Utfordrer Trine Skei Grande:

Her er den finske superoppskriften

Den finske skolen scorer på topp i internasjonale tester år etter år. Her er rådene fra den finske utdanningsministeren til vår nye kunnskapsminister Trine Skei Grande.

FORKLARER SUKSESSEN: Lærere med mastergrad og mye frihet er noe av årsaken til at finske skolebarn gjør det godt i internasjonale tester, mener utdanningsminister i Finland Li Andersson som i helgen besøkte SV-leder Audun Lysbakken i Norge.
FORKLARER SUKSESSEN: Lærere med mastergrad og mye frihet er noe av årsaken til at finske skolebarn gjør det godt i internasjonale tester, mener utdanningsminister i Finland Li Andersson som i helgen besøkte SV-leder Audun Lysbakken i Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun er en del av Finlands nye, unge og kvinnetunge regjering. Denne helga var Li Andersson (32) fra SVs søsterparti Venstre-alliansen på besøk hos SV-leder Audun Lysbakken, som samlet partier på venstresiden til konferansen Nordic Green Left Alliance (NGLA).

Andersson er utdanningsminister i Finlands genierklærte skole, som scorer i toppskiktet på de internasjonale PISA-testene år etter år. Hun deler villig fra den finske suksessoppskriften:

- Lærernes rolle er det viktigste, det sier også forskerne. Læreryrket er veldig attraktivt i Finland og ses på som et prestisjeyrke. Alle lærerene har en mastergrad fra universitetet, også om de underviser de yngste elevene i barneskolen, forteller hun.

I 2017 ble lærerutdanningen i Norge også gjort femårig, så hvis dette er suksesskriteriet ser framtida lys ut for den norske skolen. Men det er flere faktorer som er inne i bildet, ifølge Andersson.

Dropp testregimet

- Det at man har hatt en masterutdanning har skapt en modell der læreren får mye frihet og ansvar. De kan selv bestemme undervisningsmetode og materiale. Det har ledet til at vi i Finland ikke har noen standardiserte tester på grunnskolen, eller rankinglister, sier hun på spørsmål om det er noe Norge kan lære.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer