, skrev opprører Igor Strelkov i sosiale medier at de hadde skutt ned et militærfly.

Innlegget ble senere slettet. I tillegg til dette har ukrainsk etterretning offentliggjort det de hevder er en telefonsamtale mellom to opprørere, hvor de prater om et nedskutt sivilt fly.

Opprørerne har nektet for at de står bak, og blant annet forsvart seg med at de ikke besitter kraftige nok våpen. 29. juni sa imidlertid separatistledere til nyhetsbyrået Itar-Tass at de hadde fått tak i nettopp Buk-missiler.

RUSSLAND: Russland har missilsystemet Buk i sitt arsenal, men nekter for å ha noe med nedskytingen å gjøre - både direkte eller indirekte via separatistopprørerne de støtter. Kort tid etter katastrofen ble kjent, gikk president Vladimir Putin ut og la skylda på Ukraina.

- Tragedien ville ikke funnet sted om det var fred i landet. Og det er myndighetene som eier territoriet hvor det skjedde som har ansvaret, sa Putin.

Dersom Russland skulle vise seg å ha en rolle i hendelsen, avhenger mye av om det skjedde med vilje eller ved et uhell.

- Tilsvarende episoder der man har skutt ned et passasjerfly man trodde var et militært fly har skjedd tidligere, og om det ikke var med vilje, vil reaksjonene være mindre sterke. De etterlatte og flyselskapet vil uansett reagere sterkt mot den skyldige part, og det har blitt spekulert i at Russland kan bli utsatt for sivile søksmål, senior militærrådgiver Per Erik Solli ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

UKRAINA: Det har også blitt spekulert i om det ukrainske militæret - som i likhet med de andre aktørene i området har Buk-missilsystemer - kan ha skutt ned flyet ved en feiltakelse. Dette avvises av myndighetene i Kiev. President Petro Poroshenko var tidlig ute med å legge skylda på de pro-russiske opprørerne og omtalte angrepet som terror.

Anthony Coresman ved Center for Strategic and International Studies, en tenketank i Washington, er en av dem som mener det kan ha vært en feiltakelse.

- Det er mulig at Ukraina eller Russland har gjort en feil, sier Coresman til The Verge.

Samtidig peker han på problemer med denne teorien.

- Hovedproblemet er retningen og høyden. Ukraina ville ha sett at flyet var på vei mot Russland og over området som opprørerne kontrollerer da missilen ble avfyrt. Russland ville ha sett at et enslig fly fløy et godt stykke over det militære luftrommet i en retning som ikke kunne tilsvare en ukrainsk militæroperasjon. Men menneskelig svikt skjer, særlig når begge parter kan være nær ved å overreagere og omtrent ikke har noen operasjonell erfaring, sier han.