Her er det null tvil: Den russiske ubåten seiler forbi Sverige

Men denne meldte sin ankomst.

UBÅT: Svenskene har lett etter det som kan ha vært en russisk ubåt i den svenske skjærgården i dagesvis. I morges passerte denne russiske ubåten svenskekysten og danskekysten gjennom Øresund. Den meldte i fra på forhånd. Bildet er tatt ved Helsingborg i Sverige. Foto: Magnus Berthelius/Sjöfartsverket
UBÅT: Svenskene har lett etter det som kan ha vært en russisk ubåt i den svenske skjærgården i dagesvis. I morges passerte denne russiske ubåten svenskekysten og danskekysten gjennom Øresund. Den meldte i fra på forhånd. Bildet er tatt ved Helsingborg i Sverige. Foto: Magnus Berthelius/SjöfartsverketVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det svenske Sjöfartsverket opplyser til det svenske nyhetsbyrået TT at en russisk ubåt passerte Øresund mellom Sverige og Danmark i morges. Den ble slept av en russisk slepebåt, melder Expressen.se.

- Øresund er internasjonalt farvann og hvem som helst med fredfulle hensikter kan passere der. I dag tidlig klokka 04.45 fikk vi inn en melding fra slepebåten om at de var på vei gjennom. Statlige skip har ingen plikt til å gjøre dette, men denne gjorde det på frivillig basis. Ubåten seilte i vannoverflaten og med synlig flagg og med lanterner på, sier presseansvarlig Daniel Lindblad i Sjøfartsverket til Dagbladet.

Skipet opplyste til Sjøfartsverket at de kom fra St. Petersburg og skal til Murmansk.

Setter dere passeringen i sammenheng med letingen etter en mulig ubåt i skjærgården utenfor Stockholm den siste tida?

- Sjøfartsverket gjør ikke det, og det er er opp til Forsvaret å gjøre slike vurderinger, sier Lindblad.

Han sier de en håndfull ganger i løpet av året får meldinger om russiske krigsskip som passerer gjennom Øresund.

- Det er ikke unikt, sier han.

Det svenske forsvaret avblåste i dag letingen etter det som kan ha vært en fremmed ubåt i den svenske skjærgården.

- Operasjonen som har pågått i sju dager, er nå avsluttet. Forsvarsmaktens vurdering er at det har pågått en trolig undervannsaktivitet, men denne er ikke bekreftet. Type og nasjonalitet er ikke bekreftet, sa innsatsleder Anders Grenstad.

Det er det svenske forsvarets vurdering at svensk territorium trolig er blitt krenket:

- Vi vurderer det slik at det som har vært her, har forlatt våre kyster. Vi kan utelukke at det dreier seg om en konvensjonell ubåt. Grunnen til at vi kan utelukke en konvensjonell ubåt, er de dybdeangivelser vi har på sjøkartene, sa Grenstad.