«Her er det noe som ikke stemmer»

ÅL (Dagbladet): Verken gravferdskonsulent Steinar Aa eller graver Magne Sønsteby forstår hvordan politiet kan avfeie det makabre likfunnet som en svikt i rutinene ved kirkegården.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere av dem som var med og ta opp liket som ble funnet mellom to graver på Ål kirkegård sist fredag, konkluderer entydig:

- Her er det noe som ikke stemmer.

Steinar Aa ved Hallingdal Gravferdsbyrå sier det slik:

- Jeg finner ingen logiske forklaringer. Dette er forferdelig underlig.

Aa transporterte det ukjente liket til Rettsmedisinsk institutt i Oslo sist torsdag.

I går dro han igjen til Ål kirkegård for å se på funnstedet. Uansett hvor mye han legger godviljen til, klarer ikke gravferdskonsulent å forklare hvordan liket havnet i jorda - uten kiste, 30- 50 centimeter under torva og mellom to graver.

- I graven på den ene siden ble det sist gang gravlagt en kvinne i 1963. Jeg kan ikke skjønne at det er fysisk mulig hvis det er dette legemet som har så mye vev intakt. Nedbrytningen regnes som fullstendig etter 20 år, sier Aa.

Utelukker

Magne Sønsteby har vært graver ved Ål prestegjelds tre kirkegårder siden 1991, og var selv til stede da kirketjener Ivar O. Medgard gravde opp det ukjente liket på Ål kirkegård sist torsdag.

Han utelukker at kvinneliket kan stamme fra en av de gamle gravene.

- Det er helt usannsynlig. Ingen av gravene på denne delen er yngre enn 20 år. Liket vi fant kan ikke ha ligget i jorda lenger enn noen få år, sier han. Graveren regner det som like usannsynlig det er kirkens egne gravere som har gjort en slett jobb.

Lensmann Sverre L. Mostue medgir at han ser på likfunnet som et mysterium.

- Vi har fortsatt mange ubesvarte spørsmål. Vi vet verken hvordan kvinnen døde, hvem hun er eller hva slags type sak vi står overfor. Vi vet rett og slett ikke hva slags sak dette er, sier Mostue.

Politiet fortsetter å arbeide med saken som en undersøkelsessak. Rettsmedisinsk institutt har så langt ikke konkludert med annet enn likets kjønn, høyde - mellom 155 og 157 cm - og at kvinnen var over 50 år.

- Vi har fått bekreftet at avdøde var kledd i likskjorte. Politiet har derfor grunn til å tro at det her kan være tale om svikt i rutiner ved gravlegging og registrering på kirkegården, sier politiadjutant Hedda Obstfelder ved Nordre Buskerud politidistrikt.

Gravferdskonsulent Steinar Aa stiller seg undrende til konklusjonen.

- Jeg så legemet og synes det blir helt feil å si at det var kledd i likskjorte. Det var bare rester av tekstiler igjen, sier Aa. Både tidligere og nåværende kirkeverge og gravere i Ål prestegjeld avviser på det sterkeste at likfunnet skyldes svikt i rutinene.

- Nedsenking i grav er en offisiell handling, som skjer i folks påsyn. Kirken legger ikke legemer i jorda i det skjulte, sier tidligere kirkeverge Arild Øystese Hansen.

- Umulig

Kirkeverge Kjellfred Dekko er forskrekket og forundret.

- Hvis dette skyldes en svikt hos oss, er den i så fall særdeles grov. Det skal rett og slett ikke være mulig. Liket var gravlagt utenfor systemet, med for liten overdekning, og uten kiste, sier Dekko.

- Siden legemet lå rett under torva, burde det blitt oppdaget under de to andre gravferdene i 1966 eller 1970, eller da graven på den andre siden ble åpnet i 1993, mener Steinar Aa.

- Her handler det om å bruke hodet. Det er umulig at liket har forflyttet seg under teleløsning, sier Aa.

FORSKREKKET: - Liket var gravlagt utenfor systemet, med for liten overdekning, og uten kiste. Det skal rett og slett ikke være mulig, sier kirkeverge Kjellfred Dekko.