Her er det mest forurensning i verden

Kina er grovt representert på "Dirty 30". Men verstingen ligger nærmere oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Mens verdens klimaforskere og miljøpolitikere drøfter på Bali i to uker hvordan den globale oppvarmingen skal begrenses med to grader, har millioner av mennesker mer enn nok med den skitten de tråkker i og puster inn hver dag hele året.

I forkant av Bali-konferansen har den amerikanske, frittstående forskningsstiftelsen Blacksmith Institute kåret årets "Dirty 30" med fokus på de ti aller mest forurensede stedene i verden.

Kina er sterkt representert, men årets versting er industribyen Sumgayit i den tidligere Sovjet-republikken Aserbajdsjan.

275 000 mennesker er eksponert for livstruende helsefare fra forurensningen i kjølvannet av industrien som lager blant annet gummi, klorin, aluminium og plantevernmidler.

Opptil 51 prosent mer kreft

Hyppigheten av kreft ligger mellom 22 og 51 prosent høyere i denne byen enn det som er vanlig for Aserbajdsjan. 

Luftforurensning med svevestøv og tunge konsentrasjoner av svoveldioksyd er et alvorlig problem for minst tre millioner innbyggere i den kinesiske industribyen Linfen.

Over 400 byer og tettsteder er nå på lista som oppfyller de begredelige kritieriene fra forskningsinstituttet.

Her er det mest forurensning i verden

10 år lavere leveralder

Et lite lyspunkt i mørket: Norilsk i Russland på 8. plass har inngått et samarbeid med forskningsinstituttet for å få kontroll med utslippene fra nikkelproduksjoen. Men så er også levealderen for industriarbeidere 10 år lavere der enn i resten av Russland.

Her er de 10 verste byene:

1. Sumgayit, Aserbajdsjan

2. Linfen, Kina

3. Tianying, Kina

4. Sukinda, India

5. Vapi, India

 ALLER VERST:  Industribyen Sumgayit i Aserbajdsjan - en gammel sovjetrepublikk med norske oljeinteresser - kommer aller dårligst ut. 275 000 mennesker er berørt av ekstreme mengder kjemikalier, olje og tungmetaller i bakken og lufta. Foto: Blacksmith Institute.
ALLER VERST: Industribyen Sumgayit i Aserbajdsjan - en gammel sovjetrepublikk med norske oljeinteresser - kommer aller dårligst ut. 275 000 mennesker er berørt av ekstreme mengder kjemikalier, olje og tungmetaller i bakken og lufta. Foto: Blacksmith Institute. Vis mer

6. La Oroya, Peru

7. Dzerzhinsk, Russland

8. Norilsk, Russland

9. Tsjernobyl, Ukraina

10. Kabwe, Zambia

Her på hjemmesiden til Blacksmith kan du lese mer om alle miljøverstingene og dødelig kjemi.

6. VERST: La Oroya 150 kilometer øst for Perus hovedstad Lima har ekstrem konsentrasjon av tungmetaller. Blodprøver viser at 99 prosent av barna har grenseverdier som langt overskrider de anbefalte verdiene fra Verdens Helseorganisasjon.
NESTVERST: Luftforurensningen berører tre millioenr mennesker i Linfen i Kina.
TREDJE VERST: Den ekstreme forurensningen i Tianying i Kina berører "bare" 140 000 mennesker. Slik ser det ut når blyholdige søppelfyllinger og drikkevannskilder går i ett.