Her er det arabiske annerledes-landet som IS ikke har klart å rekruttere en eneste kriger fra

Oman slår knallhardt ned på «sekterisk hat».

TOLERANT NASJON: Mens rundt 60 nordmenn har forlatt landet sitt for å kjempe med Den islamske stat (IS), har ikke IS klart å rekruttere en eneste omaner til sine rekker. Bildene i denne saken er tatt i forbindelse med en reisereportasje i Oman i mars 2012.
Foto: Nina Hansen
TOLERANT NASJON: Mens rundt 60 nordmenn har forlatt landet sitt for å kjempe med Den islamske stat (IS), har ikke IS klart å rekruttere en eneste omaner til sine rekker. Bildene i denne saken er tatt i forbindelse med en reisereportasje i Oman i mars 2012. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Grunnleggeren av Gulf State Analytics, Giorgio Cafiero, skriver i en større kronikk i The World Post om det arabiske annerledeslandet Oman.

Sultanatet Oman er et land på Den arabiske halvøya. Det grenser i nord og nordvest til De forente arabiske emirater, i vest til Saudi-Arabia og i sørvest til Jemen. Landet har kystlinje mot Omanbukta i nordøst og Det arabiske hav i øst og sørøst, heter det på Wikipedia.

Til forskjell fra samtlige andre arabiske land, og en haug med vestlige land, Norge inkludert, har ikke Den islamske stat (IS) klart å rekruttere en eneste omaner til sine kamparenaer i Irak og Syria, skriver Cafiero.

Rekordmange fremmedkrigere Golfstatanalytikeren viser til londonbaserte International Centre for the Study of Radicalization and Political Violence (ICSR), som tidligere i år kom med sin rapport om fremmedkrigere i Irak og Syria.

Det framgår av ICSR-rapporten, som ble sluppet i januar i år, at det totalt er 20 730 fremmedkrigere i Irak og Syria. Antallet har altså overgått de opp mot 20 000 fremmedkrigerne som ble en del av afghanistankonflikten i 1980-åra.

RELIGIØS FRIHET: Det spiller ingen rolle om du er hindu, kristen shia-muslim eller ibadi. Enhver borger i Oman har rett til å utøve sin egen religion, 

Foto: Nina Hansen
RELIGIØS FRIHET: Det spiller ingen rolle om du er hindu, kristen shia-muslim eller ibadi. Enhver borger i Oman har rett til å utøve sin egen religion, Foto: Nina Hansen Vis mer

Over 11 000 av fremmedkrigerne som kjemper i Syria eller Irak kommer fra land i Midtøsten. Nær 4000 fremmedkrigere kommer fra land i Vest-Europa, ifølge rapporten. Antall norske fremmedkrigere i konflikten er 60.

Men hvorfor har ikke IS klart å rekruttere en eneste soldat fra Oman?

Kronikkforfatter Giorgio Cafiero viser til flere analytikere som mener det har betydning at Oman har undertegnet FNs antiterrorkonvensjon, samt at landet har etablert gode systemer for å fange opp ulovlig finansiering av terrorvirksomhet.

Tolerant retning Artikkelforfatteren mener likevel at det faktum at IS ikke engang har klart å inspirere til et eneste «ensom-ulv-angrep» i sultanatet må analyseres i lys av Omans utenrikspolitikk og sosiale normer.

Cafiero peker på at det fra regjeringssetet i hovedstaden Muskat alltid har vært viktig med diplomatisk samhandling med alle aktører i regionen, samtidig som landet avviser alle former for ekstremisme.

DAGLIGLIV: Dette bildet er fra et shoppingsenter i hovedstaden Muskat.
Foto: Nina Hansen
DAGLIGLIV: Dette bildet er fra et shoppingsenter i hovedstaden Muskat. Foto: Nina Hansen Vis mer

Islam er den offisielle religionen i Oman. Omtrent 75 prosent av befolkningen tilhører retningen ibadi, men det finnes også sunni-muslimer og noen få prosenter shia-muslimer, skriver Wikipedia.

Cafiero påpeker at ibadi er en konservativ, men tolerant retning av islam som avviser vold som et middel for å oppnå politiske mål.

Rettssystemet i Oman gir sterk beskyttelse til de 25 prosentene av landets snaut tre millioner innbyggere som ikke er ibadi, men sunni-muslimer, shia-muslimer, sikher, kristne, hinduer eller buddhister.

Ti års fengsel for «sekterisk hat» Sekterisk retorikk faller ikke i god jord i det arabiske annerledeslandet hvor religiøs diskriminering er forbudt og alle borgere står fritt til å utføre sine religiøse riter så fremt de ikke går på tvers av ro- og ordensregler.

Strafferammen for å utvise «sekterisk hat» er opp til ti års fengsel.

ØRKENLIV: Oman har mer enn storbyliv å by på.
Foto: Nina Hansen
ØRKENLIV: Oman har mer enn storbyliv å by på. Foto: Nina Hansen Vis mer

I sterk kontrast til for eksempel Saudi Arabia, hvor trosfornektelse og blasfemi kan føre til fysisk avstraffelse og i ytterste konsekvens dødsstraff, er ikke dette regnet som kriminelle handlinger i Oman.

- Omans suksess med å forhindre at sultanatets unge forlater landet for å krige med globale jihadister i Irak og Syria, er en bragd i ei tid hvor slike grupperinger er på frammarsj i regionen. Mye av denne suksessen kan tilskrives Omans utenrikspolitikk og måten samfunnet i Oman er regulert på. Andre arabiske stater kan lære av Oman at den beste måten å forhindre utenlansk innblanding i deres nasjonale anliggender på, er å finne rom for alle etniske og religiøse grupper. Da slipper de at opportunister kommer for å utnytte spenningen mellom regimer og historisk marginaliserte grupperinger, skriver Giorgio Cafiero.

DYREMARKED: Geiter, kuer og okser vises fram og selges på fredagsmarkedet i Nizwa.
Foto: Nina Hansen
DYREMARKED: Geiter, kuer og okser vises fram og selges på fredagsmarkedet i Nizwa. Foto: Nina Hansen Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer