Her er det ingen snikislamisering

Innføringen av kjønnsdelt kroppsøving hadde ingenting med islam å gjøre, sier rektor ved Oslo-skole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Kjønndelt kroppsøving er ett av eksemplene Fremskrittsparti-formann Siv Jensen trekker fram som uttrykk for snikislamisering av Norge.

Kanskje nettopp derfor ble Møllergata skole i Oslo kontaktet av Frp i fjor høst. Ved denne skolen har gutter og jenter hatt gym og svømmeopplæring hver for seg i flere år. Rektor Eva Kjøge forteller hvorfor de har denne praksisen.

- Da dette var en ungdomsskole var det jenter som følte seg overkjørt av guttene i gymtimene. Derfor ble det innført jentetimer, sier rektor, når Dagbladet.no møter henne ute i skolegården.

- Det hadde ingenting med islam å gjøre den gangen, legger hun til.

Vurderer omlegging
Ordningen med separate kroppsøvingstimer ble utvidet da andelen muslimske elever økte. I dag er rundt 40 prosent av skolens 220 elever muslimer.

- Hvilke erfaringer har dere med kjønnsdelt kroppsøving?

IKKE NO' PROBLEM: Verken Mathea Steen Sandholm (venstre) eller Hafsa Dahir Sheik Mohamud tror det ville vært noe problem å ha gym med guttene, slik rektor Eva Kjøge vurderer å innføre. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
IKKE NO' PROBLEM: Verken Mathea Steen Sandholm (venstre) eller Hafsa Dahir Sheik Mohamud tror det ville vært noe problem å ha gym med guttene, slik rektor Eva Kjøge vurderer å innføre. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

- Det lærerne forteller er at elevene har kroppsøving, og at barna kommer seg i svømmehallen og lærer seg å svømme, sier Kjøge.

- Hva tenker du om utspillet fra Frp?

- Hva Frp mener vil jeg helst ikke kommentere. Men jeg skjønner det jo. Det står i opplæringsloven at vi ikke skal ha kjønnsdelt undervisning over tid. Derfor vil vi vurdere å legge om undervisningen for neste år.

Kjøge sier det er viktig å få med seg foreldrene i en eventuell omleggingsprosess. Signalene så langt tyder på at hun kan møte motstand i det somaliske miljøet. Om lag en fjerdedel av elevene ved skolen har somalisk bakgrunn.

- Kunne hatt gym med gutter
- Derfor vil jeg innkalle til foreldremøter for de forskjellige språkgruppene, slik at vi kan komme fram til løsninger sammen.

Rektoren ved Møllergata skole sier hun også vil trekke andre Oslo-skoler inn i prosessen, for å høre hvordan de legger opp undervisningen.

- Føler du at dere bidrar til snikislamisering?

- Det viktigste er at elevene lærer seg å svømme, svarer rektoren diplomatisk.

HØSTET STORM: Formann i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, har høstet storm for landsstyretalen hun holdt lørdag.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
HØSTET STORM: Formann i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, har høstet storm for landsstyretalen hun holdt lørdag. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Elevene som Dagbladet.no møter i skolegården sier det fungerer fint med kroppsøving der gutter og jenter er for seg. Men de sier også at de heller ikke ville hatt noe imot å bli slått sammen.

- Det hadde vært OK det, sier norsksomaliske Hafsa Dahir Sheik Mohamud (11), og trekker på skuldrene av spørsmålet.

- Jeg kunne godt tenke meg å ha gym og svømming med guttene jeg. Det hadde vært helt greit, sier Mathea Steen Sandholm (11).

Snikislamisering er ikke et begrep de har tenkt mye på, eller vet hvordan de skal forholde seg til.

En ressurs
Til Dagbladet.no tidligere i dag uttrykte Jensen skepsis til at så mange av Oslo-skolene har et flertall av elever med minoritetsbakgrunn.

- Det er ikke et godt utrykk for integrering, sa Frp-formannen.

- Opplever du det som vanskelig at så mange elever har minoritetsbakgrunn?


- Jeg tar alltid utgangspunkt i at vi skal lage best mulig skole for de som bor i området, og her bor det mange med minoritetsbakgrunn. Og det med språk er jo en ressurs, sier Kjøge, om elevene som til sammen snakker 31 språk.

KJØNNSDELT: Her har guttene og jentene ved Møllergata skole svømmeundervisning hver for seg hver 14.dag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
KJØNNSDELT: Her har guttene og jentene ved Møllergata skole svømmeundervisning hver for seg hver 14.dag. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer