Nobels fredspris 2017:

Her er den enorme utfordringen fredsprisvinneren har i vente

Ni land i verden har til sammen rundt 15 000 atomvåpen. Det er mer enn nok til å drepe flere millioner mennesker, og mange av stridshodene står klare til å bli avfyrt på få minutter.

Kilde: Federation of American Scientists 2017. Grafikk: Kjell Erik Berg / Graphic News / Dagbladet
Kilde: Federation of American Scientists 2017. Grafikk: Kjell Erik Berg / Graphic News / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): 6. oktober ble det klart at Nobels Fredspris for 2017 går til Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen (ICAN).

De blir i dag tildelt prisen i Oslo rådhus for sitt arbeid med å rette oppmerksomheten mot de katastrofale konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen og for arbeidet med å få på plass et internasjonalt forbud mot kjernefysiske våpen.

Men jobben som fortsatt står foran dem er enorm.

For ni land i verden har nemlig til sammen rundt 15 000 atomvåpen. Det er mer enn nok til å drepe flere millioner mennesker, og mange av stridshodene står klare til å bli avfyrt på få minutter. Aller flest atomstridshoder finnes i de to største atommaktene USA og Russland.

Flere av våpnene er kraftigere enn atombombene som ble sluppet over japanske Hiroshima og Nagasaki i 1945. Bombene drepte minst 120 000 mennesker av direkte dødelig stråling, brannskader og skader av fallende og flygende gjenstander. Enda flere døde i ettertid av andre senskader.

USA var det første landet som utviklet atomvåpen. Det er også det eneste landet som har brukt dem i krig. Landet bruker mer på atomprogrammet sitt enn alle de andre atommaktene til sammen og har i dag 6800 stridshoder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer