UKRAINSK PUTIN-VENN: Viktor Medvedchuk i midten deltar nå i fredsforhandlingene for Øst-Ukraina. I desember deltok han i en utveksling av krigsfanger mellom Ukraina og opprørsstyrker. Foto: REUTERS/Igor Tkachenko
UKRAINSK PUTIN-VENN: Viktor Medvedchuk i midten deltar nå i fredsforhandlingene for Øst-Ukraina. I desember deltok han i en utveksling av krigsfanger mellom Ukraina og opprørsstyrker. Foto: REUTERS/Igor TkachenkoVis mer

Her er den mystiske Putin-vennen som forhandler på vegne av Ukraina

Intense forhandlinger om fred i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Viktor V. Medvedchuk har en tendens til å dukke opp på steder hvor bare noen av Russlands president, Vladimir Putins aller nærmeste krets får komme. For eksempel satt han et par meter fra Putin og like ved siden av den amerikanske actionskuepilleren Steven Seagal under et formel 1-løp i Sotsji i Russland i oktober.

Onsdag kom han til forhandlingene om fred i Øst-Ukraina som har foregått gjennom natta i Minsk i Hviterussland. Der sitter Ukrainas president, Petro Porosjenko, Russlands Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande.

Men selv om Medvedchuk er Putins nære venn, er han merkelig nok til stede på vegne av Ukrainas president Porosjenko og den ukrainske sikkerhetstjenesten, skriver New York Times.  Nå mistenker flere analytikere at Putins mål kan være å gi Medvedchuk en lederrolle for hele Ukraina eller for Øst-Ukraina.

- Vil forhandle om gisler Lederen for Porosjenkos administrasjon, Boris Lozhkin, sier imidlertid til den amerikanske avisa at Medvedchuk er til stede fordi det som betyr mest er at han kan bidra til å få en slutt på konflikten. Medvedchuk har nemlig deltatt i fredsforhandlingene siden de startet i juni.

- Han er en venn av Putin, og han forsøker å finne sin plass i det nye ukrainsk-russiske miljøet. Han prøver å få i stand løslatelse av gisler. Kanskje vil det være effektivt, og jeg synes det er ok om Medvedchuk vil gjøre det, sier Lozhkin.

Putin-vennen har tidligere besøkt krigssonen i Ukraina og møtt opprørsledere, og han var en av dem EU og USA innførte personlige sanksjoner mot i fjor.

Andre mener imidlertid Medvedchuk, som tidligere var stabsjef for den daværende ukrainske presidenten Leonid Kuchma, har en fortid som nådeløs og brutal fortid både i politikken og som ung advokat i Sovjetunionen.

Død poet Ifølge New York Times skal han ha spilt en sentral rolle da Sovjet slo ned på dissidenter før OL i Moskva i 1980. Dette skal blant annet ha bidratt til at den ukrainske nobelprisnominerte poeten og menneskerettighetsaktivisten Vasyl Stus død. Stus forsøkte nemlig å utøve en av sine rettigheter som dissident til å nekte å bli representert av sin statsoppnevnte forsvarer, Medvedchuk.

Men Medvedchuk skal likevel ha uttalt seg i rettssaken og sagt at Stus fortjente å bli straffet. Fem år seinere døde Stus i en arbeidsleir bare 47 år gammel. Selv har Medvedchuk aldri benektet sin rolle.

Andre kritikere er bekymret for Medvedchuks nære vennskap til Putin. Blant annet grunnla Medvedchuk en organisasjon kalt Ukrainsk valg som hadde som mål å hindre at Ukraina undertegnet nye politiske og økonomiske avtaler med Europa. Det hele skal ha gått så langt at Medvedchuk, ifølge New York Times beskrev EU som en moderne arvtaker til Nazi-Tysklands tredje rike.

- Nervepirrende kamp Elleve timer etter at forhandlingene startet onsdag ettermiddag med et kort håndtrykk mellom erkefiendene Putin og Porosjenko, satt de fire lederne tilsynelatende fortsatt rundt bordet i presidentpalasset i Minsk, ifølge NTB.

- Alle gjesper, men de krangler fortsatt, sier en kilde tett på en av delegasjonene, til nyhetsbyrået AFP torsdag morgen. Da klokka i Minsk passerte 6, det vil si 4 norsk tid, var Porosjenko, Putin, Merkel og Hollande fortsatt i samme rom, uten sine rådgivere, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Vi burde ikke dra herfra uten en avtale om en uforbeholden våpenhvile. En nervepirrende kamp pågår, sier rådgiveren i en Facebook-melding natt til torsdag, ifølge NTB.

Konflikten mellom prorussiske opprørere og ukrainske regjeringsstyrker har ifølge FN kostet 5.300 mennesker livet og drevet halvannen million på flukt.

NERVEPIRRENDE: Ukrainas president, Petro Porosjenko (t.h.) , Tysklands forbundskansler, Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande og Russlands Vladimir Putin har forhandlet om fred i Øst-Ukraina gjennom natten. Foto: EPA/MYKOLA LAZARENKO
NERVEPIRRENDE: Ukrainas president, Petro Porosjenko (t.h.) , Tysklands forbundskansler, Angela Merkel og Frankrikes president Francois Hollande og Russlands Vladimir Putin har forhandlet om fred i Øst-Ukraina gjennom natten. Foto: EPA/MYKOLA LAZARENKO Vis mer