Her er det mest promillekjøring

I Moldova var en av fem bilførere beruset, viser europeisk kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norge plasserer seg igjen som den beste i klassen på promillekjøring i Europa. Det viser tallene fra den siste kampanjen fra det europeiske trafikkpolitiet TISPOL, som gjennomførte kontroller av bilister i Europa i over en uke.

Av de 33170 bilistene som ble stoppet, var 76 ruspåvirket. Det utgjør 0,2 prosent av de som ble stoppet, som er den laveste andelen i Europa.

Verstingen er Moldova, der neste en av fem som ble stoppet, var ruspåvirket.

- Promillekjøring er en av hovedgrunnene til dødsfall på veiene, og denne kampanjen viser hvordan politistyrker i Europa er innstilt på å redusere denne sløsingen med liv, sier TISPOL-president Adam Briggs.

18 land deltok i kampanjen i juni, og det ble gjennomført 859 516 kontroller. Slike kampanjer blir gjennomført to ganger i året.

Nordiske land godt ut

Det er imidlertid en vedvarende tendens at Norge kommer godt ut i slike kontroller. Konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen tror grunnen til det er sammensatt.

- Norge har hatt promillegrense på 0,5 i lang tid, og også en restriktiv alkoholpolitikk. Forbruket av alkohol generelt speiler seg gjerne i trafikken. Mange av promillekjørerne tas også ved at folk gir beskjeder om det til politiet når noen kjører rart i trafikken, eller når de vet om noen som kjører ruspåvirket, så det er generelt sett lav toleranse for promillekjøring, sier Larsen til Dagbladet.no.

MOLDOVA VERSTING: Og Norge kommer best ut på den europeiske sommer-promillekontrollen gjennomført av TISPOL. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
MOLDOVA VERSTING: Og Norge kommer best ut på den europeiske sommer-promillekontrollen gjennomført av TISPOL. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Også de andre nordiske landene kommer godt ut i kampanjen. Både i Norge, Sverige, Danmark og Finland var det under 1 prosent av de kontrollerte som kjørte i påvirket tilstand.

Etter Moldova på topp, kommer Sveits, der 6,4 prosent av de kontrollerte var ruspåvirket. Tredje dårligst er Storbritannia med 6 prosent.

- Kan være mørketall

Det har vært mye fokus på promillekjøring etter flere dødsulykker der alkohol har vært involvert. I mai ble en kvinne drept da campingvognen hun sov i, ble påkjørt av en ruspåvirket mann. Samme måned ble det klart at 20-årig sjåfør hadde 1,9 i promille da han kolliderte og omkom sammen med to jenter.

Sommeren er også høysesong for trafikkulykker, og i sommer satser UP blant annet på kontroll av unge, mannlige sjåfører. Selv om tallene fra slike undersøkelser er gledelige, er UP klare på at det alltid er forbedringspotensial.

- Fortsatt avdekker vi jo ruspåvirkede kjørere, og det kan være store mørketall. Vi kan dessverre ikke være til stede overalt, sier Larsen.

Totalt sett blir nærmere 10000 ruspåvirkede sjåfører tatt i landet hvert år.

Sverige er også av de landene som kommer best ut etter undersøkelsen, men politikommissær Bengt Svensson ved Rikspolisstyrelsen mener likevel at antallet er høyt, skriver Aftonbladet.se.

Her er det mest promillekjøring

- Når man tar så mange på en uke som man engang gjør, er det skremmende, sier han.