Ferie og corona:

Her er den store venteforskjellen

Gardermoen: 40 minutter med coronapass - to-tre timer pluss test uten.

DEN STORE FORSKJELLEN: Coronatest eller ikke - for passasjerer til Gardermoen ligger testtasjonen etter kofferthenting og før den siste kontrollposten før toll. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
DEN STORE FORSKJELLEN: Coronatest eller ikke - for passasjerer til Gardermoen ligger testtasjonen etter kofferthenting og før den siste kontrollposten før toll. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 33.55% Første dose: 66.42%

ATHEN/FRANKFURT/GARDERMOEN (Dagbladet): Nesten to timer fra klokka 07 på morgenen tok det med tvungen, gammeldags manuell innsjekk og diverse kontroller på Gardermoen på tur ut i Europa på den aller første dagen med coronapass for hele EU/EØS/Schengen.

Det var mandag 5. juli.

- Mange må nok belage seg på lengre ventetid når de skal hjem igjen, kommenterte vår oppdaterte kontrollør i innsjekkingsskranken til SAS/Lufthansa.

Vi dro til Hellas (Rhodos) via Tyskland (Frankfurt). Og nå har vi erfart hvordan det fungerte på hjemturen Aten - Gardermoen via flybytte og halvannen time i Frankfurt.

Det nye klasseskillet

Var det et kømareritt?

Konklusjonen først: et krystallklart nei fra oss fullvaksinerte. Og åpenbart et like klart ja for en annen, stor gruppe på tur.

Det nye klasseskillet blant Europa-turister er innført.

Forklaring følger.

Vi fløy med Lufthansa.

RETT ETTER ANKOMST FRA UTLANDET: Tydelig merking av rett fil til første kontrollpost. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
RETT ETTER ANKOMST FRA UTLANDET: Tydelig merking av rett fil til første kontrollpost. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Punkt 1: Athen med 3,7 millioner innbyggere har en stor flyplass. Vi satte personlig rekord i frammøte, nesten tre timer før avgang en fredag ettermiddag. Det var turister med kofferter overalt - var vi for seint ute likevel?

Nei, litt flaks at det ikke var kø foran Lufthansa-skranken.

Der var innsjekkingen gjort og koffertene borte på rullebandet før vi rakk å sanse oss.

Pass som vanlig og så corona-pass, vekselvis også kalt EU-pass eller covid-pass. Lufthansa-kontrollen godtok printscreen av ett coronapass og papirprint av førstesiden med QR-koden på det andre.

Han hadde ett spørsmål uten å sjekke svaret nærmere.

- Når ble du vaksinert den andre gangen?

Punkt 2: Frankfurt og bytte til et annet Lufthansa-fly. Ikke noe ekstra kø i det hele tatt, bare sjekk av boardingkort og vise pass, som vanlig. Vi hadde coronapass synlige framme, ingen spørsmål.

Punkt 3: Gardermoen ankomst 23.30 - ville vi rekke det første flytoget lørdag morgen?

Her kom den store overraskelsen - og forklaringen.

Sortering blå - grønn

Vi rakk ikke å klokke rundetidene. Det tok ikke mer enn 10 minutter før vi ble pekt videre mot koffertbandet.

Først en effektiv sortering av flypassasjerene direkte inne på Gardermoen: Coronapass og fra EU-land, følg grønn stripe, alle andre over i blå sone.

VAKSINERT? Coronapasset er alfa-omega i den første kontrollen etter ankomst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
VAKSINERT? Coronapasset er alfa-omega i den første kontrollen etter ankomst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Våre pass og kopier av coronapass ble kjapt scannet av to kontrollør. Vi var godkjent. Neste post: Ny scanning av pass og fotografering av ansikt.

Så fikk vi en liten papirlapp med engelsk tekst og norsk politilogo.

- Gi denne til kontrollen når dere har hentet bagasjen. Dere er godkjent, forklarer vår kontrollør.

- Jøss, går det så kjapt hele tiden, spør vi.

To-tre timer pluss test

- Der var nok litt heldige som kom etter det store kveldsrushet. Men for alle med coronapass, fra EU og med dokumentasjonen der og da går det kjapt. Det er noe helt annet for de andre som ikke kommer fra EU/EØS/Schengen, og som ikke har coronapass og andre skjemaer og ID-krav i orden.

EXEMPTED: Unntatt fra test ved ankomst. Det er nøkkelbudskap fra politi og grensekontroll - god tur hjem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
EXEMPTED: Unntatt fra test ved ankomst. Det er nøkkelbudskap fra politi og grensekontroll - god tur hjem. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

- For de kan kontrollen ta to-tre timer. Og så kommer covid 19-testen etterpå.

Det store klasseskillet i tidsbruk på utenlandsavdelingen på flyplassene i sommer, er altså coronapasset og om du skal til/fra EU/EØS/Schengen.

Etter koffertene er det merket en korridor forbi inngangen til teststasjonen for covid-19.

Test likevel?

Vi stopper og spør om det er lurt med en test allikevel selv om vi er fullvaksinert.

- Hvor har dere vært? Rhodos og Aten. Nei, ikke noe poeng med en test. Gi papirlappen til kontrolløren der borte.

Så er det grønn sone gjennom tollen. Og vi rekker flytoget klokka 00.10 - 40 minutter etter ankomst Gardermoen fra Hellas og Tyskland.

PS. Du bør sørge for å ha pålogging til helsenorge.no der og da hvis kontrollørene vil se originalen der og da av coronapasset. Hvis ikke kan du havne i den lange køen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer