Corona

Her er det full fest i Wuhan

Mens Roskilde avlyses, feires det som om pandemien for lengst er historie i Kina.

FESTSTEMNING: Livet har gått tilbake til normalen for de fleste i Wuhan. Video: Weibo/Twitter. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +407
innlagt106 -8
døde 757
påvist smittet 157 000 000+831.3K
døde 3 270 000 +13.8K
Se mer

De fester og reiser som om det var 2019. For dem som husker hvordan det var.

Ved Den kinesiske mur er det kø. For ikke å snakke om trengselen foran festivalscenen i Wuhan. Pandemien synes nærmest å være glemt for mange av de 260 millionene kinesere som nå benytter den gyldne uke, fridagene knyttet til arbeidernes dag, til å nyte livet.

11 000 dansende og jublende mennesker kunne i helga nyte to dager med musikk fra scenen i Wuhan, for de fleste mest kjent som corona-pandemiens «fødested».

- Vi led

Med armene i været og uten munnbind, kunne flere av dem nyte festivallivet som for de aller fleste i Europa føles virkelighetsfjernt og nærmest glemt. I sterk kontrast til feststemte kinesere, kom tirsdag nyheten om at Roskilde også i 2021 må se seg nødt til å avlyse på grunn av pandemien.

Samtidig er over 50 millioner europeere bekreftet smittet av corona siden pandemien startet i Kina i desember 2019, ifølge en oversikt laget av AFP.

- I fjor led vi under den pågående pandemien. Det har ikke vært lett å komme hit vi er i dag. Vi har betalt en høy pris, så nå er jeg veldig forventningsfull til arrangementet, sier 23 år gamle Gao Yuchen, som er student og på plass på Wuhan-festivalen, til Reuters.

TETTPAKKET: Den populære festivalen i Wuhan ble godt besøkt også i år. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB
TETTPAKKET: Den populære festivalen i Wuhan ble godt besøkt også i år. Foto: Tingshu Wang / Reuters / NTB Vis mer

I begynnelsen av april var 34 millioner mennesker i Kina registrert som fullvaksinerte. 65 millioner hadde fått én dose, ifølge Gao. Myndighetene tar sikte på at 40 prosent av befolkningen er vaksinert innen juni, men fordi livet i stor grad er tilbake til det normale, er folk trege til å melde seg for vaksinering. Først neste år regner landet med å ha vaksinert hele befolkningen.

Vaksinesituasjonen stopper imidlertid ikke landets innbyggere fra å feste og feire. For Zhang Hongkai (29) er det første gang som besøkende på festivalen, men trolig ikke siste.

- Jeg har aldri vært på et sånt arrangement utendørs før. Jeg synes atmosfæren er fantastisk, sier han til nyhetsbyrået.

MØTTE PRESSEN: USAs president Donald Trump hevder han har bevis for at coronaviruset stammer fra et laboratorium i Wuhan i Kina. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tilnærmet corona-fri

Situasjonen kunne knapt vært mer snudd på hodet siden i fjor. 23. januar i 2020 ble Wuhan og flere andre byer i Hubei-provinsen i Kina satt i karantene. Ingen fikk reise inn eller ut. Karantenen ble få dager seinere utvidet til å gjelde for hele Hubei-provinsen.

Nå er det imidlertid flere måneder siden byen med mer enn 11 millioner innbyggere ble tilnærmet corona-fri. Bare et fåtall og sporadiske tilfeller av smitte er registrert.

Utviklinga har naturlig nok slått ut på holdningene til smittevern. Mange har gått tilbake til å leve tilnærmet som normalt.

LYSTE OPP: Da Wuhan åpnet igjen etter pandemien i byen, feiret de med lysshow. Video: AP. 7. april 2020 Vis mer

Advarsler uten effekt

Også reiselivet er på god vei tilbake til sitt gamle nivå i Kina. Det til tross for at myndighetene har bedt innbyggerne i landet være forsiktige med å dra til attraksjoner med store ansamlinger av folk.

I løpet av den gyldne uke, forventes det økning i reisevirksomheten innenlands. Hotellbookingene har gått kraftig opp siden i fjor på samme tid. Det samme har billetter til attraksjoner som Disneyland og kjente museer.

- Jeg tror vi som bor her, ser på oss selv som heldige. Hvis vi hadde vært i utlandet, er det ikke sikkert vi kunne gått ut. Vi ville ikke følt oss frie, og det kunne vært ganske farlig, sier Zhao Menghu, som bor i en av Beijings forsteder og var på shoppingtur i hovedstaden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer