Her er det første vitnet

Vaktførstebetjent Tor-Inge Kristoffersen i DSS hadde zoomet inn på nummerskiltet til Anders Behring Breiviks varebil da bomben eksploderte.

SATT I VAKTSENTRALEN:  Her er Breiviks bombebil fanget opp på overvåkningskamera kort tid før den eksploderer. Tor-Inge Kristoffersen forklarer seg i dag om bombebilens bevegeler som han fulgte fra vaktsentralen i kjelleren av høyblokka, cirka 20 meter fra bombens sentrum.
SATT I VAKTSENTRALEN: Her er Breiviks bombebil fanget opp på overvåkningskamera kort tid før den eksploderer. Tor-Inge Kristoffersen forklarer seg i dag om bombebilens bevegeler som han fulgte fra vaktsentralen i kjelleren av høyblokka, cirka 20 meter fra bombens sentrum.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tor-Inge Kristoffersen er vaktførstebetjent i Departementenes servicesenter (DSS) som har ansvaret for vaktholdet i regjeringskvartalet.

22. juli i fjor satt han i vaktsentralen i kjelleren under høyblokka i regjeringskvartalet. Her ble han og en kollega oppmerksom på en hvit varebil som hadde parkert altfor nær inngangen.

Seinere viste seg at dette var Anders Behring Breiviks bombebil, en leid Volkswagen Crafter med en 950 kilo tung bombe.

I dag skal Tor-Inge Kristoffersen forklare seg om varebilens bevegelser. Han blir det aller første vitnet i saken mot massedrapsmannen. 

Uvirkelig - Det har vært helt uvirkelig. Det var en ekstrem opplevelse. Men vi har vært til stede,  jobbet og stått på, og har fått bearbeidet hendelsen ved å være mye i området, sier vaktførstebetjenten til Dagbladet om tida etter 22. juli.

Før han er ferdig med å vitne ønsker han ikke å si noe om sin forklaring.

- Men det skal bli godt når denne rettssaken er over, innrømmer han ogg sier han håper det ikke blir ankesak. 

Selv valgte han å følge rettssaken tirsdag, onsdag og torsdag i forrige uke da aktor spurte ut Breivik om planleggingen og gjennomføringen av angrepet mot regjeringskvartalet.

- Han virker som han lever på sin egen planet, og har noen oppfatninger som er helt hinsides. Han prøver å være høy og mørk, noe helt annet enn det han er, sier Kristoffersen om inntrykket han har dannet seg av terroristen.

Ville fjerne bilen
Til NRK har Kristoffersen tidligere fortalt at verken vaktene i sentralen eller i resepsjonen hadde sett sjåføren til den hvite varebilen.

Da de ble oppmerksomme på feilparkeringen etter cirka 60 sekunder spolte de derfor tilbake på videoene fra overvåkningskameraene som dekket inngangspartiet. Her så de det de trodde var en vekter klyve ut av bilen, låse døra og rolig forlate stedet.

Kristoffersen ville ringe bilen for å få den fjernet — men før han rakk det var infernoet løs.

- Akkurat idet jeg zoomet inn på registreringsnummeret på bilen gikk den i lufta. Kameraet som hadde zoomet inn ble borte, og skjermen ble svart. Halvparten av kameraene i det området mistet vi, og skjermene ble svarte. Resten av kameraene viste bilder fulle av røyk, har Kristoffersen fortalt NRK.  

FØRST I VITNEBOKSEN:  Tor-Inge Kristoffersen fra DSS zoomet inn på bilen til Anders Behring Breivik. Så rystet hele rommet han satt i av den kraftige bomben. Foto: NRK
FØRST I VITNEBOKSEN: Tor-Inge Kristoffersen fra DSS zoomet inn på bilen til Anders Behring Breivik. Så rystet hele rommet han satt i av den kraftige bomben. Foto: NRK Vis mer