- Her er den nye kongen!

Bashar al-Assad viste knyttneven flere ganger under sin fars begravelse i går. Han framsto med overraskende stor autoritet. Han ville vise verden hvem som nå styrer Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 60 år siden gjette den fattige bondegutten Hafez al-Assad sauer ved den lille landsbyen Qardaha i det nordvestlige Syria. I går kveld ble han begravd i Qardahas storslåtte mausoleum, ved siden av sin sønn Basil.

Det ble en nesten tolv timers begravelsesseremoni, der Assads sønn og etterfølger Bashar sto fram med stor autoritet og verdighet. Før faren døde lørdag, var det ikke engang sikkert at han ville arve presidenttittelen.

Massesorg

Syria har etter al-Assads død mer stått fram som et arvelig monarki enn en republikk. «Kongen er død, leve kongen,» syntes syrerne å si. Gårsdagens begravelse var både en konge og en president verdig.

Hundretusener av mennesker sørget over Hafez al-Assad i gatene i Damaskus. I enkelte tilfeller kunne det virke som et Midtøsten-mesterskap i krokodilletårer. Men hos mange var sorgen ekte. Men virkelige følelser ble det ikke før al-Assads båre ble fraktet med fly fra Damaskus og til hans hjemtrakter. Der bor hans religiøse trosfeller i den muslimske alawittsekten, som utgjør bare en tidel av Syrias befolkning.

Begravd hjemme

Flyet landet på Basil Assad-flyplassen, oppkalt etter sønnen som døde i en mystisk bilulykke i 1994- og som egentlig var Syrias kronprins. Så ble båren kjørt med kanonlavett til den nå moderne byen Qardaha et par mil unna. Den religiøse begravelsesseremonien foregikk i Naesa-moskeen, oppkalt etter den avdøde presidentens mor. Til slutt ble Assad stedt til hvile i mausoleet som ble reist etter Basils død.

I en seremoni i Folkepalasset i Damaskus, som varte tre- fire timer, tok statssjefer og regjeringsmedlemmer fra hele verden tidligere på dagen farvel med al-Assad. Gjestelista var på langt nær så imponerende som da Jordans kong Hussein døde i fjor vinter, men storslått nok, tatt i betraktning at al-Assad i store deler av verden ble regnet som en diktator.

Omfavnelser

Nå er det opp til Bashar, som egentlig ville være øyelege, å sørge for den nødvendige liberalisering i Syria. Spørsmålet er hvor langt den internettinteresserte unge presidenten kan gå, uten å provosere landets mektige militære.

Hvor mange tusen hender «doktor Bashar» trykket i går er uvisst, men han gjorde stort sett ikke annet. Innimellom fikk han tid til uformelle møter med flere framtredende politiske ledere. USAs utenriksminister Madeleine Albright fikk tjue minutter, Egypts president Hosni Mubarak omtrent det samme. Palestinernes president Yassir Arafat ble plassert på venteværelse sammen med en rekke andre gjester. Men PLO-lederen fikk til slutt omfavne Bashar og gi ham et kyss på panna. Det var oppsiktsvekkende nok, tatt i betraktning at Arafat og Hafez al-Assad i mange år var dødsfiender.

<B>KNYTTNEVE:</B> Bashar al-Assad demonstrerte flere ganger under sin fars begravelse at han er Syrias nye sterke mann.