Her er den første videoen av den frigitte kapteinen

Hilste besetningsmedlemmer med smil og godord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette er de første TV-bildene av kaptein Richard Phillips etter at han søndag kveld ble reddet fra somaliske pirater utenfor Afrikas horn.

Kapteinen ble holdt som gissel av piratene i fem dager, men har tilsynelatende ikke latt seg knekke.

På bildene smiler han og småprater med marinens besetningsmedlemmer.

Marinen bekrefter at Philips er i god form. Etter å ha kontaktet familien hviler han nå ut på et av marinens skip.

- Kapteinen er i god form. Han har dusjet og fått på seg rene klær, sier viseadminral i marinen Bill Gortney til CNN.

Snakket med kona
Kapteinen har også fått snakke med sin kone i hjembyen Underhill i den amerikanske staten Vermont, over telefon.

- Hun lo mens hun snakket med ham. Hun sier at kapteinens karakteristiske humor fortsatt var intakt, og at han er i godt humør. Dere skulle sett hvor glad hun var,  sier talskvinne for rederiet, Alison McColl til CNN.

Kapteinen ble tatt som gissel etter kapringsforsøket av lasteskipet Maersk Alabama utenfor kysten av Somalia på onsdag, og ble holdt fanget i skipets livbåt.

Søndag ble han reddet av den amerikanske marinen i en dramatisk redningsaksjon. Tre av piratene ble skutt og drept under aksjonen, mens den fjerde på dette tidspunktet var om bord på «USS Bainbridge» for å forhandle med amerikanske myndigheter. Piratene har i flere dager truet med å drepe kaptein Phillips dersom amerikanerne angrep livbåten de satt i.

Siktet på kapteinen
På en pressekonferanse i går kveld ble det sagt at piratene siktet på kapteinen med AK-47 automatrifler og mindre håndvåpen. Dermed gikk Navy Seals til aksjon.

Kaptein Phillips kom uskadd fra aksjonen.

Aksjonen var godkjent av president Barack Obama selv. I går var han full av lovord om kapteinen.

- Jeg deler landets beundring av motet til kaptein Phillips og hans uselviske omtanke for mannskapet. Motet hans er et forbilde for alle amerikanere, sa Obama.

HOLDT FANGET I LIVBÅT:  Om bord i denne livbåten ble kapteinen holdt som gissel av fire somaliske pirater fram til han ble reddet av den amerikanske marinen i går. Foto: U.S. Navy/Scanpix
HOLDT FANGET I LIVBÅT: Om bord i denne livbåten ble kapteinen holdt som gissel av fire somaliske pirater fram til han ble reddet av den amerikanske marinen i går. Foto: U.S. Navy/Scanpix Vis mer