Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er det best å bli gammel

Frp-kommunen Hvaler kommer best ut av Dagbladets gjennomgang av kvaliteten på pleie- og eldreomsorg. Av storbyene er Oslo dårligst.

GODT Å BLI GAMMEL: Dypedalsåsen Sykehjem på Hvaler med fornøyde brukere. Til høyre Olaf Hagen (87) og Rudolf Andreas Nilsen (81) foran Hagens omsorgsbolig. Hvaler er den kommunen som har best kvalitet på eldreomsorgen, viser tall fra KOSTRA. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
GODT Å BLI GAMMEL: Dypedalsåsen Sykehjem på Hvaler med fornøyde brukere. Til høyre Olaf Hagen (87) og Rudolf Andreas Nilsen (81) foran Hagens omsorgsbolig. Hvaler er den kommunen som har best kvalitet på eldreomsorgen, viser tall fra KOSTRA. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVALER/OSLO (Dagbladet):Rangeringen er basert på kommunenes egne innrapporterte tall om eldreomsorgen.

På Dypedalåsen eldresenter sitter Olav Hagen (87) og Rudolf Andreas Nilsen (81) utenfor Hagens omsorgsbolig. De er godt fornøyde - de er nemlig beboere på et eldresenter som har den beste kvaliteten i landet.

- Hva skal jeg si? Det er bra alt sammen. Her har vi mat og alt vi trenger, sier Nilsen (81).

-Jeg har aldri møtt noen som er misfornøyd her, sier Hagen (87).

I går utga KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering) reviderte tall for kommunenes virksomhet i 2010. Dagbladet har tatt for seg opplysningene som dreier seg om kvalitet på pleie og omsorg.

Ved å se på fire «kvalitetsbarometre», er det Frp-kommunen Hvaler som scorer høyest i landet på kvalitet i tilbudet til eldre.

Kommunene er målt opplysninger de selv har meldt inn om antall legetimer og fysioterapitimer i uka per beboer i sykehjem, antall plasser med brukertilpasset enerom med eget bad og WC, samt andel årsverk i brukerrettede tjenester med fagutdanning.

Sjekk din kommune her.

- Det nytter å satse Ordfører Eivind Normann Borge (Frp) er riktig fornøyd med at hans kommune scorer høyest på omsorgskvalitet. Men bak gode resultater ligger målretta jobbing, kan han fortelle:

- Det er særdeles gledelig å se at det nytter å satse på eldreomsorg. Vi har hatt som mål å styrke eldreomsorgen. Vi prøver hele tiden å se forbi stramme budsjetter, og hvert år har vi økt budsjettene til eldreomsorg, forklarer Borge.

Helse- og sosialsjefen i kommunen, Lars Larsen, forteller hvordan kommunen har styrket kvaliteten:

- Etter et turbulent år tok vi grep og omorganiserte omsorgstjenesten. Vi slo sammen hjemmehjelptjenesten og sykehjemstjenesten, vi økte ledere og jobbet med ansatte. Vi tok grep om legetjenesten ved å ha en lege fast på sykehjemmet. Vi mente det var verdt noen kroner, sier Larsen.

Overrasket Værøy I motsatt ende av skalaen kommer Værøy kommune. Værøy ligger i Lofoten, og har 750 innbyggere. Ordfører Harald Adolfsen (H), sier han er overrasket over at kommunen hans kommer dårlig ut når det gjelder omsorg og pleie.
- Hvorfor vi skal komme dårlig ut, det skjønner jeg ikke. Vi har en oppegående eldreomsorg og et godt tilbud. I alt er det ett sykehjem i kommunen, med om lag 13 plasser, forteller ordføreren. Han forteller også at sykehjemmet ligger vegg i vegg med legesenteret.

- Men vi har mange flere brukere som får oppfølging hjemme. Det er bare de med tung demens og dårlig allmenntilstand som bor på hjemmet.

Oslo dårligst Ifølge KOSTRA-tallene, er det Oslo som kommer dårligst ut av de store byene.
Av de 423 kommunene som er målt, kommer Oslo på 340. plass hva gjelder kvalitet på pleie og omsorg. Den beste storbyen i Norge er Kristiansand, på en 134. plass. Nest best er Drammen på en 202. plass, og tredje best er Trondheim på 241. plass.