Her er den store STUDIE- GUIDEN

Selv om antall søkere til populære studier har gått kraftig ned, blir det hard kamp om plassene også denne sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalistutdanningene har for eksempel hatt en nedgang på 21 prosent i antall primærsøkere - søkere med dette som førstevalg - fra i fjor. Men fortsatt har 11 søkere for hver eneste studieplass dette som førstevalg.

Tross nedgangen i søkertall er det altså langt fra sikkert at det blir lettere å komme inn i år.
- Det kommer an på hvilke søkere som faller fra. Dersom de med best karakterer også er med i år, får nedgangen i antall søkere ingen betydning, sier informasjonskonsulent Anders Aspaas ved Samordnet opptak til Dagbladet.

Mange om beinet

Det samme kan skje på andre populære studier som medisin, fysioterapi og veterinærstudiet. Nesten ni søkere har fysioterapi som førstevalg for hver studieplass det er å oppdrive. For veterinærstudiet og medisin er tallene 7 og 4,4.

Så lenge interessen er så stor, er dette nok til å opprettholde en hard konkurranse. Dagbladet kan her presentere lista over de ti studiene hvor det er hardest kamp om plassene. Endringer i antall primærsøkere og opptakskrav i fjor er tatt med.

Ti på bunn

I motsatt ende er det helt nede i én primærsøker til hver studieplass innen førskolelærerutdanningen.
På bunnlista viser fjorårets opptakskrav at det var lett å komme inn. Synkende interesse tyder på at det kan bli enda lettere i år. Nær alle som vil slipper til, særlig er det få søkere i Nord-Norge.

Også lærerutdanningen er særdeles lite populær. Liten søkermasse gjør at selv kandidater med svært dårlige karaktergjennomsnitt kommer inn i år.

Ved enkelte høyskoler kan vi oppleve at søkere med bunnkarakterer fra videregående skole, men hjulpet av alderspoeng og poeng fra avtjent verneplikt, blir landets nye lærerstudenter og lærere for nye generasjoner.
Innen enkelte studier, som ingeniørstudiet, varierer populariteten mye fra linje til linje.

Streike-forsinkelser

- I disse dager får studentene tilsendt omslagsark som de må fylle ut. Inni omslagsarket legges vitnemål og nødvendige attester som så sendes til saksbehandlende skole, sier Aspaas. Vanligvis får søkere én til to uker til å samle papirene, men nå lover informasjonskonsulenten at søkerne ikke skal lide dersom postgangen rammes av streik.