NYE LEKKASJER: Denne gangen er det et CIA-dokumant som Julian Assange og Wikileaks lekker til pressen. Foto: SCAPIX
NYE LEKKASJER: Denne gangen er det et CIA-dokumant som Julian Assange og Wikileaks lekker til pressen. Foto: SCAPIXVis mer

Her er den siste Wikileaks-lekkasjen

«What If Foreigners See the United States as an Exporter of Terrorism?», spør CIA i lekket dokument.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Wikileaks har vært et av de mest omtalte organisasjonene verden over de siste dagene, både på grunn av sexanklagene mot Julian Assange og en varslet lekkasje med CIA-dokumenter.

Nå er lekkasjen her.

CIA-lekkasje
Ved første øyekast er det mindre sprengstoff i materialet denne gangen enn i juli, da 92 000 hemmelige dokumenter fra Afghanistan-krigen ble lagt ut.

Dokumentets overskrift er «What If Foreigners See the United States as an Exporter of Terrorism?», og er en såkalt «Red Cell»-rapport fra CIA, datert 2. februar 2010, og tar for seg hvordan verdenssamfunnet vil reagere om det oppfatter USA som en «eksportør» av terrorisme.

I dokumentet innrømmer CIA flere tilfeller der USA har «eksportert» terrorisme - slik som det kjente, men nedtonede, faktumet at amerikaneren David Headly hadde en rolle i Mumbay-bombingen i november 2008 som tok livet av 160
mennesker.

- Kan skape problemer
Det tresiders dokumentet skal ifølge CNN være gradert «Secret», den laveste av sikkerhetsgraderinger i CIA.

- Disse analytiske produktene er bare laget for å fremprovosere tenkning og forskjellige synspunkter, sier CIA-talsperson George Little, og bekrefter at dokumentene er ekte.

Han synes likevel ikke noe om at slike dokumenter blir lekket av Wikileaks.

- Det er alltid forstyrrende når fortrolig informasjon blir avslørt, sier CIA-talspersonen.

Om verdenssamfunnet ser på USA som en terrorisme-«eksportør», kan det oppstå rettslige problemer for USA, USAs allierte og internasjonale institusjoner, ifølge Wikileaks.

Per dags dato har ikke USA skrevet under på noen avtale som gjør dem rettslig bundet til den internasjonale straffedomstolen i Haag - opprettet for å straffeforfølge enkeltindivider for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord - men har heller prøvd å få i stand tosidige utleveringsavtaler med andre land for å sikre at amerikanske statsborgere ikke kan bli stilt for denne retten.

Har vi oversett noe viktig i dokumentet? Tips oss gjerne på 2400@db.no.

«What If Foreigners See the United States as an Exporter of Terrorism?» Wikileaks siste lekkasje. Foto: SKJERMDUMP
«What If Foreigners See the United States as an Exporter of Terrorism?» Wikileaks siste lekkasje. Foto: SKJERMDUMP Vis mer