Her er den nye kalenderen til Senterungdommen

Nei, det er mye mindre nakenhet i år. Men litt er det. Og en død gris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterungdommen har gjort det igjen.

For to år siden fikk ungdomspolitikerne i Senterpartiet mye oppmerksomhet for pupper, lår og melkesøl.

Nå er en ny kalender rett rundt hjørnet. Litt klokere av skade har de lagt mer fokus på politikk i år.

- Vi prøvde å ha et politisk budskap i den første kalenderen også, men vi ser at det ble litt borte. Jeg sier ikke at det var feil å lage en slik kalender, men vi dro litt lærdom av den, sier Torstein Lerhol til Dagbladet.

Lerhol var del av sentralstyret som lagde den første kalenderen. Han sitter fortsatt i kalenderkomiteen, og er godt fornøyd med årets variant - som har en litt annen profil.

- Nei, vi har ikke mindre nakenhet på grunn av tilbakemeldingene vi fikk sist, men vi ønsker å være originale. Årets kalender er mye tydeligere på et politisk budskap, sier han.

Hjemmeslaktet gris Årets kalender, kalt «+bygda 2015», inneholder blant annet et bilde av en myndig Martine Holsæter fra Sogn og Fjordane, som tilsynelatende nettopp har slaktet en gris.

Bildet illustrerer lokal foredling, og i bildeteksten - som er hentet fra partiprogrammet - heter det: «Vi må ha eit skattesystem som sikrar foredling og handsaming av mat i Noreg. Å produsere mat til sitt eige folk bør vere ein menneskerett.»

Leder i Senterungdommen, Erling Laugsand, tror bildet kan provosere, men synes selv det er stilig.

- Jeg har en oppfatning av at stadig flere har et veldig fjernt forhold til maten vi spiser, særlig kjøtt. Folk tror nærmest at grisen vokser opp i frysedisken. Men realiteten er ikke alltid like pen å se på, den er ikke et glansbilde, sier Laugsand om det glansede bildet som pryder kalenderforsida.

Bikini og badebukse Der 2012-kalenderen fikk mye oppmerksomhet, og en del kritikk, for halvnakne kropper, er det bare ett av årets bilder som holder samme profil.

LES OGSÅ: - Vi var på nachspiel, og ideen kom over et glass vin

Over bildeteksten: «Modernisering av vasskraftutbygging og energieffektivisering må bli prioritert. Lokalsamfunna må sitje igjen med ein vesentleg del av verdiane som blir skapt ved energiutvinning», poserer Birgitte Western og Knut Skinnes i bikini og badebukse i en steinrøys foran et vannkraftverk.

- Hva gjør de egentlig der, Laugsand?

- Budskapet dreier seg om fornybar energi, og bildet er til en av sommermånedene. Budskapet er at vi skal utnytte de fornybare ressursene uten at det går ut over muligheten til å bruke naturen også på fritida, sier han.

Forankret i partiledelsen En av overraskelsene i den første kalenderen var bildet av barsk parti-nestleder Ola Borten Moe, med ei øks i den ene hånda og kona Anna Ceselie Brustad Moe i den andre.

EU-MOTSTAND: ..må stå ved lag. Leder i Senterungdommen Erling Laugsand. Foto: Cathrine Dokken
SANKING: ..er ein viktig del av kulturarva vår. Marit Strand i Vang kommune i Oppland. Foto: Cathrine Dokken
INKLUDERING: ..og respekt er avgjerande for at eit samfunn skal fungere godt. Ina-Marie Mikalsen i Haram kommune, Møre og Romsdal. Foto: Cathrine Dokken
SJØLVRÅDE: ..er ein rett og eit gode vi må vakte og ta vare på. Torstein Lerhol sitter i kalenderkomiteen. Foto: Cathrine Dokken
TOLERANSE: ..er like viktig over heile landet. Eirill Teigstad i Sortland kommune i Nordland. Foto: Cathrine Dokken
SJØLVFORSYNING: ..gjev tryggleik og stabilitet. Sondre Ormset i Haram kommune i Møre og Romsdal. Foto: Cathrine Dokken
GLOBAL OPPVARMING: ..og miljøforandringar er vår tids storeutfordring. Nestleder I Senterpartiet Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim i Sortland kommune i Nordland. Foto: Cathrine Dokken
SPREIDD BUSETJING: ..er viktig for livsgrunnlaget på bygda. Emilie Mehl i Ålesund kommune i Møre og Romsdal. Foto: Cathrine Dokken
ENERGIFORSYNING: ..skal på sikt basere seg på fornybare ressursar. Birgitte Western og Knut Skinnes i Norddal kommune i Møre og Romsdal. Foto: Cathrine Dokken
LOKAL FOREDLING: ..sikrar arbeidsplasser over heile landet. Marius Trebostad og Martine Holsæter i Sortland kommune i Nordland. Foto: Cathrine Dokken
RØYSTERETTEN: ..er livsnerven til demokratiet. Øyvind Leine Thune i Vang kommune i Oppland. Foto: Cathrine Dokken
MAT: ..på norske ressursar er avhengig av god forvaltning. Per Martin Sandtrøen i Sortland kommune i Nordland. Foto: Cathrine Dokken

Også i år er kalenderen forankret i partiledelsen - nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim dukker opp som desemberpike.

Hun bedyrer at hun ikke var redd for en lettkledd profil.

- Nei, det falt meg ikke inn at Senterungdommen ville bruke en 40-åring til et pupper og lår-bilde. Jeg er glad for at de har laget en kalender med tydelige politiske budskap, og at det er litt mer påkledd. Jeg tror en del av bildene vil provosere, og jeg håper det skaper debatt. De får fram budskapet til Senterpartiet på en god måte, sier hun.

Tvinnereim fikk ikke velge tema og motiv selv.

- Det var en ære å bli spurt, og jeg var ekstra glad for å få klimabildet. Det er noe jeg virkelig brenner for, og jeg er opptatt av at Senterpartiet skal gå i bresjen når det kommer til de store utfordringene Norge har når det gjelder klimatilpasning, samtidig som vi må gi vår skjerv for å motvirke klimaendringene.

Garanterer ikke flere kalendre Laugsand vil ikke garantere at Senterungdommen skal lage tradisjon av kalender-stuntene.

- Vi hadde gode erfaringer sist, og det var et artig prosjekt. Det gjorde at vi bestemte oss for å lage en ny. Men jeg tror ikke vi skal bestemme allerede nå om vi skal lage en ny, vi får avvente reaksjonene og se.

- Den første kalenderen solgte ut opplaget på 1500, og det ble trykket opp i et ekstra opplag. Dersom årets kalender selger dårligere, så kommer dere tilbake uten klær igjen i neste kalender?

- He he, jeg tror jeg får si ingen kommentar, sier Laugsand.

NESTLEDER: Nestleder i Senterpartiet, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, stiller opp i årets kalender i regi av Senterungdommen.
Foto: Cathrine Dokken
NESTLEDER: Nestleder i Senterpartiet, Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, stiller opp i årets kalender i regi av Senterungdommen. Foto: Cathrine Dokken Vis mer
NESTLEDER: Også for to år siden fikk Senterungdommen med seg partiledelsen. Da stilte nestleder Ola Borten Moe opp med kona Anna Ceselie Brustad Moe. Foto: Cahtrine Dokken.
NESTLEDER: Også for to år siden fikk Senterungdommen med seg partiledelsen. Da stilte nestleder Ola Borten Moe opp med kona Anna Ceselie Brustad Moe. Foto: Cahtrine Dokken. Vis mer