- Her er det foreldre som verken har hytte eller båt

Rektor slår tilbake mot påstander om skole for de rike.

- SOM FOLK FLEST: Oslo Internasjonale skole på Bekkestua i Bærum får prinsesse Ingrid Alexandra som elev i 5. klasse i august.
Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
- SOM FOLK FLEST: Oslo Internasjonale skole på Bekkestua i Bærum får prinsesse Ingrid Alexandra som elev i 5. klasse i august. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oslo internasjonale skole mottar ikke ei krone til skoledrift fra det offentlige. Dermed er det foreldre og sponsorer som blar opp millionene som skal til for å finansiere privatskolen.

Som Dagbladet har omtalt, omsatte skolen i fjor for 112 millioner kroner, via foreldrebetaling og sponsormidler. En personene som har støttet skolen økonomisk er Ole Robert Reitan. Rema 1000-arvingen tilhører kronprinsparets indre krets.

Til høsten begynner prinsesse Ingrid Alexandra ved skolen.

- Folkelig skole Rektor Janecke Aarnæs er glad for alle elever Oslo internasjonale skole får, være seg kongelige eller ei. Men at privatskolen er en eliteskole for de rike, vil hun ikke være med på.

- Det er like folkelig her, som på en helt vanlig skole, sier Aarnæs til Dagbladet.

Hun sammenlikner elevgruppa med et mini-FN.

- Vi har et kulturelt mangfold, hvor 70 prosent av elevene er internasjonale barn med foreldre på arbeidskontrakter i Norge. De tilhører på ingen måte noen sosio-økonomisk elite, sier hun.

- Helt vanlige folk Ifølge Aarnæs er det i stor grad snakk om akademikere innen en rekke sektorer.

- Det er helt vanlige folk, som verken er snobbete eller tilhører noen overklasse i sine respektive hjemland. Her er det foreldre som verken har hytte eller båt - og som kanskje tar seg råd til ferie hvert tredje år, sier hun.

Da Oslo internasjonale skole startet opp i 1963, satt det 36 elever ved pultene. Initiativtakerne Margaret Stark, Else Fearnley Hvas og Frida Berents baserte undervisningen på det engelske skolesystemet. I dag har skolen over 600 elever.

Kronprins Haakon er ikke overrasket over at avgjørelsen har skapt debatt:

- Jeg forstår at folk har meninger om det valget vi har tatt. Det har vært en vanskelig avgjørelse. Vi har ikke tatt lett på dette, sier kronprinsen til Dagbladet.

Norske elever Gruppen med norske elever anslår hun til 30 prosent av elevgrunnlaget. Elevene med norsk bakgrunn er ifølge rektoren en litt mer sammernsatt gruppe.

- Noen har barn som aldri har gått på norsk skole, grunnet opphold i utlandet. Andre forbereder sine barn på opphold utenlands. Andre prioriteerer sparepengene sine på barnas utdanning, sier Aarnæs.

Ifølge kronprinsparet er det et ønske om å gi prinsesse Ingrid Alexandra en engelskspråklig skolegang som har vært avgjørende.

REKTOR: Janecke Aarnæs er rektor ved Oslo internasjonale skole, hvor prinsesse Ingrid Alexandra blir elev til høsten. Foto: Privat
REKTOR: Janecke Aarnæs er rektor ved Oslo internasjonale skole, hvor prinsesse Ingrid Alexandra blir elev til høsten. Foto: Privat Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer