Her er det første bildet av Snowden på flere uker

Har møte med menneskerettighetsgrupper nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Her er det første bildet som er tatt av spionsiktede Edward Snowden siden han ble intervjuet av The Guardian i Hong Kong for rundt tre uker siden. Snowden kom til Moskva 23. juni, og er etterlyst av amerikanske myndigheter.

Bildet er tatt under et møte med Amnesty International, Human Rights Watch og andre menneskerettighets-organisasjoner på Sjeremetjevo-flyplassen ved Moskva. Snowden har selv tatt initiativ til møtet.

Til høyre for seg sitter den sentrale Wikileaks-figuren Sarah Harisson, som har hjulpet Snowden siden han kom til Moskva.

- Vil søke asyl i Russland I forkant av møtet sendte Snowden ut eposter både til russiske advokater og menneskerettighetsforkjempere.
Tatjana Loksjina ved Human Rights Watchs (HRW) Moskva-kontor har lagt ut invitasjonen på Facebook-siden sin, og er også den som har sendt ut bildet fra møtet.

Det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti melder at han skal ha sagt  i møtet at han ønsker å søke politisk asyl i Russland.

Men det blir i så fall ikke første gang Snowden har søkt asyl i landet. Han trakk nemlig søknaden sin etter at Russlands president Vladimir Putin uttalte da at Snowden «måtte slutte å gjøre ting som skader våre amerikanske partnere».

- Hvis Snowden ønsker å bli her, stiller vi én betingelse: Han må stanse all virksomhet som skader våre amerikanske partnere. Det høres kanskje rart ut når jeg sier det som det er, men slik er det, sa Putin.

- Vil at USA skal lykkes Ifølge New York Times-journalisten Ellen Barry, som skal være i kontakt med Loksjina fra HRW, skal Snowden ha sagt på møtet at han ikke ønsker å skade amerikanske interesser.

- Ingen av tingene jeg gjør eller planlegger er gjort for å skade USA. Jeg ønsker at USA skal lykkes, skal Snowden ha sagt.

På spørsmål fra russisk TV skal Loksjina ha svart om han vil stoppe med det han gjør:

FØRSTE BILDET: Et bilde fra tatt av Tatjana Loksjina ved Human Rights Watchs (HRW) Moskva-kontor viser møtet med spionsiktede Edward Snowden. Foto: Tatjana Loksjina/Human Rights Watch/EPA/NTB Scanpix
FØRSTE BILDET: Et bilde fra tatt av Tatjana Loksjina ved Human Rights Watchs (HRW) Moskva-kontor viser møtet med spionsiktede Edward Snowden. Foto: Tatjana Loksjina/Human Rights Watch/EPA/NTB Scanpix Vis mer

- Det er ingenting å stoppe, for han har ikke følt at han har skadet amerikanske interesser.

Hun sier videre at Snowden har det bra, og føler seg trygg i Russland.

- Ulovlig kampanje Snowden sier i et brevet at USA driver en ulovlig kampanje mot ham. Han sier at kampanjen fratar ham muligheten til å ta imot asyl i et annet land enn Russland.

Snowden har søkt om asyl i en rekke land og fått tilbud om asyl fra flere land i Sør-Amerika, blant annet Venezuela.

Men det er helt uklart hvordan Snowden, som er etterlyst av amerikanske myndigheter og har fått kansellert passet sitt, kan klare å komme seg fra Russland til Sør-Amerika.

PÅ MØTET: Tatjana Loksjina ved Human Rights Watchs (HRW) Moskva-kontor har kommet med mye informasjon fra møtet med Snowden. Foto: EPA/Sergei Ilinitsky/NTB Scanpix
PÅ MØTET: Tatjana Loksjina ved Human Rights Watchs (HRW) Moskva-kontor har kommet med mye informasjon fra møtet med Snowden. Foto: EPA/Sergei Ilinitsky/NTB Scanpix Vis mer