Her er det bare sekunder før det går galt for Norwegian

En rekke faktorer gjorde at tårnet ved Edinburgh flyplass ikke klarte å sikre avstanden mellom to fly.

NESTENULYKKE: Norwegian-piloter fikk ikke tilstrekkelig informasjon da de skulle lande på flyplassen i Edinburgh 8. august 2018. Nå har det kommet en rapport om nestenulykken. Video: AAIB Vis mer

Torsdag kom det britiske Luftfartstilsynet, Air Accidents Investigation Branch (AAIB), med sin rapport om det de kaller en alvorlig hendelse. Rapporten handler om da et Norwegian-fly skulle lande på Edinburgh flyplass i august i fjor.

Da Norwegian-flyet fra New York skulle lande, kom det ved en feil skummelt nære et annet fly som skulle ta av fra samme rullebane. De to flyene var på det nærmeste 875 meter unna hverandre.

To sekunder

AAIB sier i sin rapport at det var «manglende separasjon mellom flyene under en kritisk fase av flygingen.»

Klokka 09.48.13 tok EasyJet flyet av, mens Norwegian-flyet landet klokka 09.48.15, altså to sekunder seinere. Det var til sammen 352 personer om bord i flyene.

Norwegian-pilotene hadde sett EasyJet-flyet på rullebanen og sjekket med tårnet om de skulle avbryte landingen da de var under 1,6 kilometer fra rullebanen. De fikk beskjed om å fortsette, og tolket dette som at tårnet hadde kontroll på situasjonen. Det var en misforståelse på bakken som førte til denne beskjeden.

EasyJet-flyets piloter var derimot ikke klare over hvor nære de var det andre flyet.

Flygeleder under opplæring

Det var flere faktorer som forårsaket hendelsen, slår AAIB fast i rapporten. Dette inkluderer små forsinkelser for EasyJet-flyet og at Norwegian-flyet ble instruert til å fly raskere enn normalt.

I tillegg var det en flygeleder under opplæring sammen med en instruktør som hadde ansvar for flygingene. AAIB skriver i rapporten at lærlingen manglet erfaringen for å kunne løse situasjonen i tide.

Instruktøren valgte å la Norwegian-flyet lande da han anså det som tryggere enn å avbryte.

Det har blitt satt i gang en rekke tiltak for å bedre rutinene rundt opplæring av flygeledere.

I FULL FYR: En video fra Sjeremetjevo internasjonale lufthavn i Moskva, viser passasjerer som flykter ut av det brennende flyet etter en nødlanding. Video: Tipser og Storyful Vis mer

- Sikkerheten er første prioritet

- Våre flybesetninger er opplært til de høyeste standarder og sikkerheten til våre kunder er vår første prioritet, sier en talsperson for Norwegian til avisa The Scotsman.

Samtidig understreker talspersonen at rapporten ikke har satt spørsmål ved Norwegians prosedyrer og at sikkerheten til deres passasjerer ikke har blitt kompromittert.

- EasyJet er klare over rapporten og assisterte AAIB med denne etterforskningen. Våre passasjerers og besetnings sikkerhet er alltid EasyJets høyeste prioritet, sier en talsperson for EasyJet til avisa.