Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her er det over 12 000 spioner

Kinesisk politisjef skryter av rekrutteringen.

OVERVÅKET: Ifølge den lokale politisjefen i regionen Kailu County er det over 12 000 informanter blant de 400 000 innbyggerne. Her er kinesiske paramilitære avbildet nær Den himmelske freds plass i Beijing. Foto: AFP PHOTO/Peter PARKS/SCANPIX
OVERVÅKET: Ifølge den lokale politisjefen i regionen Kailu County er det over 12 000 informanter blant de 400 000 innbyggerne. Her er kinesiske paramilitære avbildet nær Den himmelske freds plass i Beijing. Foto: AFP PHOTO/Peter PARKS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I et intervju med nyhetsbyrået Xinhua gir en lokal politisjef et uvanlig innblikk i hvordan kinesiske myndigheter overvåker innbyggerne.

Liu Xingchen (56), assisterende politisjef i Kailu County i Inner Mongolia, sier at 1 av 33, eller 12 093 av 400 000 innbyggere i jordbruksregionen bidrar med informasjon til myndighetene.

Ifølge Liu må alle politibetjenter rekruttere 20 informanter hver, og oppgaven deres er å samle informasjon som kan avsløre «uharmoniske elementer».

Trakasserer og truerSom eksempel trekker han fram en episode fra landsbyen Gaoruo i Heilongba, der flere personer planla å klage til myndighetene på grunn av manglende ulykkesforsikring. Informasjonen kom myndighetene for øret, og flere politibiler ble sendt til landsbyen og fikk overtalt innbyggerne til å stanse protesten.

I Kina er det helt vanlig praksis at innbyggerne kan klage til myndighetene ved å ringe, skrive brev eller ved å møte opp på offentlige kontorer.

Politiet er likevel under press for å holde antallet klager nede, og sørge for at det ikke utvikler seg til større protestaksjoner.

Nicholas Bequelin, Asia-forsker ved Human Rights Watch, sier det er en enkel jobb for politiet å tvinge folk til å bli informanter uten å sette dem på lønningslista. En vanlig framgansmåte er å trakassere folk og true dem med at de kan miste jobben.

- Selv om Kinas overvåkningssystem er svært omfattende, kommer disse påstandene fra myndighetenes side som ønsker å vise hvor profesjonelle de er og hvor pålitelige kilder de har, sier Asia-forskeren til britiske The Guardian.

Millioner av informanterEksperter sier antallet spioner i Kinas største byer, Beijing og Shanghai, og i uroregionene Tibet og Xinjiang, trolig er langt høyere.

Tar man utgangspunkt i antallet informanter i Kailu og beregner det på landsbasis kan Kina ha så mange som 39 millioner informanter, det vil si rundt tre prosent av befolkningen.

Til sammenlikning spionerte 2,5 prosent av østtyskerne for Stasi i kommunistperioden, skriver The Daily Telegraph.

Hemmeligstemplede, offentlige dokumenter som China Digital Times har fått tilgang på sier i klartekst hvilket ansvarsområde Kinas sikkerhetsdepartement (DSD) har.

«DSD skal holde øye med enhver som har distinkte syn på økonomi, kultur og politikk, og som har andre syn enn myndighetene og som insisterer på å uttrykke dem.»

«Vi burde insistere på å sette straff først; slå til og håndtere ting tidlig,» heter det i dokumentet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!