Her er den siste barrieren før et ødelagt land

Japanske myndigheter styrer med jernhånd trafikken til området der titusener ligger døde.

VISES VEKK: Politiet i Tsugawa viser Dagbladet bort fra de rammede områdene. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
VISES VEKK: Politiet i Tsugawa viser Dagbladet bort fra de rammede områdene. Foto: Torgeir P. Krokfjord/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TSUGAWA (Dagbladet): De øde motorveiene østover mot Sendai, gjennom snøkledde fjell, er preget av kolonner med militærkjøretøy som forsøker å komme folk til hjelp.

Det har gått tre dager siden østkysten av Japan ble terrorisert av et jordskjelv på 8,9 graders styrke, med påfølgende tsunami.

Politiet har satt opp flere veisperringer langs veien fra Niigata, en hovedinnfartsåre mot de rammede områdene. Iført vernemasker foran ansiktet og hvite, regntette drakter gjennomsøker de biler som ønsker å reise mot de rammede områdene.

Tusener døde Bak sperringene finnes et inferno av ødelagte liv.

Myndighetene anslår at over 10 000 mennesker er døde bare i Miyagi-regionen, et av områdene som ble hardest rammet i det voldsomme jordskjelvet og tsunamien.

- Det er ingen tvil om at tallet på døde kommer til å overstige 10 000, heter det i en uttalelse fra Naid Takeuchi, politisjef i Miyagi-regionen, viderebragt av NTB.

Flere landsbyer i regionen ble fullstendig ødelagt av jordskjelvet og de enorme vannmassene. Havnebyen Minamisanriku i Miyagi er bokstavelig talt visket bort, og over halvparten av befolkningen på 17 500 mennesker er ikke gjort rede for. Et sykehus er blant de få bygningene som står igjen.

Ingen mulighet Den lille fjellbyen Tsugawa er siste stopp på veien vestfra. Da Dagbladet ankom byen i skumringen slo politiet med jernhånd ned på forsøk på trafikk mot østkysten.

- Dere må snu, gjorde vakthavende ved Tsugawa politistasjon det klart.

- Og ingen bilder!

ENORME ØDELEGGELSER: Dette luftfotoet viser ødeleggelsene i Natori by i Miyagi-området. Foto: Jiji/AFP/Scanpix
ENORME ØDELEGGELSER: Dette luftfotoet viser ødeleggelsene i Natori by i Miyagi-området. Foto: Jiji/AFP/Scanpix Vis mer

Ordren om streng kontroll kommer fra høyeste hold. Statsminister Naoto Kan gjorde det i dag klart at Japan befinner seg inne i landets verste krise siden andre verdenskrig.

Enormt — Jordskjelvet, tsunamien og atomkrafthendelsen er den største krisen Japan har stått overfor de siste 65 årene siden slutten av andre verdenskrig, sa Kan på en pressekonferanse søndag. Kan slår imidlertid fast at han er overbevist om at landet skal klare å komme seg gjennom krisen.

Dagbladet har vært i kontakt med representanter for lokale myndigheter i Niigata, som ble rammet av et skjelv på 6,7 graders styrke fredag. Her er også forståelsen at man har klart å håndtere krisen godt.

- Beskjeden var klar, og det var at vi skulle få oversikt over alle kollegaer så fort som mulig, og forsikre oss om at de var trygge. Samtidig var det viktig å ta hånd om alle som tok kontakt, jeg mener vi lykkes i å informere befolkningen, sier en representant for myndighetene.

- Jeg har opplevd jordskjelv selv, men aldri noe som dette, legger hun til.

Regjeringen har nå doblet antall soldater i redningsarbeidet til 100 000, i tillegg til at flere frivillige organisasjoner er involvert i redningsarbeidet.

PÅ FLUKT: Folk på vei til flyktningemottaket i Natori by. Politiet antar at minst 10 000 mennesker har mistet livet. Foto: Reuters/Yomiuru/Scanpix
PÅ FLUKT: Folk på vei til flyktningemottaket i Natori by. Politiet antar at minst 10 000 mennesker har mistet livet. Foto: Reuters/Yomiuru/Scanpix Vis mer