Corona-pandemien

Her er det corona-fritt

Mens smitten brer seg på nytt i Norge, er grensebyen Kirkenes mot alle odds helt corona-fri.

INGEN SMITTE: Assisterende kommuneoverlege Espen Kvammen Rafaelsen (t.v.) og fungerende ordfører Pål Kasper Gabrielsen i Sør-Varanger er stolte over at Kirkenes er corona-fri. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

SØR-VARANGER (Dagbladet): - Vi har nok vært heldige, medgir assisterende kommuneoverlege Espen Kvammen Rafaelsen i Sør-Varanger kommune. Samtidig legger han til at både kommunen og innbyggerne har vært flinke og tatt forholdsregler slik Folkehelseinstituttet har anmodet om.

Sammen med fungerende ordfører Pål Kasper Gabrielsen (SV) krysser Rafaelsen fingrene, og satser på at byen i nord og helt øst i Norge, på grensa til Russland, fortsatt skal forbli corona-fri.

<strong>CORONA-FRITT:</strong> Grensebyen Kirkenes har ingen corona-smittede. I mars ble to personer syke etter et besøk i Finland, etter det har ingen blitt smittet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
CORONA-FRITT: Grensebyen Kirkenes har ingen corona-smittede. I mars ble to personer syke etter et besøk i Finland, etter det har ingen blitt smittet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Kirkenes beliggenhet er helt spesiell i norsk sammenheng. Kommunen grenser mot to andre land – Russland og Finland. Samtidig er Sør-Varanger et trafikalt knutepunkt med en mye trafikkert flyplass, båttrafikk (blant annet Hurtigruten) og en havn full av russiske trålere.

Ingen smittet

- Vi hadde to tilfeller av corona i slutten av mars måned. Det var et par fra Kirkenes som hadde vært på skiferie i Finland. De hadde reist før grensene ble stengt den 12. mars. Heldigvis ble ingen av de to alvorlig syke, og de ble heller aldri innlagt på sykehus, sier Gabrielsen til Dagbladet.

Ingen personer har mistet livet av coronapandemien i Kirkenes.

Ifølge tallene fra Finnmarksykehuset skal heller ingen andre – i det som tidligere het Finnmark fylke – ha dødd av coronaviruset.

- Det er ikke korrekt at det skal ha vært fem tilfeller i Sør-Varanger. De tre andre tilfellene som er oppdaget, har vært personer som ikke bodde her, da de ble smittet, sier assisterende kommuneoverlege Rafaelsen.

Dramatisk på Kola

I Sør-Varangers russiske nabokommune Petsjenga – på andre siden av grensa til Russland er situasjonen helt annerledes.

Mens det bor vel 10 000 i Sør-Varanger er det om lag 40 000 innbyggere i den russiske nabokommunen.

I Sør-Varanger det bare rapportert om to personer som ble smittet for et halvt år siden.

CORONAVIRUSET: Verdens Helseorganisasjon advarer mandag om at det i det i de to neste månedene vil skje daglige stigninger i antall coronarelaterte dødsfall i Europa, melder AFP. Video: AP Vis mer

Operativstaben i Murmansk bekrefter at det bare i Petsjenga kommune er 517 er corona-smittede.

I storbyen Murmansk, med en befolkning på rundt 350 000, viser de siste tallene at 7 435 er smittet. I hele Norge med vel 5 millioner mennesker har 12 330 hittil blitt smittet av coronaviruset.

Tallene fra Murmansk og Petsjenga bekreftes av historiker Trond Hansen i Kirkenes. Han følger smittesituasjonen på Kola nøye.

Hansen beskriver situasjonen på Kolahalvøya, og økningen i smitten som ganske dramatisk.

Grensa mellom Norge og Russland på Storskog har i praksis vært stengt siden mars måned. Bare helt nødvendig trafikk har fått passere grenseovergangen.

Vellykket

- Russiske fiskebåter kommer ofte til Kirkenes. Politimesteren i Finnmark har bestemt at de som er om bord i båtene er ilagt landlovsnekt. Etter 10 dager i karantene, kan de søke om å få komme i land, sier fungerende ordfører Pål Kasper Gabrielsen.

- Vi skal ikke glemme at dette er et øyeblikksbilde. Det er umulig for oss å garantere hva som kommer til å skje framover. Men det er svært gledelig at vi har klart å holde smitten nede, sier Espen Rafaelsen.

<strong>NEGATIVT:</strong> - Vi tester mellom 100 og 150 personer for corona hver uke. Hittil har samtlige tester vært negative, sier assisterende kommuneoverlege Espen Kvammen Rafaelsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NEGATIVT: - Vi tester mellom 100 og 150 personer for corona hver uke. Hittil har samtlige tester vært negative, sier assisterende kommuneoverlege Espen Kvammen Rafaelsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han beskriver kommunens kamp mot coronaen som vellykket.

- Kommunen har vært flinke til å informere innbyggerne, og vi har satt i verk de tiltakene slik Folkehelseinstituttet har anbefalt, sier Rafaelsen.

- Kommunens krisestab har håndtert corona-epidemien så godt vi har kunnet, og foreløpig må vi kunne si oss godt fornøyd med resultatet, sier Gabrielsen til Dagbladet.

CORONA-TEST: Marna Haugen også kjent som «komikerfrue» har vært i hardt vær etter at hun publiserte denne videoen. Video: Instagram / @Komikerfrue. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Ingen døde

Ved de to sykehusene i Finnmark – Hammerfest og Kirkenes – har sju personer vært innlagt siden epidemien startet i vinter. Alle sju er nå utskrevet.

På hjemmesidene til Finnmarkssykehuset heter det:

«Finnmarkssykehuset er i grønn beredskap. Det betyr at vi har god oversikt og kontroll over situasjonen, men vi er forberedt på en eventuell økt smitte i Finnmark».

- Er kommunen forberedt på at det likevel kan komme smitte utbrudd i Sør-Varanger?

- Ja, det mener og håper vi at vi er, sier fungerende ordfører Gabrielsen og får støtte av assisterende kommuneoverlege Rafaelsen.

De to mener at innbyggerne i kommunen har vært flinke. Og at det ved siden av tiltakene som er satt i verk, er årsaken til at corona-smitten er slått tilbake i Kirkenes.

- Vi tester mellom 100 og 150 personer hver uke. Det er folk som er forkjølet og ønsker å teste seg. Hittil har samtlige tester vært negative, sier assisterende kommuneoverlege Espen Kvammen Rafaelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer