Coronaviruset

Her er det mest smitte

Slagordet «Gamvik kommune - på toppen av Norge» medfører også riktighet når det kommer til hvor det er mest coronasmitte.

HØYEST SMITTETRYKK: Gamvik kommune er den kommunen i landet med høyest smittetrykk sett i forhold til antall innbyggere. Foto: Shutterstock/NTB
HØYEST SMITTETRYKK: Gamvik kommune er den kommunen i landet med høyest smittetrykk sett i forhold til antall innbyggere. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Gamvik kommune er Europas nordligste fastlandskommune, og er den kommunen i Norge som akkurat nå har størst smittetrykk for corona.

Med sine 1066 innbyggere, har kommunen et smittetrykk på 3555,2 smittetilfeller per 100 000 innbyggere ifølge tallene fra FHI.

Se de ti kommunene med høyest smittetrykk lenger ned i saken!

- Det høres veldig dramatisk ut, men situasjonen er den at vi har ganske god kontroll, sier Håkon Furu, kommuneoverlege i Gamvik kommune.

- Det er en veldig begrenset gruppe som har blitt smittet. Utbruddet har vært i en barnehage i Mehamn, hvor noen barn har tatt med seg smitten hjem til foreldrene og søsken. Dermed har vi klart å smittespore og håndtere situasjonen ganske godt, sier Furu.

Mandag denne uka var det registrert 39 aktive smittetilfeller i kommunen, og kurven har ifølge kommuneoverlegen flatet ut.

HAR KONTROLL: Ifølge kommuneoverlege i Gamvik, Håkon Furu, har de kontroll på coronasmitten, til tross for at der den kommunen i landet med høyeste smittetrykk. Foto: Privat
HAR KONTROLL: Ifølge kommuneoverlege i Gamvik, Håkon Furu, har de kontroll på coronasmitten, til tross for at der den kommunen i landet med høyeste smittetrykk. Foto: Privat Vis mer

Ingen alvorlig syke

- Det er i utgangspunktet unge og friske mennesker. Ingen har blitt alvorlig syke av dette, og belastningen på helsevesenet har ikke vært spesielt stor på bakgrunn av dette, fortsetter kommuneoverlegen.

Ingen av smittetilfellene som er registrert de siste to ukene har vært den beryktede omikron-varianten.

- Heldigvis er det snakk om delta-varianten. Vi er en liten kommune som ikke har veldig stor gjennomgangstrafikk. Det gjør situasjonen litt mer håndterbar, sier Furu.

FHI’s avdelingsdirektør for smittevern og beredskap, Line Vold, forteller at det trolig blir lavere smittetall i jula. Vis mer

Mangler fastlege

Når man slår opp på hjemmesiden til Gamvik kommune reklamerer de med følgende: «Gamvik kommune – på toppen av Norge».

- Ja, det er litt ironisk. Man ønsker ikke å toppe listen over hvor det er mest coronasmitte. På toppen av det hele har vi fått et utbrudd med omgangssyke hvor alle kaster opp, og bør holde seg hjemme i 48 timer. En ulykke kommer sjelden alene, men vi klarer vel dette også selv om det røyner på de ansatte, sier Furu.

På grunn av omgangsjuke kombinert med smittetopp, har kommunen tatt i bruk ikke ikke-medisinsk personell i kommunehelsetjenesten.

- Det er vanskelig å få tak i sykepleiere og leger. Vi mangler en fastlege i kommunen, og jeg opplever at markedet for vikarer er støvsugd. Det er svært vanskelig å få tak i kvalifisert arbeidskraft.

- Bekymringsfullt

En av kommunene med et høyere antall innbyggere på lista, som også har et høyt smittetrykk, er Ullensaker. Kommunen, som har litt over 41 000 innbyggere, har ifølge tallene fra FHI et smittetrykk på 2691,6 smittetilfeller per 100 000 innbyggere.

- Det er klart at dette er høyt smittetrykk og at tallet er bekymringsfullt, men vi er ikke alene. Det er det samme trykket i hele regionen, sier kommuneoverlege Einar Kristian Borud.

Han klarer likevel å øyne et positivt håp for tida som kommer.

- Ser vi på tallene dag for dag nå, så ser det ut som smitten flater ut.

MYE SMITTE: Ullensaker er den kommunen i landet, der smittetrykket er tredje høyest. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MYE SMITTE: Ullensaker er den kommunen i landet, der smittetrykket er tredje høyest. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- En joker

At smittetrykket er høyt i regionen, er det heller ingen tvil om. Av de ti øverste kommunene på lista, er fem kommuner på Romerike.

Borud forteller at det hovedsakelig er delta-varianten av viruset som har drevet bølgen, og han er nå spent på hvordan den nye mutanten vil påvirke smittetallene.

- Omikron er en joker som vi ikke helt hvor vi har ennå, så vi skal ikke ta gledene på forskudd, men det kan hende at de nye tiltakene som er innført vil hjelpe.

- Alle er slitne

Borud erkjenner samtidig at de siste ukene har vet tøffe.

- Alle er slitne. Det har vært utfordrende å rekruttere nytt personell som kan bidra, men vi har bemannet opp og fått flere nye personer inn i smittesporingsteamet.

Samtidig har kommunen også sørget for at de har enklere tekniske løsninger, slik at ressursene kan prioriteres annerledes.

- Gardermoen er også med på å bidra til legge beslag på flere av ressursene våres, men vi vil klare oss gjennom jula, forsikrer Borud.

Her er trykket høyest

For å finne fram til topplista har Dagbladet gjennomgått statistikk fra Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Her er antallet smittetilfeller regnet om til antall smittetilfeller per 100 000 innbyggere.


Hovedstaden sett under ett er ikke inne på topplista, men flere av bydelene i Oslo opplever høyere smittetrykk. Aller høyest er det i Bjerke - med 3010 smittede per 100 000 innbyggere. Deretter følger Søndre Nordstrand og Gamle Oslo bydel med henholdsvis 2726 og 2367, ifølge NTB.

Dette er de kommunene i landet hvor smittetrykket har vært høyest de siste 14 dagene. Antall smittetilfeller i parentes. (Lista er oppdatert 20. desember):

KommuneSmittede per 100 00Antall smittede
Gamvik3555,239
Nore og Uvdal2819,268
Ullensaker2691,61089
Hurdal2501,871
Lørenskog2367,81012
Hemsedal2278,158
Åmli2250,341
Vardø224644
Rælingen2231,7418
Enebakk2178241

Kilde:MSIS/ Folkehelseinstuttet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer