Her er den nye innvandrer-eliten

De jobber hardt, er målbevisste og går utelukkende for det beste. De er den nye invandrergenerasjonen i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi kan bli verdens største ressurs i Norge, sier Vidar Singh (26) og viser til den økende globaliseringen i verden. Han jobber som art director i reklamebransjen og står bak prisbelønte reklamer som Natteravn-reklamene.

Dagbladet møter seks energiske sjeler på en indisk restaurant i Oslo. De har mye på hjertet.

-  For meg er det en selvfølge å være med på å bygge Norge. Vi har fordelen at vi holder på verdiene til foreldrene våre, og så supplerer vi med de norske verdiene vi har tatt til oss, sier Farhat A. Chaudhry (40), som har jobbet i forsvaret de siste 15 åra og er den innvandreren med lengst tjenestetid.

Hard oppvekst

-  Men det er ikke lett å være tokulturell i Norge. Det er mange fordomsfulle holdninger der ute, sier tannlegen Sadia Khan (25).

Forskeren Ilangko Balasingham (36), som jobber på Rikshospitalet, er enig.

PROFILER

Aqsa Butt (26)
Opprinnelse: Pakistan Utdanning: Diplomøkonom og coachingstudiet
Yrke: Begynner som økonomisjef 1. august

Anh Pham (26)
Opprinnelse: Vietnam
Utdanning: Studert kles-design ved Esmod
Yrke: Designer

Vidar Singh (26)
Opprinnelse: India
Utdanning: Westerdals reklameskole
Yrke: Art director

Farhat A. Chaudhry (40)
Opprinnelse: Pakistan
Utdanning: Siv.ing. fullført befalskole, Krigsskole og Politihøgskole
Yrke: Kaptein i militærpolitiet

Sadia Khan (25)
Opprinnelse: Pakistan
Utdanning: Cand.odont.
Yrke: Tannlege

Ilangko Balasingham (36)
Opprinnelse: SriLanka Utdanning: Doktorgrad i telekommunikasjon
Yrke: Forsker på Riks-hospitalet

-  Under studiet mitt på NTH (nå NTNU, red. anm.) fikk jeg aldri jobb innen feltet mitt. Jeg fikk bare tilbud om vaskejobber.

Balasingham tok sivilingeniørgraden i Trondheim, master i USA og skrev doktorgradsavhandling i telekommunikasjon, som var blant de fem beste i verden.

De er enige i at en kombinasjon av solid oppdragelse og målbevissthet er grunnen til at de har hatt suksess i livet .

-  Jeg har alltid hatt et positivt press fra foreldrene mine. Jeg flyttet tidlig hjemmefra og fikk barn da jeg var 19 år gammel. Som utenlandsk jente kunne jeg havnet på skråplanet, men den gode oppdragelsen min hindret det, sier Aqsa Butt (26), som begynner i ny jobb som økonomisjef i august.

-  Pappa var båtflyktning og hadde ingen andre muligheter enn å jobbe dagen lang da han kom til Norge. Han ville at jeg skulle bli lege eller advokat, for da ville jeg få ei sikker framtid. Men jeg brøt ut og ble en designer, sier vietnamesiske Anh Pham (26) og understreker viktigheten av å jobbe med noe man trives med. Hun har studert klesdesign ved Esmod og skal til Milano til høsten.

-  Jeg tror alle som sitter her har jobbet veldig målrettet, sier Ilangko, som er den eneste som kom til Norge alene, og måtte ta vaskejobber for å finansiere studiene.

Dårlig oppfølging

Hvorfor tror dere at det er så få vellykkede innvandrere i Norge?

-  Vi må sette strengere krav til foreldrene våre. Vi må ta ansvar og øke vår kunnskap om det norske samfunnet, sier Aqsa.

Sadia er uenig.

-  Det er vanskelig å være førstegenerasjonsinnvandrer i Norge. Foreldrene våre gjorde så godt de kunne i forhold til sine forutsetninger. Vi er der vi er fordi de la alt til rette for oss. Vi kan ikke kreve mer av dem.

-  Mange utenlandske foreldre tenker for praktisk. De forventer at barna skal velge praktiske yrker, og de blir etterlatt til seg selv, sier Farhat og fortsetter.

-  Men våre unge får ofte signaler fra det norske samfunnet om at de ikke er dyktige nok til å konkurrere med norske barn. Jeg blir provosert når mine barn, som er født og oppvokst i Norge, får tilbud om å gå på norsk som andrespråk på skolen uten å ha blitt evaluert engang. Hvordan kan de barna lykkes hvis de møtes av sånne holdninger? spør han.

Lys framtid

-  Det var perioder da jeg så pappa bare én gang i uka, fordi han jobbet så mye. Men foreldrene våre fikk aldri den oppfølgingen de trengte fra samfunnet, sier Anh.

-  Jeg tror verken foreldrene våre eller samfunnet var klar over konsekvensene av dårlig integrering, sier Vidar.

Ilangko er enig, men peker også på andre årsaker.

-  Grunnen til at våre ungdommer ikke tar høyere utdanning, for eksempel, er at i Norge klarer man seg helt fint selv om man har en vanlig skrankejobb.

Men de har alle formelen klar for hvordan de kan styre unna de problemene foreldrene deres og de selv har slitt med i Norge.

-  Vi kommer til å bli perfekte foreldre hvis vi lærer av alle erfaringene våre, sier Vidar.

-  Jeg vil gi barna mine frihet til å velge den karrieren de vil, men jeg vil forvente en god del fra dem, innrømmer småbarnsmoren Aqsa.

-  Jeg skal alltid fortelle barna mine at de er best, forutsatt at det de holder på med, er bra for dem, sier Farhat.

SUKSESSRIKE INNVANDRERE: De er mål bevisste og har tro på en lys karriere som innvandrere i Norge. F.v. Aqsa Butt (26), Anh Pham (26), Vidar Singh (26), Farhat A. Chaudhry (40), Sadia Khan (25) og Ilangko Balasingham (36).