Her er den brune gåten som forskerne ikke finner svar på

Folk som drikker to eller flere kopper kaffe om dagen, har mindre risiko for å dø av en rekke alvorlige sykdommer.

BRA FOR HJERTET: Kaffe ser ut til å redusere dødeligheten for hjertesykdom og en rekke andre alvorlige sykdommer. Men det er trolig filterkaffe som er best for deg.

Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
BRA FOR HJERTET: Kaffe ser ut til å redusere dødeligheten for hjertesykdom og en rekke andre alvorlige sykdommer. Men det er trolig filterkaffe som er best for deg. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det viser en stor studie fra US National Cancer Institute som er publisert i det anerkjente legetidsskriftet New England Journal of Medicine.

Forskerne brukte ernæringsdata fra 400 000 mennesker som deltok i en stor amerikansk helseundersøkelse i 1995 og 1996. Ingen av deltakerne hadde hatt kreft, slag eller hjertesykdom da studien startet, skriver Health24.com.

Deltakerne måtte svare for kaffeinntaket sitt, rangert fra ingen kopper til seks eller flere kopper om dagen. Forskerne fulgte hver enkelt deltakers helseutvikling fram til utgangen av 2008, eller til de døde.

Lavere dødsrisiko De oppsiktsvekkende funnene, som gjelder folk i alderen 50 til 71 år, viser at kaffedrikking medfører redusert dødelighet for hjerte- og karsykdommer, luftveissykdommer, slag, diabetes og infeksjoner. Dødsrisikoen kan bli redusert med opp til ti prosent, viser studien.

Forskerne understreker imidlertid at de ikke har klart å finne ut hvorfor kaffe ser ut til å ha en slik positiv innvirkning på helsa.

- Kaffedrikking er bare en av mange ting folk foretar seg. Kaffe er assosiert med flere typer adferd, så vi vet ikke hva annet som kan spille inn, sier studiens førsteforfatter Neal Freedman ved US National Cancer Institute.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer