SJAKKSPILLER: De tre postene på Stokkes åpne profil viser at han spiller sjakk på Facebook, følger dekningen av medlemsjukssaken og har vært en tur for å se på ei ferje et sted i Vestlandets flotte skjærgård. Men kollegaene får ikke tak i ham, slik at han kan lage en print av medlemslistene for 2005 og 2006, slik Haugaland tingrett krever. Faksimile: Facebook
SJAKKSPILLER: De tre postene på Stokkes åpne profil viser at han spiller sjakk på Facebook, følger dekningen av medlemsjukssaken og har vært en tur for å se på ei ferje et sted i Vestlandets flotte skjærgård. Men kollegaene får ikke tak i ham, slik at han kan lage en print av medlemslistene for 2005 og 2006, slik Haugaland tingrett krever. Faksimile: FacebookVis mer

Her er den forsvunne mannen med passordene til SOS Rasismes medlemsregister

Spiller sjakk på Facebook og følger Dagbladets dekning av saken, mens kollegaen forteller at han er umulig å få tak i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): Saken om medlemsjuks, der Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) anklager SOS Rasisme for å bevisst ha rapportert inn altfor mange medlemmer for å hente ut mer pengestøtte, går i Haugaland tingrett for fjerde dagen.

- Har ikke koden Etter en begjæring i går fra LNUs advokat Steffen Brandstad beordret tingrettsdommer Svein Åge Skålnes i morges den saksøkte organisasjonen SOS Rasisme til å legge fram ytterligere medlemslister.

- SOS Rasisme pålegges straks å legge fram medlemslistene for 2005 og 2006 som bevis i saken, sa Skålnes.

Dette betyr at rundt 80 000 nye oppføringer av medlemmer dras rett inn i det som er Norges-historiens største sak om medlemsjuks. De allerede framlagte listene for 2007 og 2008 har avslørt et stort omfang av falske identiteter og feilførte medlemmer, ifølge LNU.

Ikke fått kontakt SOS Rasismes representant i retten, daglig leder Kjell Gunnar Larsen, nektet for at det var mulig å legge fram medlemslistene for tingretten umiddelbart, fordi den ansvarlige ikke har vært mulig å få tak i. Det er mangeårig ansatt og nær bekjent av Larsen, Bjarne Stokke, som har hatt det praktiske arbeidet med å oppdatere medlemslistene i flere år.

- Jeg har ikke, altså, den som er ansvarlig for den datamaskinen - vel, den datamaskinen står for seg selv. Og jeg har ikke koden, sa Larsen i retten.

- Er den personen Bjarne Stokke? spurte LNUs advokat Steffen Brandstad.

- Ja, og jeg har ikke fått kontakt med den personen på fjorten dager, svarte Larsen.

På Facebook Mens Larsen hevder å ikke få tak i Bjarne Stokke, så følger Stokke selv med på saken som utfolder seg i Haugaland tingrett via SOS Rasismes egne nettsider. Blant annet delte han en artikkel som ble publisert på organisasjonens hjemmesider i går med vennene på sin delvis åpne Facebook-profil. Larsen er blant Stokkes venner på Facebook.

KREVER LISTER FRAMLAGT: - Nye bevis kan legges fram mot motpartens vilje, konkluderte tingrettsdommer Svein Åge Skålnes i dag morges. SOS Rasisme er i retten, saksøkt for 9,7 millioner kroner av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KREVER LISTER FRAMLAGT: - Nye bevis kan legges fram mot motpartens vilje, konkluderte tingrettsdommer Svein Åge Skålnes i dag morges. SOS Rasisme er i retten, saksøkt for 9,7 millioner kroner av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

At profilen er åpen betyr at enhver som er logget inn på Facebook kan lese oppdateringene.

Artikkelen retter en lang rekke angrep mot Dagbladets dekning av rettssaken og er likt av flere venner. Også et bilde av ei ferje publisert mandag, dagen da rettssaken startet, ligger ute.

«Sjakk matt!» Den nyeste oppdateringen er gjort via en Facebook-applikasjon som heter «Sjakk matt!». Den ble delt med venner og andre via profilen i fo.

Dagbladet har rettet en henvendelse til Stokke via Facebook og også ringt ham, men ikke fått svar. Blant annet er det spurt om når han vil være tilgjengelig for SOS Rasisme, som er pålagt å legge fram medlemslistene som Larsen hevder at bare Stokke kan skaffe til veie.

Det er også spurt om han møter som vitne i saken mandag.

Larsen hevder i retten at han ikke har kontakt med Stokke. Da Dagbladet spurte ham mer direkte om deres vennskap på Facebook og om de har hatt kontakt der, ville ikke Larsen svare.

BORTE, MEN PÅ FACEBOOK: Ansvarlig for SOS Rasismes medlemsregister Bjarne Stokke har ikke vært å få tak i på 14 dager, sier SOS Rasismes daglige leder Kjell Gunnar Larsen. I mellomtiden følger Stokke rettssaken og forteller om den på Facebook. Her er Stokke (t.v.) og Larsen på et fellesbilde av SOS Rasismes landsstyre i 2008, et av årene som diskuteres inngående i rettssaken i Haugaland tingrett. Foto: SOS Rasisme
BORTE, MEN PÅ FACEBOOK: Ansvarlig for SOS Rasismes medlemsregister Bjarne Stokke har ikke vært å få tak i på 14 dager, sier SOS Rasismes daglige leder Kjell Gunnar Larsen. I mellomtiden følger Stokke rettssaken og forteller om den på Facebook. Her er Stokke (t.v.) og Larsen på et fellesbilde av SOS Rasismes landsstyre i 2008, et av årene som diskuteres inngående i rettssaken i Haugaland tingrett. Foto: SOS Rasisme Vis mer

Larsen og Stokke er veteraner og nestledere i det lille kommunistpartiet Tjen Folket. Dagbladet har dokumentert hvordan personene med mest innflytelse og de best betalte stillingene i SOS Rasisme nesten alle er tilknyttet Tjen Folket.

Partiet tar til ordet for væpnet revolusjon og forsvarer bruk av vold som politisk virkemiddel.

- Krever at han møter I Norges-historiens mest omfattende medlemsjukssak kan Stokke vise seg å bli et svært sentralt vitne. LNU har innkalt for å møte mandag.

- Mitt kontor i Oslo har ringt etter ham i hele dag og vi har sendt brev om at han må møte mandag morgen her i denne rett, sier LNUs advokat Steffen Brandstad til Dagbladet.

Han sier at han vil opplyse retten i dag om at en begjæring om å beordre Stokke til å møte i retten er underveis og blir sendt i ettermiddag eller i morgen tidlig.

I RETTEN: Kjell Gunnar Larsen i vitneboksen. Bak sitter Lasse Narjord Thue, Martin Østerdal og advokat Steffen Brandal for LNU. De vil ha Larsens kollega i vitneboksen mandag, men vet ikke om han møter. Larsen hevder han ikke har hatt kontakt med kollegaen på 14 dager. Foto: Jacques Hvistendahl
I RETTEN: Kjell Gunnar Larsen i vitneboksen. Bak sitter Lasse Narjord Thue, Martin Østerdal og advokat Steffen Brandal for LNU. De vil ha Larsens kollega i vitneboksen mandag, men vet ikke om han møter. Larsen hevder han ikke har hatt kontakt med kollegaen på 14 dager. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer