Her er den hemmelige nissen

Larry har gitt bort 8,4 millioner anonymt gjennom 26 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det startet med fem- og tidollar-sedler. Men etter hvert som formuen hans ble større, vokste også gavene. «Secret Santa», den hemmelige julenissen, har gått stille rundt i gatene i Kansas i USA hver desember i 26 år for å dele ut penger til folk. De siste årene har han har delt ut 100-dollarsedler, ofte to eller tre av gangen, melder AP.

Til nå har julenissen gitt ut rundt 8,4 millioner norske kroner anonymt. Det hele har lenge vært et stort mysterium; hvem er «Secret Santa»?

Forretningsmann

Endelig har den gavmilde nissen avslørt hvem han er. Navnet er Larry Stewart, en 58 år gammel forretningsmann fra Kansas som har tjent sine millioner på kabel-TV og telefontjenester.

Han har valgt å stå frem ettersom han har fått kreft, og han håper at noen vil videreføre gavetradisjonen hans.

Gave til seg selv

Det hele startet i desember 1979 da Stewart trøstet sine sorger på en «drive-in»-restaurant etter å ha fått sparken andre år på rad. Han møtte på en tigger, og ga henne 20 dollar, litt over 100 kroner.

- Plutselig begynte leppene hennes å skjelve og tårer rant nedover kinnene hennes. Hun sa: «Sir, du har ingen anelse hva dette betyr for meg», sier Stewart.

SYK: «Den hemmelige nissen» har blitt syk, og han ønsker at noen skal videreføre gavetradisjonen hans. Derfor står han nå frem og forteller hvem han er. Foto: AP/Scanpix
SYK: «Den hemmelige nissen» har blitt syk, og han ønsker at noen skal videreføre gavetradisjonen hans. Derfor står han nå frem og forteller hvem han er. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Den dagen dro han i banken og tok ut 1300 kroner. Deretter kjørte han rundt for å se etter folk som kunne trenge en oppmuntring. Dette var hans julegave til seg selv, og han har fortsatt tradisjonen hvert eneste år siden.

Penger

Stewart har hele tiden tilbudt folk kontanter ettersom det er noe han mener man bør slippe å be om. Han har selv følt på kroppen hvordan det er å være uten.

På 70-tallet bodde han i bilen sin. Sulten og sliten tok han mot til seg og gikk bort til en dame i en kirke for å be om hjelp. Damen sa til ham at personen som kunne hjelpe, hadde gått for dagen, og at Stewart måtte komme tilbake neste dag.

- Da jeg gikk, visste jeg at jeg aldri ville gjøre dette igjen, sier Stewart.

Kreft

Opp gjennom årene vokste Stewarts giverglede. Han startet en webside, og han tillot at media skrev om det han gjorde, mest av alt fordi han ønsket å høre hvordan det gikk med menneskene som fikk penger av ham.

Flere reportere måtte gå med på å vokte identiteten hans og navnet på firmaet, som han fortsatt ikke ønsker å røpe.

Larry Stewart orker ikke lenger å dele ut penger til de som trenger det. Etter at han fikk kreft, har han blitt svak, og han må gjennom tøffe behandlinger. Nå ønsker «den hemmelige nissen» å fortelle folk som sin hengivenhet til gavmildheten, og han ønsker å inspirere andre til å donere bort sin tid og penger.

- Det er dette vi er her for; å hjelpe andre mennesker, sier Stewart.

TAKKNEMLIG: 93 år gamle Frank Peterson takker Kansas hemmelige nisse etter å ha fått 1000 dollar, omtrent 6500 kroner, av ham i 2004.