Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er demonstrantene på «ulvebussen»: - Stor frustrasjon

Det er anslått at omtrent 5000 personer vil delta i markeringen mot regjeringens rovdyrpolitikk i Oslo tirsdag kveld. I denne bussen sitter 60 av dem.

DIREKTE: Folkeaksjonen «Ny rovdyrpolitikk» arrangerer fakkeltog fra Youngstorget til Stortinget i protest mot regjeringens rovdyrpolitikk. Dagbladet er ombord på en av bussene som er på vei for å demonstrere. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kveld er det ventet at tusenvis av mennesker skal møte opp til en markering mot regjeringens rovdyrpolitikk. Markeringen starter med appeller ved Youngstorget i Oslo, og aksjonistene skal videre gå i fakkeltog til Stortinget.

Naturbruksalliansen, som består av Skogeierforbundet og en rekke skogeierlag, arrangerer markeringen sammen med Bondelaget, Jeger- og fiskerforbundet og Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk.

Hovedbudskapet med fakkeltoget er at aksjonistene mener at regjeringen må ta ansvar for at Stortingets bestandsmål overholdes. Det vedtatte bestandsmålet ligger på fire til seks ynglinger hvert år, hvorav minst tre skal være helnorske.

MOT ULVEPOLITIKK: Tynset Bondelag på vei fra Nord-Østerdalen for å delta i demonstrasjonen mot regjeringens rovdyrpolitikk i Oslo. Foto: Kristoffer Løkås / Dagbladet
MOT ULVEPOLITIKK: Tynset Bondelag på vei fra Nord-Østerdalen for å delta i demonstrasjonen mot regjeringens rovdyrpolitikk i Oslo. Foto: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Det er tross alt vi som bor på bygda som merker det på kroppen - ikke byråkratene som sitter i departementet, argumenterer leder i Oppland Bondelag, Kristina Hegge, som sitter på en av bussene som frakter aksjonister inn til Oslo.

5000 aksjonister

Hegge forteller at det er omtrent 60 personer sammen med henne på bussen, og at det er satt opp ytterligere sju busser fra Oppland.

- Folk prater og er engasjerte. Det er mange som ønsker å være med for å uttrykke sine meninger, sier Hegge til Dagbladet.

- Vi er forventningsfulle og håper å få en god markering i Oslo, følger hun opp.

Det er satt opp busser fra både Vestlandet, Trøndelag og Telemark i tillegg til bussene fra Innlandet. Noen har også varslet at de vil ta fly for å reise til hovedstaden fra Finnmark.

Næringspolitisk sjef i Glommen Skog og leder av Naturbruksalliansen, Gunnar Gundersen, anslo tirsdag morgen at det totale antallet aksjonister vil strekke seg til omtrent 5000 mennesker.

- Jeg tror den store oppslutningen har en sammenheng med at det har bygd seg opp stor frustrasjon over rovviltforvaltningen rundt omkring i hele landet, sier Hegge.

- Men det ser ikke ut til å være mye frustrasjon på bussen?

- Nei, vi som sitter her, er ganske enige, ler hun.

Grønt lys for felling

Før jul ga regjeringen for første gang grønt lys til å skyte ulv innenfor ulvesonen, ved å akseptere jakt på ulvene i den såkalte Slettåsflokken.

Dette fikk dyrevernsorganisasjonen NOAH til å ta Klima- og miljødepartementet til retten med et ønske om å få byfogden i Oslo til å sette ned foten for ytterligere jakt i ulvesonen inntil domstolen har vurdert om vedtaket er gyldig.

Mandag bestemte Oslo byfogdembete at jakten ikke blir stanset.

- Retten har i kjennelse av i dag kommet til at vilkårene for forføyning ikke er til stede. Retten kom til at departementet har tolket loven riktig, skriver Oslo byfogdembete i en kommentar i forbindelse med mandagens kjennelse.

VIRKELIGHETEN?: I en video på Facebook, prøver Senterpartiet å vise hvordan det er å bo tett på ulv. Merknad: PÅ grunn av rettigheter er musikken byttet ut i denne versjonen. Video: Facebook /Senterpartiet Vis mer

Ønsker flere fellinger

I tillegg til å gi grønt lys for felling innenfor ulvesonen, valgte Klima- og miljøverndepartementet å overprøve viltnemndene ved å beslutte at to av flokkene, Mangen i Akershus/Hedmark og Hobøl i Østfold, likevel får leve.

Med tirsdagens markering ønsker aksjonistene å få fram at de mener at regjeringen ikke følger opp rovdyrforliket fra 2016 ved å ikke felle nok ulv i ulvesonen.

- Vi synes det er provoserende at det ikke blir tatt flere, sier leder i Oppland Bondelag, Kristina Hegge.

Hegge mener at regjeringen neglisjerer eiendomsretten, og sier at det påvirker livskvaliteten til personer som bor i områder med mye ulv.

- Det er en kjent sak at flere i disse områdene er skeptiske til å la unger gå ute alene, sier hun.

Uenig

Regjeringen avviser at den styrer på tvers av forliket fra Stortinget i 2016.

- Vi følger Stortinget til punkt og prikke, sa statssekretær Atle Hamar (V) i Klima- og miljødepartementet da han gjestet NRKs Politisk kvarter tirsdag morgen.

- Vi har tatt ut over 40 ulv i 2018–29 på de vedtatte lisensene og deretter skadefelling – noe som gjør at det faktisk er tatt ut mer ulv enn noen gang, framholdt han.

Han viste til at regjeringen i tillegg til stortingsvedtaket om bestandsmålet skal forholde seg til naturmangfoldsloven og Bernkonvensjonen. Hamar poengterte også at det hittil i vinter er registrert 4,5 ynglinger, noe som er godt innenfor bestandsmålet, selv om tellesesongen ikke er ferdig. I fjor var det 10,5 ynglinger –langt over målet.

- Vi har funnet en god balanse mellom vern på den ene siden og det å ivareta beitenæring og næringsinteresser på den andre, sa Hamar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!