Her er den nye NSB-sjefen

Når Arne Wam (48) nå inntar NSB-roret etter Osmund Ueland, får NSB en medievant direktør. Den mangeårige NRK-journalisten var også den første lederen av Mannsrolleutvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han kan ikke skilte med lang ledererfaring, men kilder i NSB betegner overfor Aftenposten hans arbeid i NSB som «meget bra». NSB Mellomdistanse har levert gode resultater under Wams ledelse det siste året.

Av utdannelse har Arne Wam handelsskole, journalistutdanning fra Skjeberg folkehøgskole, medieteoriutdanning fra Distriktshøgskolen i Volda og et mislykket forsøk på å ta sosiologi grunnfag ved Universitetet i Oslo, ifølge NTB.

I NRK ledet Wam Barne- og ungdomsavdelingen i to perioder, var journalist i Dagsnytt og i Søndagsavisen og ledet Østlandssendingen i flere år. Han gikk fra jobben som sjef for NRK Østlandssendingen etter habilitetsbeskyldninger. Beskyldningene kom etter at hans kone Sissel Rønbeck ble utnevnt til samferdselsminister.

«Engen-saken»

Mest kjent er han imidlertid for sine "avsløringer" om det tette samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og Overvåkingspolitiet.

Saken skapte raseri i Ap-ledelsen, ikke minst fordi han var gift med Sissel Rønbeck som var statsråd.

Wams kilde var møbelhandler Arvid Engen på Jessheim. Dermed dro han i gang den såkalte Engen-saken som preget mediene og det politiske livet i og utenfor Ap i lang tid.

I november 1998 sa han opp sin sjefsstilling for NRK Aktivum, før han 1. februar 1999 begynte som sjef for NSB Mellomdistanse.

Wam var også den første lederen av Mannsrolleutvalget i perioden 1986-1989.

Arne Wam bor på Skøyen i Oslo sammen med sin kone Sissel Rønbeck. Sammen har de en voksen sønn.