- Her er den skjulte gjeldsbomba som eksploderer i 2011

Madrid, Barcelona, Firenze og hundrevis av amerikanske byer risikerer å gå konk, ifølge «finansprofet».

KONKURS: Detroit er en av byene som sliter med enorm gjeld. Huset på bildet er en del av et prosjekt der man spyler fraflyttede hus med vann for å islegge dem og øke oppmerksomheten rundt fraflytningsproblemet. Detroit kutter drastisk i offentlige tjenester, på grunn av mangel på penger. Det fører til ytterligere fraflytting - og enda lavere skatteinntekter. Foto: AP
KONKURS: Detroit er en av byene som sliter med enorm gjeld. Huset på bildet er en del av et prosjekt der man spyler fraflyttede hus med vann for å islegge dem og øke oppmerksomheten rundt fraflytningsproblemet. Detroit kutter drastisk i offentlige tjenester, på grunn av mangel på penger. Det fører til ytterligere fraflytting - og enda lavere skatteinntekter. Foto: APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meredith Whitney er analytikeren som forutså den amerikanske bankkrisa. Ett år før Citigroup måtte be amerikanske skattebetalere om krisehjelp, spådde hun at banken ville kollapse. I dag har hun sitt eget analysebyrå i tillegg til at hun er en hyppig brukt ekspert i amerikanske medier.

Søndagens 60 Minutes handlet om det Whitney mener vil forårsake den neste store økonomiske krisa i verden: Kommunal gjeld i USA og Europa.

- Ved siden av eiendomsmarkedet, er den kommunale gjelda den største trusselen mot USAs økonomi, sa Whitney i programmet.

- Flom av misligholdte lån Gjeldsbomba Whitney snakker om beløper seg til to tusen milliarder dollar. Det er summen amerikanske byer og stater skylder etter å ha hatt opp mot dobbelt så høye offentlige utgifter som skatteinntekter.

Dagbladet
skrev i helga om situasjonen i Detroit, der store deler av byen foreslås jevnet med jorda for at byen skal overleve. Det gjøres samtidig gigantiske kutt i politi, brannvesen, utdanning og helsetilbud.

Whitney anslår at allerede neste år kan den kommunale gjeldsbomba sprenge og på nytt føre amerikansk - og dermed verdens - økonomi ut i en ny resesjon.

- Jeg er sikker på at man vil se en flom av mislighold av kommunale obligasjonslån. Det kan være snakk om femti til hundre kommuner med betydelig mislighold - eller mer. Dette vil beløpe seg til hundrevis av milliarder dollar, sier Whitney.

Krise i europeiske byer Og problemet er ikke begrenset til amerikanske byer, kredittopplysningsselskapet Moody's satte ned kredittverdigheten til en rekke europeiske byer sist uke. Lista inkluderer byer som Firenze, Barcelona. Fra før er Napoli og Budapest nære dårligste gradering på grunn av offentlig gjeld.

Detroit og Madrid sliter med å betale kreditorer, blant annet for basistjenester som gatefeiing, ifølge The Guardian.

ADVARER: Meredith Whitney advarer mot gjeldsbomba i amerikanske delstater og kommuner. Foto: Reuters
ADVARER: Meredith Whitney advarer mot gjeldsbomba i amerikanske delstater og kommuner. Foto: Reuters Vis mer

- Vi brukte altfor mye på alt mulig. Vi brukte penger vi ikke hadde. Vi lånte penger som gale. Kredittkortet er nå overtrukket, og leken er over. Vi må nå starte å grave oss ut av hullet vi befinner oss, vi har gravet oss ned i et tiår eller mer, sier guvernør i New Jersey, Chris Christie, til 60 Minutes.

- Byene er alene Problemet med den delstatlige og kommunale gjelda, er at statene allerede er nedsyltet i gjeld - og ikke har råd til ytterligere redningspakker etter finanskrisa i 2008.

- Byer er alene med gjelda si, de statlige myndighetene har ikke mulighet til å redde dem. Byer må betale ned sin egen gjeld, og i mange tilfeller må de gjennomføre knallharde kutt, sier Andres Rodriguez-Pose, professor i økonomisk geografi ved London School of Economics.