Her er den «snille» malariamyggen i Norge

Myggen er påvist i Østfold, Vestfold, Akershus, Oppland, Trøndelag og Finnmark. Men varianten er ikke farlig for mennesker.

I NORGE: Malariamyggen er påvist på en rekke steder i Norge - helt fra Østfold i sør til Finnmark i nord. Men myggen bærer ikke den sykdomsframkallende parasitten, og er derfor ikke farlig for mennesker. Foto: Sondre Dahle
I NORGE: Malariamyggen er påvist på en rekke steder i Norge - helt fra Østfold i sør til Finnmark i nord. Men myggen bærer ikke den sykdomsframkallende parasitten, og er derfor ikke farlig for mennesker. Foto: Sondre Dahle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I august ble det funnet malariamygg på øya Tautra i Trondheimsfjorden.

- Dette er det eneste stedet langs vestlandskysten der det er oppdaget malariamygg, forteller avdelingsingeniør Sondre Dahle ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) til Dagbladet.

- På dette stedet var det mye malariamygg, vi snakker om i alle fall titusener, fortsetter han.

- Alltid vært her

Det er påvist malariamygg flere steder i Norge, blant annet i Østfold, Vestfold, Akershus, Oppland og Finnmark - men myggen her er ikke bærer av parasitten som kan gjøre folk syke, understreker Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

- Malariamyggen har alltid vært her, men den myggen som er påvist i Norge nå er ikke bærer av noen farlig parasitt, sier han.

- Fangene ble syke

Slik har det imidlertid ikke alltid vært, fortsetter han.

- På 1850-tallet var det en stor malariaepidemi på Hvaler, der myggen bar den mildeste parasitten denne arten kan ha. Man vet at særlig en del fanger i festningen i Fredrikstad ble syke. De fikk det man kaller «koldfeber» - en tilbakevendende feber, som gjorde dem ille dårlige, men som ikke var dødelig, sier Ottesen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer