Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er den nye ja-kvinnen

Her er den nye ja-velgeren: Linn Laupsa (25) er ung, kvinne og har høy utdanning. Og hun stemmer SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i denne befolkningsgruppa at ja-veksten har den relativt største økningen, ifølge en analyse fra MMI.

For ett år siden var Linn Laupsa (25) leder for Halden Nei til EU og kommunestyrerepresentant for SV. Nå er hun EU-tilhenger, medlem av SVs sentralstyre og vararepresentant til Stortinget.

- Jeg har aldri vært enten eller. Men før så jeg flere argumenter mot EU. Nå ser jeg at det er flere for, sier Laupsa.

Like før jul i fjor viste MMIs meningsmåling for Dagbladet et flertall for norsk EU-medlemskap. Nå har meningsmålingsinstituttet undersøkt hva som kjennetegner ja- og nei-velgerne før og etter det mange tror var et stemningsskifte i folket. MMI har tatt for seg målinger fra juni til september i fjor og sammenliknet med EU-målingene fra mars til og med mai i år.

Dette viser at den relative økningen på ja-sida vært størst for: kvinnerungehøyt utdannedede med middels inntektfolk i Midt-Norge ogAp- og SV-sympatisører.Folk som stemte nei eller som ikke hadde stemmerett i 1994.

- Når det gjelder yngre folk, tror jeg det kan forklares med at de reiser mer og har en mer internasjonal tankegang. De ser Norge som en del av resten av verden, sier Linn Laupsa.

Ikke bare billigere kjøtt

Kvinnene er fortsatt i flertall på nei-sida, men andelen kvinner som sier nei har altså gått ned siden i fjor. De mest ihuga ja-folkene finner vi fremdeles blant godt voksne menn som stemmer Høyre, Ap eller Frp på Østlandet.

- Jeg tror mange ikke lenger ser på EU som den store, stygge ulven. For meg er en av grunnene til å bli EU-medlem å være med og bygge opp Øst-Europa. Jeg ser at mange i mitt lokallag har gått fra nei til tvilere, eller til ja, sier hun.

Hun mener det må være plass til ja-folk i SV, også i partiledelsen.

- Jeg håper at mitt eget parti vil ta debatten alvorlig, og at det blir reelle argumenter, ikke bare skremselspropaganda eller magefølelse som teller, sier Laupsa.

Også Inger Marie Bakken (52) fra Trondheim representerer den nye ja-velgeren, selv om hun selv stemte ja i 1994. SV-eren synes EU-debatten i for stor grad dreier seg om døgnfluer.

- Jeg vil mer inn til kjernen av hva dette dreier seg om, ikke bare om billigere kjøtt. For meg er det mer fundamentalt, sier Bakken. Behovet for en felles innsats for miljøet er en av de viktigste grunnene til at hun ble ja-velger.

Bred ja-økning

Statsviter Håkon Kavli ved MMI tror EU-utvidelsen og den nye EØS-avtalen påvirker nordmenn og er viktige faktorer til stemningsskiftet.

- Veksten på ja-sida har vært forundringsverdig bred med tanke på nedslaget i ulike befolkningsgrupper. Derfor peker noen grupper seg ut, fordi det tidligere har vært få av dem i ja-gruppa, sier statsviter Håkon Kavli ved MMI om de nye ja-velgerne.

- Jeg tror mange har fått med seg at Norge må betale ti ganger mer for å få adgang til det samme markedet som før. Dessuten har vi de prinsipielle sidene ved utvidelsen, som også betyr noe, sier han.