MAKTELITEN: Nachspielet på Lorry etter NHOs årsmiddag forrige torsdag har utløst en rykteflom. Næring- og handelsminister Trond Giske satt med toppene. På bildet: (foran fra venstre), Stein Lier Hansen i Norsk Industri, NHO sjef John G. Bernander, Telenor-sjef og NHO-president Kristin Skogen Lund, Norwegian-sjef Bjørn Kjos og forretningsmann Stein Erik Hagen (Foto: Privat)
MAKTELITEN: Nachspielet på Lorry etter NHOs årsmiddag forrige torsdag har utløst en rykteflom. Næring- og handelsminister Trond Giske satt med toppene. På bildet: (foran fra venstre), Stein Lier Hansen i Norsk Industri, NHO sjef John G. Bernander, Telenor-sjef og NHO-president Kristin Skogen Lund, Norwegian-sjef Bjørn Kjos og forretningsmann Stein Erik Hagen (Foto: Privat)Vis mer

Her er det dramatiske nachspielet

Ved dette bordet på Lorry satt Trond Giske og næringslivstoppene etter NHOs årsmiddag. Etterpå startet rykteflommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NHOs årskonferanse og påfølgende bankett er den viktigste begivenheten og kjendisfesten for makteliten i næringslivet hvert år. Etter festen i Operaen forrige torsdag gikk store deler av selskapet videre til utestedet Lorry. Få nachspiel får slike konsekvenser.

Giskes bord
Ved det viktigste bordet satt blant andre næringsminister Trond Giske, NHO-president og Telenor-direktør Kristin Skogen Lund, Norwegian-sjef Bjørn Kjos, forretningsmann Stein Erik Hagen, NHO-direktør John G. Bernander og sjef i Norsk Industri, Stein-Lier Hansen.

I går skrev flere aviser at Trond Giske skal ha sagt til flere tilstedeværende på utestedet at han ikke ville ha Harald Norvik som styreleder i Telenor, hvis A-pressens aksjer i TV 2 ble solgt til utlandet.

Både Telenor, LO og Næring- og handelsdepartementet har undersøkt ryktene. LO-leder Roar Flåthen ringte fredag statsminister Jens Stoltenberg for å forsikre seg om at regjeringen ikke ville blande seg inn i TV 2-salget, statsministeren ringte deretter Telenors styreleder Harald Norvik med slike forsikringer.

Et rykte
Telenors informasjonssjef Atle Lessum hørte fredag kveld et rykte fra Telenors strategidirektør om at Giske skal ha karakterisert konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og styreleder Harald Norvik i negative ordelag, og at Thor Gjermund Eriksen, sjef i A-pressen, kunne kjenne til dette. Deretter ringte Lessum til Eriksen. Lessum sier også at ryktet i tiden etter har kommet han for øret fra flere hold. Nå krever opposisjonen at Giske redegjør for Stortinget om hvordan han har håndtert salget. Giske insisterer på at han aldri har forsøkt å instruere styret i Telenor eller true styreleder Harald Norvik.

- Det er absolutt ingen som kan bekrefte dette, for det er rett og slett usant, sier han.
Overfor Dagbladet avviser Giske kategorisk at han kan ha bidratt til å skape misforståelser, som igjen kan ha satt fart på ryktene.
- Oppspinn
Dagbladet har vært i kontakt med alle de nevnte personene rundt Giskes bord, og ingen av dem vil bekrefte at ministeren skal ha sagt noe som kan tolkes som en trussel mot Norvik. Flere forteller at de ikke kjenner seg igjen i ryktene.

Stein Erik Hagen sier at han er «bombesikker» på at han ikke hørte noe snakk om nedsalg av TV 2 eller noe om styreleder i Telenor Harald Nordvik.
- Dette må være oppspinn, sier han til Dagbladet. Bjørn Kjos har ikke hørt ministeren så mye som nevne Norvik. Stein-Lier Hansen garanterer at det ikke var snakk om noe slikt mens han satt ved bordet.

- Jeg hadde verken diskusjoner med Giske eller noen andre av hans folk om dette, sier John G. Bernander.

MINGLING: Mange kom bort for å mingle med toppene. Fra foran til venstre VG-journalist Bjørn Haugan, Stein Lier Hansen i Norsk Industri, NHO-sjef John G. Bernander, Telenor-sjef Kristin Skogen Lund, Bjørn Kjos og Stein Erik Hagen (ikke synlig) i samtale med Trond Svellet, en av eierne bak Gutta på Haugen. (Foto: Privat)
MINGLING: Mange kom bort for å mingle med toppene. Fra foran til venstre VG-journalist Bjørn Haugan, Stein Lier Hansen i Norsk Industri, NHO-sjef John G. Bernander, Telenor-sjef Kristin Skogen Lund, Bjørn Kjos og Stein Erik Hagen (ikke synlig) i samtale med Trond Svellet, en av eierne bak Gutta på Haugen. (Foto: Privat) Vis mer

Kristin Skogen Lund sier:
- Jeg hørte ikke Giske kommentere Norvik spesifikt.

VG skrev i går at de har en kilde som mener å ha overhørt at Giskes statssekretær sa at Giske har gitt uttrykk for at saken kunne få konsekvenser for Norvik, men statssekretær Halvard Ingebrigtsen benekter overfor VG å ha sagt noe som kan tolkes i den retning

Kritiserte på festen
Men allerede under selve banketten torsdag ga Trond Giske klart uttrykk for sin misnøye om TV2-salget foran A-pressens sjef Thor Gjermund Eriksen og LOs ledelse.

Eriksen sto sammen med blant andre LOs nestleder Tor-Arne Solbakken da Giske kom bort til gruppen som småsnakket ved baren i Operaen etter selve middagen. Giske viste til torsdagens artikkel i Dagbladet, som avslørte at Egmont var klare for å kjøpe TV2. Han ga klart uttrykk for at han likte dårlig A-pressens salg, bekrefter LOs nestleder overfor Dagbladet.
- Ja, det stemmer at Trond ga uttrykk for at han ikke var særlig fornøyd med nedsalget.
- Snakket du med Roar Flåthen om Giskes utbrudd etterpå?
- Roar og jeg prater sammen hele tida, så det kan godt hende det, svarer Solbakken.

LO-lederen ble ikke med videre til det tradisjonsrike nachspielet på Lorry. Først to dager seinere gikk Giske offentlig ut med sin misnøye.

Konsensus?
Statsministeren vil ikke kommentere ryktene rundt Giskes uttalelser til pressen.
- Både jeg og næringsministeren har understreket at regjeringens eierskapspolitikk ligger fast, og at dette er en sak som avgjøres av de berørte selskapenes organer. For øvrig vises det til næringsministeren på spørsmål om eierskapspolitikken, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Trond Giske har gjentatte ganger vist til at SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete skal være enige med han i kritikken mot salget av TV2.
- Det jeg har sagt, er at jeg hadde håpet at man hadde tatt seg litt lengre tid, slik at man kunne se om det var mulig å sikre at et norsk eiermiljø var deleiere. Det ble ikke gjort, og det toget er gått. Jeg oppfatter at Giske og jeg, Liv Signe og flere har sagt akkurat dette som jeg har sagt nå, men ingen av oss har ment at Telenor skulle instrueres på noe tidspunkt, sier Kristin Halvorsen.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Les mer i dagens papirutgave av Dagbladet.

ETTERFESTEN: Restaurant Lorry i krysset mellom Hegdehaugsveien og Parkveien i Oslo.
Foto: Truls Brekke/Dagbladet
ETTERFESTEN: Restaurant Lorry i krysset mellom Hegdehaugsveien og Parkveien i Oslo. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer