FRI ETTER FEM ÅR: Her er Gilad Shalit, som endelig er en fri  mann etter 1941 døgn i fangenskap. Foto: Reuters/Egyptisk TV/Scanpix
FRI ETTER FEM ÅR: Her er Gilad Shalit, som endelig er en fri mann etter 1941 døgn i fangenskap. Foto: Reuters/Egyptisk TV/ScanpixVis mer

Her er det første bildet av en fri Gilad Shalit

Etter 1941 døgn i fangenskap, er den israelske soldaten Gilad Shalit endelig en fri mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gilad Shalit har nå returnert til Israel etter fem år og fire måneders fangenskap, melder Ha'aretz like etter klokka 10.30. Dette bekreftes av den israelske forsvarsstyrkens like etter klokka 11.

Egyptisk tv har vist de første bildene av den nettopp frigitte 25-årige israelske soldaten Gilad Shalit.

I intervjuet framstår han som sliten, tynn og bleik, men ellers i god form.

Dermed er den historiske fangeutvekslingen mellom Israel og Hamas i full gang. Hamas-talsmannen Mahmoud Zahar bekrefter nå at de ikke lenger har den israelske soldaten Gilad Shalit fanget, melder det israelske nettstedet Ynet.

Samtidig har løslatelsen av de over totalt 1027 fangene startet. 447 palestinere skal etter planen løslates i dag, og ytterligere 550 vil løslates i løpet av de neste to månedene.

Enorm oppmerksomhet Israelsk media meldte litt etter klokka 10.00 at 25-årige Gilad Shalit er ved «god helse», og at han er iført militæruniform. Hvis informasjonen stemmer, er dette de første livstegnene fra Shalit på over fem år, da han ble kidnappet utenfor Gaza.

Et enormt medieoppbud er nå i Israel og de palestinske områdene for å dekke den historiske fangeutvekslingen. Alle ønsker å være først ute med bekreftelsen og bildet av den frie Shalit, og bekreftelsene - og korreksjonene - hagler:

«Gilad Shalit har pratet med familien sin på telefon, og israelsk militæret melder at han er ved stabil og god helse», tvitrer BBC like før klokka ti. Få minutter etter tviter imidlertid BBC at det er usikkert om familien har pratet med Shalit.

Rundt klokka ni norsk tid, ble den israelske soldaten Gilad Shalit utlevert til Egypt. Dermed er fem års fangenskap i nær total isolasjon historie for den 25-årige soldaten, melder Ha'aretz, som har livedekning av den historiske fangeutvekslingen mellom Israel og Hamas.

Lykkelig, men spent Den israelske soldaten frigis i en fangeutveksling der 1027 palestinske fanger skal ut av israelske fengsler. 477 palestinere skal etter planen frigis i dag, og 550 flere i løpet av de nærmeste to månedene.

- Du kan si dette er en av mine lykkeligste dager, sa soldatens far, Noam Shalit, i morgentimene i dag, ifølge Ha'aretz.

Foreldrene er nå på vei i helikopter fra sitt hjem til en militærbase like utenfor Tel Aviv. Her skal deres sønn komme i løpet av dagen, etter at militære leger har sjekket 25-åringens fysiske og psykiske tilstand.

Gilad Shalit ble kidnappet på israelsk side av grensa mellom Israel og Gaza da han var 19 år gammel. Siden den gang vet bare kidnapperne hvor han har vært - eller hvordan han har vært behandlet. Shalit har ikke fått ha noen kontakt med omverdenen, og folk er nå spent på hvordan et slikt fangeopphold har påvirket Gilad Shalit.

Stor andel frykt I forrige uke fortalte Shalits mor Aviva til journalister at hennes «glede er blandet med en stor andel frykt. Det er klart at han (Gilad Shalit) ikke vil være den samme gutten vi sendte avgårde».

- Vi vil hjelpe ham på alle de måtene vi kan. Det viktigste er at Gilad kommer tilbake, sa moren.

Stor operasjon
I morgentimene i dag ble nær hundre palestinske fanger kjørt i retning Ofer-basen ved Ramallah på Vestbredden. Tre andre fangetransporter satte kursen mot grenseovergangen Kerem Shalom på grensa til Egypt i Sinai.

Gjennomføringen av første del av fangeutvekslingen ventes å ta flere timer i dag.

Enorm mediekampanje Når Gilad Shalit nå blir en fri mann, går en over fem år lang mediakampanje mot slutten. I tillegg til Shalits familie, har tusenvis av israelere engasjert seg for at landets media og politikere ikke skulle la saken gå i glemmeboka.

Ifølge Ha'aretz, er Shalit-saken den lengste mediekampanjen i Israels nyere historie. Kampanjen inkluderer massemarsjer, protesttelt  utenfor statsmininster Benjamin Netanyahu  og en stor sms-kampanje.

Det hele startet med at enkelte personer satte i gang fredagsdemonstrasjoner utenfor Netanyahus bolig. Etterhvert som tiden har gått, har stadig flere engasjert seg i saken, og i over ett år har Shalits familie og støttespillere vært permanent i teltet utenfor Netanyahus residens.

Shalits vei hjem Slik skal den kidnappede soldaten Gilad Shalits dag være, ifølge Ha'aretz:

FORVENTNINGSFULLE:  Foreldrene til den frigitte israelske soldaten Gilad Shalit, Noam (t.h) og Aviva (3 t.h) har med seg sin andre sønn, Yoel og hans kjæreste Ya'ara Winkle (midten). Familien blir fulgt av offiserer i det israelske luftforsvaret, utenfor huset deres i Nord-Israel. Målet er en militærbase like utenfor Tel Aviv, hvor de i løpet av dagen skal gjenforenes med Gilad Shalit.Foto: Dror Artzi/Scanpix
FORVENTNINGSFULLE: Foreldrene til den frigitte israelske soldaten Gilad Shalit, Noam (t.h) og Aviva (3 t.h) har med seg sin andre sønn, Yoel og hans kjæreste Ya'ara Winkle (midten). Familien blir fulgt av offiserer i det israelske luftforsvaret, utenfor huset deres i Nord-Israel. Målet er en militærbase like utenfor Tel Aviv, hvor de i løpet av dagen skal gjenforenes med Gilad Shalit.Foto: Dror Artzi/Scanpix Vis mer

1: Shalit løslates og blir enten møtt av en representant for Røde Kors eller av en egyptisk talsperson tirsdag morgen.

2: Israel løslater 27 kvinnelige fanger idet de mottar bekreftelse på Shalits løslatelse.

3: Hamas overfører Shalit til Egypt via Rafah-grensa. Shalit vil tilbringe veldig kort tid i Egypt, kanskje under 15 minutter, før han overføres til Israel.

4: Israel løslater den første gruppen av fanger til Gaza og Vestbredden idet de får bekreftelse på at Shalit er i Israel.

5: Shalit overføres til en israelsk militærbase nær Egypt og Gaza. Her vil han få sin gamle mobiltelefon sånn at han kan ringe mora si.

6: Det er forventet at Shalit vil bli medisinsk undersøkt, før han så skal bli overført til det israelske flyforsvarets base i Tel Nof. Her skal han bli ytterligere medisinsk undersøkt.

7: Statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak og IDF-sjefen Benny Gantz møter Shalit i Tel Nof.

8: Shalit skal bli fulgt av Netanyahu, Barak og Gantz for å bli gjenforent med familien.

9: Hvis Shalit er frisk og fin, vil det israelske forsvaret fly ham og familien til hjemmet dere i Mitzpe Hila, nord i Israel, med helikopter.

• Hele fangeutvekslingen er forventet å være gjennomført i ettermiddag, ifølge Haaretz.

KLARE FOR FEIRING:  Israels ungdom henger opp plakater i nærheten av huset til den kidnappede soldaten Gilad Shalit i morgentimene i dag. Familien bor nord i Israel, i Mitzpe Hila. Hvis Gilad Shalits form tillater det, vil han bli fløyet hit med familien sin i løpet av dagen. Ingen organisasjoner eller personer har fått ha kontakt med Shalit i løpet av de drøye fem årene i fangenskap. Foto: Foto: Oded Balilty/Ap/Scanpix
KLARE FOR FEIRING: Israels ungdom henger opp plakater i nærheten av huset til den kidnappede soldaten Gilad Shalit i morgentimene i dag. Familien bor nord i Israel, i Mitzpe Hila. Hvis Gilad Shalits form tillater det, vil han bli fløyet hit med familien sin i løpet av dagen. Ingen organisasjoner eller personer har fått ha kontakt med Shalit i løpet av de drøye fem årene i fangenskap. Foto: Foto: Oded Balilty/Ap/Scanpix Vis mer