Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her er den drepte opprørslederen

Sriliankisk fjernsyn viser bilder av det som skal være den døde Velupillai Prabhakaran. Tamiltigrene hevder han er i live.

DETTE ER OPPRØRSLEDEREN: Disse TV-bildene skal være av den drepte LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran. Bildene vises både statlige og private fjernsynskanaler på Sri Lanka. Tamiltigrene hevder imidlertid han er i live. Foto: AFP PHOTO/SRI LANKAN STATE TELEVISION/SCANPIX
DETTE ER OPPRØRSLEDEREN: Disse TV-bildene skal være av den drepte LTTE-lederen Velupillai Prabhakaran. Bildene vises både statlige og private fjernsynskanaler på Sri Lanka. Tamiltigrene hevder imidlertid han er i live. Foto: AFP PHOTO/SRI LANKAN STATE TELEVISION/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I går hevdet den srilankiske hæren at de hadde skutt og drept Tamiltigrenes øverste leder, Velupillai Prabhakaran.

Gjenlevende ledere for tamilenes LTTE-gerilja hevder i imidlertid at han fortsatt er i live.

Striden rundt skjebnen til Tamiltigrenes leder er enda et eksempel på hvor vanskelig det er for omverdenen å få sikker informasjon om hva som skjer i stridssonene på Sri Lanka.

TV-bilder
Sri lankisk fjernsyn viser nå bilder av det som skal være den drepte opprørslederen.

På den private TV-kanalen Swarnawahini vises bilder av en død mann som skal være den 54 år gamle Velupillai Prabhakaran. Bildet viser en mann kledd i grønn kamuflasjeuniform som ligger i gresset, mens soldater står rundt ham og ser på.

Hodet er dekket til med et blått tøystykke, trolig for å dekke over skuddsår.

Regjeringsstyrkene på øya sa i går at Prabhakaran ble drept da han forsøkte å flykte ut av krigsområdet i en konvoi.

Ifølge en tjenestemann, som ikke ville oppgi navnet sitt, forsøkte Prabhakaran og to nære medarbeidere å flykte fra regjeringssoldatene ved å gjemme seg i en ambulanse.

Men ambulansen ble omringet og de tre ble skutt og drept. Hæren var imidlertid ikke i stand til å framlegge beviser for at den sentrale opprørslederen var drept.

Mens spekulasjonene vokste, kom etter hvert meldingen:

- For noen timer siden ble liket av terroristlederen Prabhakaran, som ødela landet, funnet, sa general Sarath Fonseka til statlig fjernsyn, ifølge nyhetsbyrået AP.

- I god behold
Nyheten om at Prabhakaran var skutt og drept ble avvist av Selvarasa Pathmanathan, som er ansvarlig for LTTEs internasjonale forbindelser.

- Den srilankiske regjeringen kommer med ubekreftede påstander. Jeg er kun i stand til å fastslå at vår nasjonale leder er i live og i god behold, sier han til nettstedet TamilNet.

Pathmanathan sier geriljaen vil fortsette å kjempe til det tamilske folkets mål er nådd.

- Regjeringen på Sri Lanka har erklært militær seier. Men de skjønner ikke at dette er en seier uten innhold.

Bare noen timer før nyheten kom om at liket av Prabhakaran skal ha blitt funnet, hadde Sri Lankas president Mahinda Rajapaksa erklært at «landet var frigjort fra terrorisme» i en tale til parlamentet.

Psykopat eller frihetskjemper

Ryktene om Velupillai Prabhakarans skjebne har florert den siste tiden, etter som Tamiltigrene har utkjempet det siste slaget om et gjenværende areal på 300 kvadratmeter.

Søndag ble det klart at LTTE legger ned våpnene, noe som markerer begynnelsen på slutten for en 26 år lang borgerkrig.

Myndighetene på Sri Lanka kaller Prabhakaran en psykopat som er ansvarlig for at tusenvis av sivile, uskyldige er drept.


Hans tilhengere mener han er en frihetsforkjemper som kjemper for å beskytte den tamilske minoritetsbefolkningen fra overgrep og diskriminering.


Det de fleste imidlertid er enige om er at han inntil nylig har vært en av verdens mest suksessrike geriljaledere, som har bygget Tamiltigrenes marine og luftstyrke og har etablert en ministat som på et tidspunkt dekket en tredjedel av Sri Lanka, skriver britiske The Times i en oppsummering av hans liv.

MR.TAMILTIGER: Velupillai Prabhakaran beskrives som helt sentral for Tamiltigrenes kamp. Foto: AFP PHOTO/FILES/Sena VIDANAGAMA/SCANPIX
MR.TAMILTIGER: Velupillai Prabhakaran beskrives som helt sentral for Tamiltigrenes kamp. Foto: AFP PHOTO/FILES/Sena VIDANAGAMA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling