Advarte: Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) overlot statsrådsnøkkelen til den nye helse- og omsorgsministeren Jonas Gahr Støre (Ap). 
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Advarte: Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) overlot statsrådsnøkkelen til den nye helse- og omsorgsministeren Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Kyrre Lien / NTB scanpixVis mer

- Her er det aldri fred å få

Strøm-Erichsen advarte Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da tidligere helseminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen i dag overlot nøkkelen til sitt gamle departement til Jonas Gahr Støre, kom hun med denne advarselen til sin etterfølger:

- Her er det aldri fred å få, sa hun med et smil.

Og så la hun til:

- Men husk at når det stormer som verst må du aldri glemme at du er sjef for et av verdens beste helsevesen.

Tre døde
Og storm har det vært i store deler av Strøm-Erichsens tid som helseminister. I dag toppet det det seg med fylkeslegens endelige konklusjon etter granskingen av dødsfallene på sykehuset Ahus.

Der slås det fast at tre dødsfall hadde direkte forbindelse til bemanningssituasjonen ved sykehuset. Sykehuset har på eget initiativ meldt 13 dødsfall til politiet for etterforsking.

Oppfølgingen av denne vanskelige saken blir noe av det aller første Støre vil gyve løs på når han stiller på jobb mandag.

- Jeg forstår det slik at det kommer rapporter i dag. De skal jeg sette meg inn i, sier Støre.

Han bekrefter at et besøk på Ahus ikke er langt unna.

Men Støre er ikke ukjent med å stå i storm. Våren hans ble sterkt preget av Dagbladets avsløringer av Støres tildeling av seks millioner kroner til et prosjekt som hans gamle venn Felix Tcshudi står bak.  

Støre forteller at Strøm-Erichsen alltid har vært sympatisk og støttet ham nå det har stormet som verst for ham.

- Hun har vært en viktig og sympatisk kollega når det har stormet som værst rundt meg. Hun har tilført norsk politikk en verdighet sopm vi alle er tjent med, sier Støre.

Han avslører at han har hatt et særlig godt øye til sin forgjenger.

- For meg er det spessielt å følge i Strøm-Erichsens fotspor. Jeg liker alle i regjeringen godt, men jeg liker Anne-Grethe særlig godt, sier han.

Avviser krise
Støre ble gang på gang spurt om hvordan han skulle rydde opp i norsk helsevesen, men forutsetningen om at det er noen krise der blir av den nye helseministeren avvist gang på gang.

Støre, som bor på på Vindern i Oslo og har en velfylt bankkonto avviste under nøkkeloverrekkelsen at han har kjøpt seg privat helseforsikring.

- Alle skal kunne ha tillit til det offentlige helsevesenet, sier han.

Men han bekreftet at han nok noen ganger har vært på besøk hos en privat legevaktklinikk.