BILDET: Her vasker Tjostolv Moland blod fra bilen hvor sjåfør Abedi Kasango ble drept. Joshua French tok bildet. Avfotografering: VEGAR K. VATN/SCANPIX
BILDET: Her vasker Tjostolv Moland blod fra bilen hvor sjåfør Abedi Kasango ble drept. Joshua French tok bildet. Avfotografering: VEGAR K. VATN/SCANPIXVis mer

Her er deres forklaring på blodbildet

- Det har vært en belastning, sier Moland og French fra dødscella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||KISANGANI (Dagbladet): Bildet av en flirende Tjostolv Moland som vasker blod fra førersetet til den drepte sjåføren Abedi Kasongo  er blitt ikonet på drapssaken som går inn i en ny runde i kulturhuset i Kisangani tirsdag.

- Ja, dette bildet har blitt en belastning for oss, svarer drapstiltalte og to ganger dødsdømte Tjostolv Moland (29) og Joshua French (28) når Dagbladet besøker dem på cella i den krigstruede lykkejegerbyen Kisangani nord i Afrikas tredje største land, Den demokratiske republikken Kongo.

Her forklarer fotografen Joshua French hva som skjedde da bildet ble tatt med mobiltelefon. Da hadde sjåføren vært død i tre timer.

- Ikke interessert
- Hva skjedde?

- Det skal jeg forklare i sammenheng nå. Denne forklaringen har verken retten eller media vært interessert i å høre på. Skriv nøyaktig hva jeg forklarer nå, sier French med pekefinger og distinkt stemme til Dagbladet.

Her er forklaringen:

- Man kan velge hvordan man tolker bildet. Det ble tatt i en situasjon da vi hadde unnsluppet døden. Det var et traumatisk øyeblikk. Noen mennesker reagerer med å gråte, noen med å le, når de er i traumer. Grunnen til at det ble tatt, var at vi så det som fordelaktig for oss å ta et bilde av det vi tenkte kunne bli viktig bevismateriale i vår fordel før vi tørket bort blodet.

Og French fortsetter utdypningen med Moland som passiv tilhører:

- Vi var sjokkert begge to over det som hadde skjedd tre timer før. Det er jo velkjent kunnskap fra psykologien at traumeofre kan reagere med gråt, latter eller galgenhumor som forsvarsmekanismer, sier French om bildet tatt etter drapet i nattemørket 5. mai i fjor, 110 kilometer utenfor Kisangani.

Har ikke svaretHan sendte bildet til sin mailadresse. Der ble det plukket opp via en av de drapstiltaltes pc-er i Uganda.

- Hvem drepte sjåføren?

- Det har vi ikke kommet noe nærmere et svar, selv om vi satt i førerhuset sammen med sjåføren. Det kan ha vært en av de to kongoleserne på lasteplanet, det kan ha vært skudd fra landeveisrøvere i veikanten.

- Er dere redd for å dø her?

- Vi  kan jo ikke vite hva folk kan finne på, svarer begge.

- Er dere forsonet med å råtne på rot i dette fengselet?

- Vi har ett mål, og det er å komme oss ut av Kongo, svarer French.

- Umulig å bli frikjent- Selv om det betyr at dere må godta en drapsdom i en sak dere mener dere er uskyldige?

- Å signere et papir for å komme bort betyr ikke at vi erkjenner skyld fra en domsstol som ikke skulle ha behandlet denne saken, svarer French.

Og Tjostolv Moland legger til:

- Det er politisk umulig å bli frikjent i denne saken.

Tirsdag starter ankebehandlingen i kulturhuset i Kisangani. Skyldspørsmålet skal opp på nytt, men partene har ikke anledning til å legge fram nye bevis.

I RETTEN IGJEN: Joshua French og Tjostolv Moland skal tirsdag i retten igjen i Kongo. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
I RETTEN IGJEN: Joshua French og Tjostolv Moland skal tirsdag i retten igjen i Kongo. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer