NØDETAT: To av bildene fra bymiljøetaten i Oslo viser brannbiler som ikke kommer fra på grunn av feilparkerte biler. Foto: Bymiljøeteten i Oslo.
NØDETAT: To av bildene fra bymiljøetaten i Oslo viser brannbiler som ikke kommer fra på grunn av feilparkerte biler. Foto: Bymiljøeteten i Oslo.Vis mer

Her er de verste parkeringstabbene

Se parkeringsvaktenes egen bilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hensynsløse parkeringsbøller setter liv og helse i fare. Bilder som bymiljøetaten har samlet inn gjennom flere år, viser at brannbiler blir hindret av feilparkerte biler. Kollektivtransport kom ikke fram og myke trafikanter måtte ut i veibanen fordi fortauet ble brukt som parkeringsplass.

BØTELAGT: Frank Bruun (55) er parkeringsvakt og teamleder i Bymiljøetaten. Han fant raskt fram til bilister som feilparkerte på Frogner og Skøyen. Her bøtelegger han en Mercedes i Karenslyst Allé. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BØTELAGT: Frank Bruun (55) er parkeringsvakt og teamleder i Bymiljøetaten. Han fant raskt fram til bilister som feilparkerte på Frogner og Skøyen. Her bøtelegger han en Mercedes i Karenslyst Allé. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi ser veldig mye av farlige parkeringer. Vi prøver å få redusert situasjoner som er farlig for fotgjengere, sier Frank Bruun (55), som har vært parkeringsvakt i 28 år.

KOLLEKTIVT: Trikk hindret av bil parkert for nær trikkesporet. Foto: Bymiljøeteten i Oslo.
KOLLEKTIVT: Trikk hindret av bil parkert for nær trikkesporet. Foto: Bymiljøeteten i Oslo. Vis mer

Bak rattet i den uniformerte bilen, bruker han ikke lang tid på finne flere feilparkerte biler. Teamlederen i Bymiljøetaten vet hvor de verste synderne er.

Bøter I Oslo ble det skrevet ut 241 581 parkeringsgebyrer og bydelen med høyest andel av bøter er Frogner. I Bygdøy Allé peker Frank Bruun i alle retninger. Feilparkerte biler står på hvert kvartal. Når Bruun tar fram kamera og PDA-en, kommer det ofte noen løpende og flytter bilen. Parkeringsvakten lar dem få dra, men demonstrerer ved å vise at leddbussen til Grorud må over i motgående veibane for å komme forbi bilene.

BRANN: Brannbil hindret av bil parkert for nær veikryss og tverrparkerte biler. Foto: Bymiljøeteten i Oslo.
BRANN: Brannbil hindret av bil parkert for nær veikryss og tverrparkerte biler. Foto: Bymiljøeteten i Oslo. Vis mer

- Å hindre at nødetatene kommer fram kan få fatale følger som at brannvesenet ikke kommer tidsnok fram til åstedet og ikke klarer å slukke brannen, sier Bruun til Dagbladet.

Irritasjon Det er stans nærmere veikryss enn fem meter som er den forseelsen det bøtelegges mest for. I hovedstaden ble det utdelt 60 532 gebyrer for dette i fjor. 16 803 bøter ble gitt ut for stans i eller nærmere enn fem meter foran gangfelt.

BARNEVOGN: Bil sperrer fortau. Fotgjengere ut i gaten på uoversiktlig sted. Foto: Bymiljøeteten i Oslo.
BARNEVOGN: Bil sperrer fortau. Fotgjengere ut i gaten på uoversiktlig sted. Foto: Bymiljøeteten i Oslo. Vis mer

- Det vi definerer som farlig parkering er stans i kryss, gangfelt, fortau og sykkelstier. Det fører til irritasjon for andre, sier Bruun.

TRAFIKK: Bil sperrer fortau. Fotgjengere må gå ut i trafikkert gate med trikkespor. Foto: Bymiljøeteten i Oslo.
TRAFIKK: Bil sperrer fortau. Fotgjengere må gå ut i trafikkert gate med trikkespor. Foto: Bymiljøeteten i Oslo. Vis mer

I Karenslyst Allé på Skøyen finner Bruun tre feilparkerte biler på rappen.

MYK TRAFIKANT: Fotgjengere må ut i kjørebanen da lastebil har parkert på fortauet. Foto: Bymiljøetaten i Oslo.
MYK TRAFIKANT: Fotgjengere må ut i kjørebanen da lastebil har parkert på fortauet. Foto: Bymiljøetaten i Oslo. Vis mer

- Dette er et pressområde og det er mange behov. Vi må følge opp her, sier parkeringsvakten.

HMMM...? Alt feil! Tre stanseforbud brutt: Gangfelt, veikryss og fortau.Foto: Bymiljøeteten i Oslo.
HMMM...? Alt feil! Tre stanseforbud brutt: Gangfelt, veikryss og fortau.Foto: Bymiljøeteten i Oslo. Vis mer

Han tar fram kameraet og knipser bilder av bilene. Han tar seg god tid for å gi folk i gata en sjanse til å se ham og flytte bilen i tide. Etter noen minutter henger likevel den gule lappen i ruta på de tre feilparkerte bilene.

NULL MARGIN: Trikk hindret av bil parkert for nær trikkesporet. Etter hvert sto mange trikker i kø. Foto: Bymiljøeteten i Oslo.
NULL MARGIN: Trikk hindret av bil parkert for nær trikkesporet. Etter hvert sto mange trikker i kø. Foto: Bymiljøeteten i Oslo. Vis mer
TRANGT:Fortau sperret av feilparkering. Fotgjengere må ut i kjørebanen/trikkespor. Foto: Bymiljøeteten i Oslo.
TRANGT:Fortau sperret av feilparkering. Fotgjengere må ut i kjørebanen/trikkespor. Foto: Bymiljøeteten i Oslo. Vis mer