Her er det best og verst å være kvinne

Halvparten av verdens kvinner jobber fortsatt ikke for lønn. Se lista over de 128 landene her.

PÅ TOPP: I en ny rapport har Economist Intelligence Unit (EIU) rangert 128 land ut fra hvilken grad kvinner har de samme økonomiske mulighetene som menn. Ikke overraskende er det Sverige, Norge og Finland, som henholdsvis har første-, andre- og tredjeplassen på lista. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX
PÅ TOPP: I en ny rapport har Economist Intelligence Unit (EIU) rangert 128 land ut fra hvilken grad kvinner har de samme økonomiske mulighetene som menn. Ikke overraskende er det Sverige, Norge og Finland, som henholdsvis har første-, andre- og tredjeplassen på lista. Foto: BERIT ROALD/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I hvilke land har kvinner de største økonomiske mulighetene?

I en ny rapport har Economist Intelligence Unit (EIU) rangert 128 land ut fra hvilken grad kvinner har de samme økonomiske mulighetene som menn.

EIU har sett på lover, kultur, tradisjon, holdninger og reguleringer som har innvirkning på kvinners liv både som lønnsmottakere og bedriftseiere.

Les hele rapporten her!

Mindre produktive I rapporten peker de på at kvinner i dag utgjør verdens største arbeidsreserve; nær halvparten av verdens kvinner i yrkesaktiv alder er i dag ikke en del av den formelle økonomien.

Siden de fleste av disse kvinnene utfører ulønnet arbeid, har de i mindre grad enn mennene tilgang på lønn og ressurser. Dermed er de også mindre produktive enn menn, skriver EIU, som peker på at dette hemmer økonomisk vekst. Ikke overraskende er det Sverige, Norge og Finland, som henholdsvis har første-, andre- og tredjeplassen på lista. I bunnen er Sudan på 128. plass, Tsjad på 127 plass og Jemen på 126. plass.

Norge scorer høyt I rapporten beskrives Norge som et land som har hatt en langvarig utjevning «på alle områder»: Blant annet har Norge de best utdannede kvinnene i verden, og vi scorer høyt på å ha godt utviklede lover mot kjønnsdiskriminering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer