POPULÆR: Sebrafisk erstatter mus og rotter i stadig flere dyrestudier. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
POPULÆR: Sebrafisk erstatter mus og rotter i stadig flere dyrestudier. Foto: WIKIMEDIA COMMONSVis mer

Her er den nye labrotta

Liten, fargerik fisk kan løse medisinske gåter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden forskere i 1988 klarte å mutere DNA hos sebrafisk, slik at de kunne brukes som modeller for menneskelig sykdom, har antallet vitenskapelige artikler basert på sebrafiskforskning eksplodert fra 26 til fjoråretss betydelige 2100, melder popsci.com.

Ikke-kommersielle Zebrafish International Resource Center, som selger 2608 varianter av genetisk modifisert sebrafisk til forskere, lister opp 921 akademiske laboratorier og selskaper som nå bruker fisken i forskningsøyemed.

- Dette feltet er i ferd med å ekspodere, sier Leonard Zon ved Harvard Medical School. I laben sin, bruker han sebrafisk for å studere hudkreft, blodsykdommer, og stamceller.

Rotter i flertall Antall forskningsartikler som baserer seg på rotte- eller museforskning er fremdeles i stort flertall.

Og det finnes fremdeles sykdommer hvor pattedyr er å foretrekke framfor fisk, som for eksempel lungesykdommer og komplekse hjerneskader.

Men på alle andre medisinske områder toger sebrafisken fram som et godt alternativ til labrotta, skriver popsci.com.

Fiskefordeler Sebrafisk har tre store fordeler framfor gnagere:

De formerer seg vesentlig raskere, de koster mindre og de er gjennomsiktige, slik at forskerne faktisk kan se hva som skjer i organene.