Her er den nye Toska

Med halvlangt hår og skjegg ble David Aleksander Toska fremstilt for fengsling i Malaga i dag. Nå vil «Mesterhjernen» hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MALAGA (Dagbladet.no): - Nå vil jeg hjem, sa Toska til pressen som møtte frem utenfor rettslokalet i Malaga. Toska hadde fått halvlangt hår og skjegg. Han var iført briller, men velstelt. Han kom ut av rettslokalet sammen med en kamerat, som er etterlyst i forbindelse en gigantisk hasj-sak.

David Aleksander Toska skal de siste månedene ha reist rundt i Spania, men ble avslørt etter at han sendte e-poster til kamerater.

Natt til onsdag ble tre menn fra Østlandet pågrepet i Amsterdam. De tre mennene er pågrepet fordi de skal ha hjulpet Toska med å skjule seg i Nederland.

Stavanger-politiet holder pressekonferanse om de tre pågripelsene i ettermiddag.

Etter NOKAS-ranet jobbet etterforskerne med tre hovedspor i jakten på mannen som er kalt «Mesterhjernen». Politiet fikk tidlig tips om at Toska befant seg i Nederland, fordi han skal ha tilknytning til en leilighet der.

I lang tid jobbet norsk og nederlandsk politi med å spore opp 29-åringen - uten resultat.

Fant e-postadresse

Så kom det konkrete tips om at Toska befant seg i Brasil og at deler av ransutbyttet var investert der.

TATT: David Toska på vei ut fra fengslingsmøtet i Malaga i formiddag. Hans utseende er totalt forandret. FOTO: DANIEL CHAVES
TATT: David Toska på vei ut fra fengslingsmøtet i Malaga i formiddag. Hans utseende er totalt forandret. FOTO: DANIEL CHAVES Vis mer

De siste månedene har imidlertid alle spor ført etterforskerne til Spania. Gjennombruddet kom da etterforskerne klarte å finne Toskas e-postadresse.

Ifølge Dagbladets opplysninger, skal en kamerat av Toska skal ha reist til England for å kommunisere med mannen på flukt via e-post. Toska skal også ha sendt e-post til andre bekjente.

Fant IP-adresser

Stavanger-politiet og Kripos sendte i all hemmelighet en rettsanmodning til myndighetene i England hvor de fikk tillatelse til å hente opp e-postene fra Toska. Deretter klarte datakrimavdelingen i Kripos, med hjelp av politiet i Spania og England, å finne flere såkalte IP-adresser til datamaskiner i Spania. En IP-adresse vil identifisere hvor datamaskinen befinner seg.

Etterforskerne har dermed i lang tid fulgt Toskas bevegelser i Spania. Ifølge Dagbladets opplysninger skal 29-åringen ha oppholdt seg i en rekke byer, både langs Solkysten og midt i landet. Toskas bevegelser er plottet inn på kart, og 29-åringen er blitt spanet på i lang tid.

Kilder med kjennskap til ransmiljøet bekrefter at miljøet har dekkleiligheter på Solkysten.

- Dette er leiligheter som står klare dersom det brenner under beina på noen. Her kan de leve skjult i lang tid, sier kilder i miljøet til Dagbladet.

To pågrepet

Politiet vil ikke si hvor lenge de har hatt Toska under oppsikt, men i går formiddag turte ikke politiet å vente lenger. Han ble ifølge spansk politi pågrepet sammen med en kamerat, som også skal være etterlyst av norsk politi.

Statsadvokaten i Rogaland har sendt en utleveringsbegjæring til politimyndighetene i Spania. Alt tyder på at det vil bli enkelt å få Toska utlevert til Norge.

- Jeg venter på å bli oppnevnt som forsvarer. Dette kan ta litt tid. Toska er blitt bistått av en spansk advokat i fengslingsmøte i Spania. Jeg har fått signaler om at han ønsker å bli sendt hjem til Norge, sier advokat Christine Hamborgstrøm til Dagbladet.no

<B>FØR:</B> Slik så Toska ut før.